Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Pitanje za ginekologa


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

08.06.2018. 09:20

Poštovana u_brigi, prema datumima moguće da se radi o ovulacijskom krvarenju. Ono je puno slabije od menstruacije i traje dva do tri dana. Ukoliko je krvarenje obilno vjerojatno je u pitanju hormonski disbalans. U tom slučaju savjetujem da učinite analizu hormona.

Hana094

15.06.2018. 20:40

Poštovani,molila bih odgovor... Prije 2 dana tj. 13.6og sam imala ab. u 9om tj. - samo taj dan sam imala bolove i krvarila. Jučer i danas nisam. Doktor mi je rekao da koristim Xiclav tablete 2x dnevno, i Methylergometrin kapi 3x dnevno. Pregled zakazan za 19.6og... Moja pitanja su sljedeća : smatrate li da je rano za ponovni pregled nakon samo 6 dana od zahvata (zar ne bi trebalo proći 10 do 15 dana) - hoće li se na tom pregledu sa sigurnošću moći utvrditi da je zahvat uspješno obavljen??
Tableta ću imati dovoljno do pregleda, međutim ovih kapi mi je preostala količina za još sutra.. Da li je to problem - trebam li kupiti novu bočicu?
Da li na dan pregleda smijem depilirati intimno područje?
Također, da li je uredu što nemam bolova i ne krvarim?i kada mogu očekivati menstruaciju s obzirom da mi ciklus nije redovan? Hvala mnogo na odgovoru!!

Hana094

16.06.2018. 10:00

Poštovani, budući da još niste odgovorili, nadovezala bih se na post koji sam Vam jučer poslala.. Naime, napisala sam Vam koje mi je tablete i kapi doktor dao da koristim. Već sam spomenula da navedene tablete pijem 2 x dnevno (u 8 ujutro i 8 navečer) , a 3 x dnevno uzimam po 20 kapi (u 4 ujutro, u podne i u 8 navečer istovremeno sa tabletom)...
Jutros se dogodilo to da sam kako i treba uzela kapi u 4 ujutro.. Zatim u 8 ujutro kada sam trebala uzeti samo tabletu,ja sam uzela i tabletu i KAPI (a kapi sam trebala ponovno tek u podne)... Da li ovo što sam ih uzela u 4 ujutro pa u 8 ujutro može uzrokovati neke probleme? Da li da iduću dozu kapi uzmem u podne ili da preskočim pa uzmem u 8 navečer??

cvijet16

17.06.2018. 01:20

Poštovani, prvi dani menstrucije prethodnih mjeseci su bili: 1.4., pa 6.5., s tim da sada jos uvijek nisam dobila.
Nisam imala seksualne odnose, iako je 6.6. doslo samo do dodira spolnih organa, dakle iskljucivo dodir, bez ikakvog daljeg kontakta. Medjutim, i taj dan kao i prije imala sam bolove u donjem dijelu trbuha, ali 13.6. me iznenada zabolio trbuh i operisano mi je slijepo crijevo. Sada pijem antibiotike 2x dnevno, ali jos uvijek nisam dobila menstruaciju. Da li mi mozete dati savjet o cemu se radi? I da li ima razloga za brigu od nezeljene trudnoce??

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2018. 01:25

Poštovana, uobičajeno je da se kontrolni pregled uradi nakon 14 dana, ali i na ovom pregledu će se vidjeti da li je zahvat uspješno obavljen. Depilirati se možete. Kapi koje ste dobili služe za stezanje maternice i nije nikakav problem što ste ih uzeli prerano. Možete ih preskočiti u podne. Menstruacija nakon zahvata nastupa nakon otprilike mjesec dana, no budući da nemate uredne cikluse kod Vas je to nemoguće prognozirati.

