Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Složenost


Autor Poruka

a.n.

20.03.2002. 19:11

Štovana dr. Kupešić,
Sve pohvale Vašem forumu. Otkad sam otkrila cybermed, osjećam se izuzetno sigurnom uz saznanje da vrlo brzo mogu dobiti pouzdano mišljenje. Izložila bih slučaj kakav vjerojatno nemate baš često. Riječ je o roditeljstvu s velikom dobnom razlikom. Meni su 34, a (nadamo se) budućem ocu 73 godine. Iako smo godinama zajedno, tek smo se sada odlučili za dijete. Naravno, tu postoje brojni problemi i nedoumice, iz čega proizlaze i moja pitanja.
Nalaz spermiograma izgleda ovako:
volumen: 2 ml
boja : žučkast
pH: 7,6
broj: 100 mil./ml
pokretljivost: 71%
progres. pokr.: 26%
nepokretni: 29%
vitalnost: 71%
HOS: 73% (što je to??)
polimorfizam: normalni: 69%
abnormalni - glava 22%
vrat 9%
rep =%
stanice spermatogeneze: 0,1 mil./ml spermija
leukociti: 0,1 mil/ml spermija
Spermiogram nam je protumačen kao vrlo povoljan, ali bih molila Vaš komentar jer me brine progres. pokr. mnogo manja od referentne vrijednosti. Može li ona biti nadoknađena apsolutnim brojem koji je mnogo veći od ref. vrijednosti? Je li uz ovakav spermiogram moguće prirodno zanošenje, ili bi trebalo razmišljati o nekom drugom postupku?
Moj je slučaj problematičniji. Prije 10 godina sam imala cistu na jajniku koja je uz nadzor za četiri mjeseca nestala primjenom Orgametrila. Nakon toga je bilo sve u redu do prije nekoliko godina, kada su se javili neredoviti (produženi) ciklusi. Ginekologinja mi je propisala Dabroston, a ustanovili smo da mi najbolje odgovara 19.-25. dan 2x1. Uz takvu terapiju ciklusi su prolazili bez ikakvih problema. Jednom godišnje napravim pregled, Papa, transvag. ultrazvuk. Ponekad bi se na tim pregledima registrirale "upalice", jednom u posljednjih nekoliko godina gljivice, ali je liječnica rekla da je to "nešto sitno, ali da ne smije ostati neliječeno". Pripisivane su mi vaginalete (Geonistin ili Plymicol) i Plymicol krema. Međutim, u 2000. je na temelju ultrazvučnog pregleda (bez hormonske analize) liječnica postavila dijagnozu PCO. Istina, sugerirala mi je primjenu Cilesta, ali sam ja to ignorirala iz dva razloga: prvo, o Cilestu sam čula i dobre i loše strane, a drugo, iz današnje perspektive bih rekla da mi ozbiljnost PCO nije bila dovoljno "opasno" razložena. Također mi je savjetovano da pokušam prekinuti s Dabrostonom. U tih nekoliko godina koliko sam ga uzimala, ja sam to u nekoliko navrata i pokušavala, ali samo kroz jedan ciklus koji bi tada ostao produžen i na kraju opet bio okončan Dabrostonom. U ljeto 2001. sam postupila drugačije, laički si objašnjavajući da je možda organizam već "naviknut" na Dabroston, pa ne može u samo jednom mjesecu sve doći na svoje mjesto. Dakle, prvi ciklus bez Dabrostona bio je produžen na 40 dana i okončan Dabrostonom. U drugom ciklusu je nakon 40 dana bila dovoljna 1/2 uobičajene doze. U trećem ciklusu mi se menzis bez tableta javio za 35 dana, a u četvrtom ciklusu za 31 dan. Nakon toga je uslijedio za mene vrlo stresan kraj godine, s puno noćnog kompjutorskog rada (dnevnu jurnjavu da i ne spominjem), izuzetno malo spavanja i općenito, neurednim životom. Pozitivan trend mojih ciklusa bio je srušen. Od Nove godine sam krenula iz početka, budući da smo odlučili boriti se za dijete. Prvi ciklus u ovoj godini trajao je 42 dana (bez tableta). U 21. danu tog ciklusa napravila sam hormonski status (LH 16.2, FSH 5.0, PRL 11.0, ESTRAD 307, PROG 1.8, TESTO 1.6 ANDRO 10.09) za koji je liječnica rekla da se uopće ne može utvrditi je li došlo do ovulacije ili nije. Kako je slijedeći ciklus trajao (bez tableta) 31 dan, htjela sam ponoviti hormonski status, ali mi je rečeno da je bolje pričekati oko 2 mjeseca.
Do sada niti jednom nisam pokušala zanijeti, nikada nisam koristila kontraceptive, već samo prirodne metode. Međutim, moja liječnica smatra da biodmah trebalo stimulirati ovulaciju i obavezno prije toga napraviti persuflaciju. Naravno, ja bih radije pokušala zanijeti spontano.
Molim Vas da mi odgovorite:
1. Mogu li si s obzirom na godine i okolnosti priuštiti "luksuz" pokušavanja prirodnog zanošenja barem nekoliko mjeseci?
2. Ima li redovitost ciklusa veze s načinom života, ili se to kod mene slučajno tako poklopilo?
3. Budući da sada očekujem sve normalnije cikluse, rado bih ponovila hormonske pretrage odvojeno 3.-8. dan i 21. dan (kao što sam pročitala u Vašim odgovorima), pa ako niti tada nalazi ne budu u redu, onda bih se odlučila za stimulaciju. Da li bi to bila ispravna odluka, ili bih s obzirom na okolnosti samo gubila vrijeme?
4. Kolika je vjerojatnost spontanog zanošenja uz PCO?
5. Treba li i prije prirodnog zanošenja ispitivati prohodnost jajovoda? Naime, uzrokuju li PCO promjene na jajovodima? (Nekih težih upala nisam nikada imala, nikada nisam osjećala bolove u zdjelici, nije bilo pobačaja niti nekih invazivnih zahvata.)
6. Ima li uopće smisla ići na persuflaciju ili je bolje odlučiti se za ultrazvuk?
7. Kolika je, s obzirom na dobnu razliku, opasnost od bilo kakvih deformacija djeteta i što bismo mogli ili trebalo poduzeti prije zanošenja da takvu mogućnost isključimo? (Niti u jednoj obitelji nije bilo mongoloidnosti ili nečeg sličnog.)
Znam da shvaćate koliko su nam Vaši odgovori dragocjeni, te Vam se na njima najljepše zahvaljujemo.

