Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uporna upala rodnice


Autor Poruka

zrikavac

04.05.2018. 16:30

Postovani doktore, puno se zahvaljujem. Puno ste mi pomogli brzim i temeljit odgovorima. Lijepi pozdrav do iduceg javljanja.

Ivo Balenović, dr. med.

04.05.2018. 23:00

Nema na čemu. Pozdrav.

ivanka991

08.05.2018. 17:40

Hvala dragi doktore. Mazala sam neko vrijeme plymicol kremom i svrbez je nestao. Sada je jedini problem peckanje koje se javlja u podrucju klitorisa i ulaza u mokracni kanal. Sto bi tom peckanju moglo biti uzrok? Ono ne prestaje ni nakon mazanja plymicolom.

Ivo Balenović, dr. med.

09.05.2018. 10:55

Poštovana, moguće da se radi o upali mokraćnih kanala. Savjetujem da učinite analizu urina.

zrikavac

02.11.2018. 18:15

Postovani, Vas savijet mi je pomogao - cajevac, osjecam blago olaksanje kad ga koristim na tamponu, ali kad je problem vec prisutan...ono sto jos uvijek pokusavam shvatiti je - zasto se ti simptomi ponavljaju svake mjesecnice? Dakle intenzivan svrbez, bolovi rodnice i vulve, pritisak u mjehuru i ucestalo urgentno mokrenje. Doktori kazu da se ovako golim okom ne vidi nista na rodnici osim blagog iscjetka, a meni osjecaj nelagode na ulazu u rodnicu ne da spavati, najgore je kad mokrim i odmah nakon mokrenja, a moram svakih 20 minuta na wc.. bila sam na pregledu kod internista i dao mi je oralne i lokalne probiotike, i poslao me na vadjenje krvi, skoro sve je unutar referentnih vrijednosti. Jedino sto je jako ispod granice je progesteron, moze li nedostatak progesterona uciniti takve tegobe? Jedan ciklus sam uzimala duphastone i nije mi bilo nista bolje. Farmaceut u jednoj nasoj lijekarni mi je rekao da ima ljude u svojoj obitelji koji su imali takve tegobe,i jedva su otkrili da imaju bolest 'lihen sclerosis', naime,moja majka ima tu bolest na vulvi, medjici i na nekim mjestima na kozi po tijelu. Da li je ta bolest naslijedna i mogu li ja to imali samo u rodnici? Takodjer rekla je da se to vidi samo pod posebnom mikroskopom koji se inace ne koristi u ginekoloskim praksama, osim u jednoj privatnoj poliklinici; te da ju je nemoguce otkriti papa testom, brisevima i ostalim standardnim dijagnostickim postupcima.

Hvala na odgovoru, lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

02.11.2018. 23:25

Poštovana, nizak progesteron ne može uzrokovati probleme koje navodite. Progesteron se luči tek nakon ovulacije i normalno je nizak u prvoj fazi ciklusa, i kod žena koje ne ovuliraju. Prema simptomima koje ste naveli diferencijalno dijagnostički bi se moglo raditi o lichen sclerosusu, upalnoj dermatozi nepoznatog porijekla (vjerojatno autoimuna bolest). Dijagnoza lichena scerosusa postavlja se biopsijom zahvaćenog područja i patohistološkom analizom. Liječi se lokalnom primjenom kortikosteroida. Savjetujem da se posavjetujete s Vašim liječnikom radi daljnje obrade.

zrikavac

05.11.2018. 23:45

Postovani, hvala Vam na odgovoru! Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

06.11.2018. 13:35

Nema na čemu. Lijep pozdrav.

