Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


kontracepcijske pilule


Autor Poruka

nataša

05.04.2002. 23:58

Zanima me što se tiče kontracepcijskih pilula , kako se piju ,na koji način , koliko dugo . Čula sam da se počinju piti 3 mj.prije spolnog odnosa ; i zanima me što sa osobama koje nemaju redovitu menstruaciju , da li mogu normalno piti pilule ili postoji problem.
Također prije prvog spolnog odnosa da li mi je obavezan ginekološki pregled,iako imam 19 godina , ili mogu sama početi piti pilule bez odlaska na pregled. I koliko je sigurna zaštita kondom i pilule ?

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

06.04.2002. 19:00

Poštovana,
Kontracepcijske pilule se piju tijekom 21 dana m. ciklusa, a vjeruje se da će upravo korištenje kontracepcijskih tableta pripomoći regulaciji menstruacijskih ciklusa. Bilo bi svakako preporučljivo obratiti se liječniku prije nego li započnete primjenu tableta kako bi se mogle učiniti osnovne laboratorijske pretrage i pregledi. Oralna kontracepcija smatra se dostatnom za zaštitu, te ne biste trebali planirati usporednu upotrebu kondoma.

martina

07.04.2002. 16:44

zasto sugerirate djevojci da ne koristi kondome kada su oni jedina i najbolja zastita od spolno prenosivih bolesti?u americi se uvijek sugerira najmanje dva vida kontracepcijske zastite te me ovaj vas postupak vrlo cudi.

Doc.dr.sc. Sanja Kupešić

08.04.2002. 16:52

Poštovana,
S obzirom da se radi o djevojci koja ima samo jednog partnera i prvi spolni odnos (ne radi se o promiskuitetnoj osobi), a pacijentica je zaštićena od neželjene trudnoće primjenom oralnih kontraceptiva smatram da nije potrebno primjeniti i mehaničku kontracepciju. Tim više što posljednja izvješća iz literature o spolno prenosivim bolestima pokazuju da kondom nije apsolutno djelotvorno sredstvo u zaštiti od spolno prenosivih bolesti. O tim ispitivanjima bila su izvješća čak i u domaćoj dnevnoj štampi. Jedino se ciljanim mikrobiološkim i virusološkim pretragama može zaključiti o riziku prijenosa spolne infekcije s partnera na partnera, a samo dio njih će se spriječiti primjenom prezervativa.

martina

09.04.2002. 11:18

ispricavam se na upornim pitanjima,ali kako mozete znati da njen decko nije imao vise partnerica i da nije prenositelj npr. HPvirusa?iz njenog pisma se to ne moze razaznati.obicno djevojke koje prvi puta stupaju u spolni odnos to cine sa iskusnijim deckima,a ukoliko on i prije nije imao naviku koristiti kondome mozemo samo zakljuciti od kojih svih bolesti je mozda bolestan.to je moje skromno misljenje.hvala.

dragana

09.04.2002. 11:43

Mislim da to sto devojka ima samo jednog partnera nju ne stiti od polno prenosivih bolesti, jer je pitanje koliko partnerki ima suprotna strana. Vrlo cesto se desava da mlade devojke budu zavedene od strane iskusnijih mladica, ozenjenih i sta ja znam kakvih sve muskaraca. Tako da smatram da je kondom ipak obavezan, bez obzira na oralne kontraceptive.Ipak zivimo u jednom, iz dana u dan sve nezgodnijem svetu tako da malo opreznosti nije na odmet. Imama i ja jednog partnera vec 7 godina pa navukoh klamidiju. Zar to nije dovoljan razlog?

katee252

23.02.2011. 10:50

imam 21 godinu i prije 2 dana sam pocela piti kontracepcijske pilule Diane 35, naime nisam ih pocela piti od prvog dana mjesecnie pa me zanima dali je njihovo djelovanje pocelo bez obzira na to sto nije prvi dan mjesecnice nego otprilike sredina ciklusa i dali trebam prestati piti neko vrijeme do iduce mjesecnice ili mogu slobodno nastaviti. hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.02.2011. 13:10

Poštovana, ne znam zašto ste pilule počeli piti od sredine ciklusa. To se nikako ne radi, i nemaju nikakav učinak ako se gleda samo kontraceptivni učinak.
Svakako prekinite uzimati. Novu dozu pilula počnite uzimati sa prvim danom iduće menstruacije.