Doc. dr. sc. S. Kupešić

21.03.2002. 08:02

Poštovana,
Rezultat Vaših hormonskih pretraga govori u prilog policističnih jajnika i anovulacijskog ciklusa, te bi bilo preporučljivo učiniti detaljan transvaginalni ultrazvučni pregled po mogućnosti tehnikom obojenog doplera. Ukoliko se takav nalaz potvrdi slažem se s Vašom liječnicom da bi bilo neophodno imati uvid u nalaz prohodnosti jajovoda kako bi se moglo planirati što dalje i koju metodu asistirane oplodnje planirati. Ukoliko su ciklusi anovulacijski nije moguće ostvariti željenu trudnoću u spontanom ciklusu već je to moguće isključivo uz stimulaciju ovulacije. Ukoliko se odlučujete na stimulaicju ovulacije i imajući u vidu dob Vašeg partnera bilo bi najpoželjnije učiniti intrauterinu inseminaciju u ciklusu stimulacije, jer Vam to daje najbolje šanse za zanošenje. Danas postoji vrlo precizan način utvrđivanja prohodnosti jajovoda uz pomoć tzv ultrazvučnog HSG-a (histerosalpingografije). S obzirom na dob partnera morate poduzeti sve dostupne metode prenatalne dijagnostike, koje ne uključuju samo ultrazvuk, već i ranu amniocentezu, jer svaka se trudnoća u ovakvim okolnostima smatra visoko rizičnom i zahtijeva kontinuirani liječnički nadzor.