Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Hemangiom


Autor Poruka

Ena

04.04.2002. 11:37

Poštovani,
Moj svekar (54 godine) je jučer bio na UZV-pregledu, prilikom kojeg je liječnica ustanovila da na jetri ima hemangiom u promjeru 1.5 centimetar. Molim Vas, što sada treba raditi? Jeli operativno uklanjanje nužno? Može li se što uraditi medikamentima? I koliko je hemangion uistinu opasan?
Od srca hvala,
Ena.

Ena

08.04.2002. 15:15

Poštovani,
Evo mene opet sa više detalja, jer smo u međuvremenu dobili pismeni nalaz od liječnice. Dakle, vidjela je u desnom režnju jetre ovalnu hiperehogenu zonu, promjera 6.6 mm, najvjerojatnije, naglasila je liječnica, odgovara hemangiomu. Napominjem da su gušteraća i slezena bez patoloških odjeka, prostata je nešto uvećana (45*54 mm), a žućnjak je bez odjeka u smislu lithijaze, bubrezi su OK.
Uistinu bi Vas molila što skoriji odgovor, jer primjećujem da mi je svekar silno uzrujan zbog nalaza, premda se trudi to ne pokazati.
Veliki pozdrav.

Doc.dr.sc. Žarko Babić

09.05.2002. 00:06

Opis ultrazvuka odgovara hemangiomu (dobroćudni tumor koji predstavlja samo splet krvnih žila). Nalaz možete provjeriti scintigrafijom markiranim eritrocitima. Nalaz je benigan i bezazlen, ali ako bi rastao ili ako se nalazi uz kapsulu jetre potrebno je praćenje zbog eventualne operacije.