Loknahear

17.06.2018. 01:35

Poštovani, zadnju menstruaciju sam imala 17.5. te je trajala 5 dana. Nezasticene odnose sam imala 27.5. I 28.5. Ciklus mi traje uvijek 28 dana. Trebala sam dobiti 14.6. ali nisam nego sam primjetila smedu sluz odnosno kao prozirni iscjedak sa smedim nitima. Danas takoder nema menstruacije, ali opet sam to primjetila. To vidim dok se brisem, na higijenskim ulošcima nema nista. Radila sam test koji pokazuje negativno i to danas. Imam neka zatezanja u donjem dijelu trbuha. Grudi su mi 3 broja vece ali nista dugo ne osjetim. Ima li li mogucnost trudnoce? Ako se ne pojavi kada opet da napravim test. LP

anapav

17.06.2018. 14:50

Poštovanje doktore, menstruacija mi kasni skoro svaki mjesec po 6-7 dana. Imam 20 godina i zanima me je li to normalno ili mislite da postoji neki problem, osim stresa, kojem sam svakako izlozena? Hvala.

Ivana2605

17.06.2018. 16:40

Postovani,
Trudna sam 5+5 i u zadnja dva dana imam bolove tipa menstrualnih.. U zadnjih god dana sam imala 3 spontana pa me strah.
Dali je to normalno?

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2018. 22:00

Poštovana Loknahear, obzirom na vrijeme koje je prošlo od odnosa test je pouzdan. Moguće da se radi o početku menstruacije. Druga mogućnost je implantacijsko krvarenje, iako je to samo teorija obzirom na vrijeme koje je prošlo od odnosa.

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2018. 22:00

Poštovana anapav, vjerojatno je u pitanju hormonski disbalans. Savjetujem da učinite analizu hormona.

Ivo Balenović, dr. med.

17.06.2018. 22:00

Poštovana, Ivana, u ranoj trudnoći krvarenje je simptom prijetećeg pobačaja. Bolovi nisu specifični jer mogu biti uzrokovani mnogim stanjima nevezanima za samu trudnoću.

Hana094

19.06.2018. 15:05

Poštovani,pisala sam Vam u prethodnom postu u vezi tableta koje pijem nakon ab. u 9om tjednu.. Unaprijed isprike ako mi post bude dulji,ali željela bih da i Vama bude lakše da biste adekvatno odgovorili. Dakle,zahvat je obavljen u srijedu 13.6og... Danas 19.6og sam imala zakazan pregled kog istog ginekologa - dakle 6 dana nakon zahvata. Upravo sam se vratila s pregleda i zaista sam zbunjena;doktor je otišao odmah nakon što me pregledao,a muče me određena pitanja. Pa Vas molim za pomoć.
Naime,ginekolog je danas rekao samo to da imam nekih ugrušaka krvi ii da bi to trebalo izaći van. Stavio mi doole tabletu. Dao meni 1 i rekao da ju sama stavim ujutro i za 2 dana ponovno dođem na pregled.
Na moje pitanje da li je sve uredu;da li je zahvat uspješno i pravilno obavljen-odgovorio je da jeste.. Ja dok sam se obukla,on je već otišao.
Zaista sam zabrinuta nakon ovoga danas. To što je rekao da imam neke ugruške krvi-da li je to nešto ozbiljno tj da li je to neki veliki problem?? Što se tiče tableta koje mi je dao na dan zahvata-i tablete i kapi sam već popila.. Glede krvarenja,prvi dan sam krvarila kao prvi dan menstruacije dakle ništa puno.. Preostalih 5 dana bi mi bilo malo krvi na ulošku ali zaista ništa puno. Kroz cijeli dan ne bi bio niti 1 uložak krvi po količini.
Možete mi odgovoriti postoji li mogućnost da zahvat nije pravilno obavljen (iako doktor tvrdi da jeste) odnosno postoji li mogućnost da sam ja i dalje trudna?????
Kao što rekoh abortus je obavljen u 9om tjednu trudnoće. I još jedno pitanje-ova tableta koju mi je dao da si ju sama stavim ujutro,mogu li ju popiti?jer zaista ne znam da ću ju znati sama staviti. Hvala mnoogo na odgovoru!!