Buby1234

23.08.2012. 14:20

pozdrav..
ja i dečko imali smo spolni odnos bez kondoma,ali ja koristim zaštitu;kontracepcijske pilule..s time da je kod spolnog odnosa bio i prekinuti snošaj..
meni je menstruacija trajala 8 dana( do pon,a trebala je do nedjelje,s tim da bi onda počela opet uzimati u pon) znači jedan dan duže nego je trebala,jer sam nabavila tablete tek u uto, i počela ih piti u utorak,znači nisam uzela onu tabletu za pon,nego za utorak kako i piše na tabletama...spolni odnos je bio tjedan dana kasnije,točnije u srijedu oko 2 ujutro..dali sad to ima kakve veze ako sam ja tabletu uzela jedan dan-do dva kasnije?? dali sam još uvijek bila pod zaštitom?? molim vas da mi što prije odgovorite..
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.08.2012. 18:30

Poštovana, zaštićeni ste.

elly_slon

01.09.2012. 20:30

Postovani doktore,
koristim pilule Diane 35 i jucer sam popila zadnju pilulu ,inace prvi put da uopste koristim kontracep. pilule.Dijagnosticirani su mi policisticni jajnici i imala sam ranice u rodnici za koje doktorica kaze da su od iscjedka.Za ranice sam koristila vaginalete.Radila sam papa test prije mjesec dana i uredan je .Sinoc sam imala spolni odnos koji je bio pomalo bolan i nakon toga sam imala krvarenje popraceno sa boli u predjelu malog stomaka i pocetka rodnice.Krvarenje je licilo na menstruaciju ali ne tako obilno,danas nemam nista.Da li se to moze desiti zbog pilula ? Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.09.2012. 21:35

Radi se o krvarenju iza kojeg će uslijediti menstruacija za koji dan.

Svetlana992

06.09.2012. 15:10

postovani , imam 18 godina i vec evo treci mjesec pijem Diane 35 , nisam bila kod ginekologa vec sam pocela piti na svoju ruku poslije procitanog uputstva koje osobe smiju da piju , a koje ne i procitala sam da kod mladih djevojaka ginekolozi nemaju potrebe vrsiti pretrage , tako da sam odlucila na svoju ruku da ih pijem , nisam imala nikakvih jacih nuuspojava u ova tri mjeseca . Da li se trebam obratiti ginekologu ili smijem nastaviti sa koristenjem ?

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.09.2012. 23:20

Kontraceptivi nisu bomboni koji se kupuju u dućanu.
Ne znam samo kako ste došli do pilula bez recepta.
Svakako se čim prije javite ginekologu.

killers

11.09.2012. 11:15

poštovani,

molim Vas za pomoć. pijem Qlairu, propustila sam 8. i 9. tabletu (subota i nedjelja), u ponedjeljak mi se pojavilo krvarenje koje još uvijek traje. u ponedjeljak (jučer) sam redovno popila tabletu, ali krvarenje još traje. posljednji spolni odnos sam imala u petak. zadnja menstruacija redovna mi je bila 28.8.-2.9. zabrinuta sam...

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.09.2012. 16:20

Poštovana, krvarenje je probojno uzrokovano neredovitim uzimanjem pilula. Dalje uzimajte redovito i svakako uz dodatnu zaštitu do kraja blistera.
Šansa za trudnoćom svakako postoji, s obzirom na dvije propuštene pilule.

Svetlana992

16.09.2012. 04:45

Imam nekoliko pitanja , 1. Posjetila sam ginekologa u vezi kontracepcijskih pilula i dao mi je Yaz 24+4 tablete , u uputstvu pod odjeljkom Kada ne smijete upotrebljavati Yaz 24+4 tablete ima navedeno - Ako bolujete ili ste bolovali od žutice i drugih teških oboljenja jetre . Ja sam kao beba imala žuticu i nikad vise nisam imala nekih problema , pa smijem li sad da ih pijem ?

2. Koje lijekove ne smijem da pijem tokom koristenja ovih tableta ?


3.Posto sam do sada pila Diane35 i zadnja tableta mi je sutra,kako cu poceti da pijem ove tablete a ne zelim da izostavim menstruaciju ?

Hvala vam unaprijed .

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.09.2012. 15:50

Poštovana, neonatalna žutica nema veze sa uzimanjem pilula.
Postoje lijekovi koji umanjuju ili potenciraju djelovanje pilula, no toga je previše da bih sad nabrajao.
Pogledajte naš forum kontracepcija, tamo su navedeni svi lijekovi.
Počinjete od prvog dana kad vam dođe menstruacija.

01.10.2012. 22:30

Poštovanil, nakon poroda i prestanka dojenja, opet sam, uz dozvolu ginekologa i laboratorijske pretrage počela uzimati Triquilar, koji sam jako dugo pila i prije trudnoće.
Brine me što zadnju pilulu uzmem u petak, u utorak dobijem menstruaciju, novo pakiranje počnem u subotu...no idućim 4-5 pilula još uvijek imam krvarenje kao pred kraj mensturuacije, oskudno, tamno. Da li mi je Triquilar možda preslab?
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.10.2012. 08:45

Poštovana nije preslab. Savjetujem da pričekate još koji ciklus pa ako se nastavi promjenite kontraceptive,.