zrikavac

05.12.2019. 10:40

Postovani doktore, Vasi savijeti su mi puno pomogli. Jedno vrijeme sam koristila etericno ulje cajevca razrijedjenog u kantarionovom ulju. Medjutim svaki mjesec bi djelovanje bilo malo slabije te sam dosla do toga da cajevac stavljam nerazrijedjenog na tampon jer sam jedino tada osjecala privremeno olaksanje. Nakon sto mi je ginekolog rekao da sam si time spalila stijenku rodnice morala sam prekinuti koristenje. Moji simptomi koje sam Vam vec opisala i dalje se vracaju nakon svakog krvarenja. Od ljeta sam radila nekoliko puta briseve i/ili urinokulturu, uzela vise terapija za redom, preventivne mjere; medjutim ovoga puta se stalno prikazuje pozitivna ureaplazma i eserihija (ph mi je odlican). Dakle osjecam se u redu sto se tice svrbeza i bolova polovicu mjeseca, mokrenje me inace povremeno muci i kad nemam mjesecnicu. Ali svaki mjesec kad se krvarenje smanjuje odnosno sa zadnja 2 dana mjesecnice krenu ti nesnosni simptomi. Pocinjem osjecati ocaj i tjeskobu prije svake mjesecnice jer ne znam kako da si pomognem vise. Da li je moguce da su te bakterije usle toliko duboko u tkivo maternice pa zato imam takve reakcije na menstrualnu krv svakog mjeseca? Ako postoji takvo stanje ili bolest? Kako bi se to lijecilo osim antibioticima, vaginaletama, probioticima, dodacima prehrani za imunitet? Jer mi isti ne pomazu, uzimala sam profilakse po pola godine, redovito uzimam ninur, radila sam kompleksna lijecenja s vise vrsta jakih antibiotika uz apstinenciju, sad koristimo kondome uz odnose 3x mjesecno, bila sam stacionirana 3 dana i lijecena antibioticima kroz venu. Skoro sve pomogne, ali na 2 tjedna dok pomovno ne dobim mkesecnicu, onda opet sve ispocetka. Svako toliko na papa testu mi je sve u redu samo vec imam promjene parakeratoze povezane sa upalom.
Umorna sam...i bojim se buducnosti jer bi zeljela imati djece jednog dana, a stalno imam bakterije, cak sam razmisljala moze li to moje stanje biti pokazatelj nekog urogenitalnog tumora. Radila sam ultrazvuk i doktori ne vide nikakva abnormalna tkiva u mjehuru i maternici, da li se moze tako nesto "sakriti" u stijenke nekog organa?
Hvala Vam na odgovoru i paznji. Lijepi pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

05.12.2019. 12:10

Poštovana, teško je konkretno odgovoriti na Vaše kompleksne probleme. Tumor možete sa sigurnošću isključiti. On bi se sigurno već dijagnosticirao, a i simptomi bi bili drugačiji. Obzirom na sve što ste naveli savjetovao bih da uradite kompletnu internističku obradu.

zrikavac

05.12.2019. 16:20

Postovani, vec sam Vam pisala da sam bila 2017. Kod interniste i poslao me je vaditi sve nalaze krvi, hormona, vitamin D... apsolutno sve mi je uredno, osim povisenog kolesterola i upalnih procesa. Mozda vi znate koju pretragu bi bilo korisno napraviti?

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2019. 08:40

Poštovana, savjetujem da sve te nalaze ponovite, a budući da smo razgovarali o mogućnosti lichen sclerosusa, bilo bi dobro da se javite dermatologu radi obrade u tom smjeru.

zrikavac

06.12.2019. 12:35

Postovani Doktore puno hvala, svakako cu poslusati vas savijet. Lijepi pozdrav do pisanja...

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2019. 18:05

Nema na čemu. Lijep pozdrav.

zrikavac

09.12.2019. 21:10

Postovani, molim Vas ako ima veze moja problematika sa nalazom krvi svjeze uradjenog: poviseni limfociti i rel limfociti, snizeni neutrofilni granulociti, te povisen kolesterol 6.5, prije je bio 5.2. Djed mi je bolovao od dijabetesa, moze li kolesterol imati veze sa inzulinom? Ne jedem masnu hranu... svaki Vas odgovor puno pomaze, hvala. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2019. 13:55

Poštovana, povišeni limfociti, a sniženi neutrofili govore u prilog akutne virusne infekcije. Za dijagnozu dijabetesa relevantne su jedino vrijednosti šećera u krvi, ali su kod dijebetičara vrijednosti kolesterola povišene. Inzulin nema direktnog utjecaja na kolesterol. Namirnice koje se preporučuju kod povišenih masnoća su: cjelovite žitarice, voće i povrće, mahunarke, plava riba, orašasto voće i sjemenke (osobito sjemenke lana).

zrikavac

10.12.2019. 15:40

Postovani, poslijednjih 6 godina imam na svakom krvnom nalazu povisene limfocite i snizene neutrofilne granulocite. Ne osjecam ni trenutno, ni za drugih uzimanja krvnih nalaza nikakvu virusnu infekciju. Ako je to jedini uzrok navedenog rezultata nalaza, da li je moguce imati godinama neki urogenitalni virus koji moze uzrokovati navedene tegobe. Radila sam test za inzulin prije 2 godine i bio je negativan, odnosno uredan. Hvala. Lp

Ivo Balenović, dr. med.

10.12.2019. 23:25

Poštovana, na temelju povišenih limfocita i sniženih neutrofila ne možemo postaviti dijagnozu, ali nam govore u prilog viroze (ukoliko postoje i drugi simptomi bolesti). To je vrlo nespecifičan nalaz, kao i povišena temperatura, koja također govori u prilog virozi, ali može pratiti mnoga druga stanja. U akutnoj virozi dolazi do limfocitoze i leukopenije. Budući da već godinama imate disbalans u nalazima limfocita i leukocita savjetujem pregled hematologa.

zrikavac

11.12.2019. 10:40

Hvala , lijepi pozdrav do iduceg pisanja.

Ivo Balenović, dr. med.

11.12.2019. 11:00

Nema na čemu.