Ivo Balenović, dr. med.

19.06.2018. 16:25

Poštovana, ne postoji nikakva mogućnost da ste i dalje trudni. Normalno je da se nakon zahvata u maternici nakupe krvni ugrušci koji se vremenom izbace. Ne znam koju ste tabletu dobili tako da ne znam da li je možete popiti.

Hana094

19.06.2018. 16:25

Poštovani,nadodala bih još da ova tableta koju mi je ginekolog danas dao (i jednu mi on na pregledu stavio) - mislim da se zove Misoprostol - nisam sigurna jer se ne vide neka slova aali sam poprilično sigurna da joj je to naziv.. Guglala sam i piše da se ovo daje ženama za prekid trudnoće dakle trudnicama.
Ja sam dakle dobila jednu kod doktora i iduću ću iskoristiti ujutro - dakle 2 tablete. Znači li to da sam unatoč zahvatu i dalje trudna??

Ivo Balenović, dr. med.

19.06.2018. 16:55

Poštovana, misoprostol izaziva kontrakcije maternice, a dobili ste ga u svrhu izbacivanja ugrušaka iz maternice.

Hana094

19.06.2018. 17:15

Ogromno hvala na odgovoru!! Smijem li dakle ovu Misoprostol tabletu uzeti oralno?? Dakle da ju popijem uz čašu vode?
Ako smijem,da li prije/poslije ili dok jedem ili je nebitno-ne moram uopće uz obrok?
Ili ju pak moram vaginalno sama sebi staviti?

Ivo Balenović, dr. med.

21.06.2018. 00:00

Poštovana, uzmite onako kako Vam je liječnik preporučio.

Hana094

21.06.2018. 12:00

Poštovani,tabletu Misoprostol sam uzela oralno i bila kod ginekologa na pregledu. Rekao mi je da je stanje mnogo bolje od prethodnog puta i da je preostala još samo mala količina ugrušaka koja bi trebala izići. Stavio mi je tabletu (ne znam koja je u pitanju ali mislim da nije Misoprostil) i zakazao ponovni pregled za mjesec dana odnosno da mu se javim kada dobijem menstruaciju (a neredovni su mi ciklusi pa može biti za mjesec dana,a može i za 2 mjeseca) ...
Mene zanima sljedeće : da li je mnogo čekati još (barem) mjesec dana do ponovnog pregleda kod ginekologa?? Kako ću znati da su svi ti krvni ugrušci izišli van? Postoji li mogućnost da se zadrže unutra,pa dobijem neku upalu/bolest?
Dakle zahvat je obavljen prije tjedan dana točnije 13.6og... Kako ću znati da mi je sa maternicom sve uredu,da je "čista"?
Jer od zahvata ja zaista ne krvarim mnogo. Krvarila sam prvi dan. Preostale dane kao i danas bi bilo tek nekoliko kapljica krvi kroz cijeli dan. I to je sve.
Bolove nemam. Samo od jučer imam povišenu tjelesnu temperaturu na 37.7. Zanima me je li normalno što ne krvarim (a ako ne krvarim,ne razumijem kako ti ugrušci da iziđu) ??
Također,koliko dugo nakon zahvata test za trudnoću može biti i dalje pozitivan?strah me da postoji mogućnost da sam još uvijek trudna

Ivo Balenović, dr. med.

21.06.2018. 13:55

Poštovana, sigurno niste trudni. Ugrušci će pomalo izlaziti u obliku sukrvice. Ne može se ništa zakomplicirati.

TinaVale

24.06.2018. 22:00

Pozdrav!
Pitanje trudna sam 36+4 dana. Imala sam spolni odnos s prekinutim snosajem, sutra idem na pregled moze li ginekolog vidjeti da je bio spolni odnos. I do koliko se vidi da je bio spolni odnos? Hvala