Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


uporna upala rodnice


Autor Poruka

Verica123

11.12.2019. 11:55

Postovani..da li uporna upala vaginalna moze uticati na zacece..sta mi mozete preporuciti od lijekova...ne osjecam nikakve simprome..ali mi je na PAPA testu nadjeno dosta bakterija i upala..kao stepen cistoce 3..da li takav nalaz moze biti prepreka za zacece..sta bi mi Vi preporucili..hvala Vam

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2019. 00:30

Poštovana, kod stupnja čistoće 3 u vidnom polju je masa leukocita, a Doederleinovih bacila gotovo nema i to znači težu upalnu promjenu. Savjetujem da uradite cervikalne briseve. Preporučam probiotike koji će pomoći uspostavi normalne fiziološke flore rodnice i na taj način pomoći organizmu da se obrani od infekcije.

Verica123

12.12.2019. 12:46

Hvala Vam na odgovoru...a da li to stanje otezava zacece..tacnije ta teza upala..i da li je moguce da nemam nikakve simptome?

Ivo Balenović, dr. med.

13.12.2019. 10:15

Takvo stanje ne otežava začeće. Bakterije koje su inače normalan stanovnik rodnice porastu više od uobičajenog broja i izazovu upalu. Dakle, ne radi se o primarno patogenim bakterijama koje nisu dio normalne mikroflore organizma.

zrikavac

13.12.2019. 23:45

Postovani, sto se tice ginekoloske strane, smatrala sam da infekcije nisu povezane sa problemima sa kraljeznicom. Zato nisam spominjala da sam 2006.operirala skoliozu, postoperativno sam imala zarece bolove u stopalima te danas autonomno neurovegetativno ostecenje u nogama, te blagu leziju misica lijeve noge, a srednje tesku desne noge... prije 3 mjeseca ginekolog mi je vaginalnim ultrazvukom snimio tvorbu u mjehuru 19cm, medjutim cistoskopirana sam odmah kroz 2 tjedna i nalaz je uredan. Danas sam bila na uzvu abdomena i urotrakta sa rezidualnim urinom. Nalaz kaze da je tvorba spojena izvana na stijenku mjehura i sada je narasla na 22mm. Takodjer kaze da mi ostaje u mjehuru 1,2 dl urina.
Molim Vas ako ste ikada imali ista slicno u svojoj praksi, moze li moj svebez u rodnici biti neuroloski ako je i ucestalo mokrenje (mozda) povezano sa ostecenjem zivaca i/ili??? mozdine pri operaciji. Moze li tvorba bilo kakve vrste biti uzrokom opetovanih infekcija? Da li nesto iz maternice moze vrsiti pritisak na mjehur? Imate li neku ideju/pretpostavku? Zasto bi to bilo vezano bas uz menstrualni ciklus. Hvala puno.

Ivo Balenović, dr. med.

14.12.2019. 10:55

Poštovana, budući da se radi o tvorbi nejasne etologije u maloj zdjelici trebalo bi uradite laparoskopiju. Svrbež može biti i neuropatski stoga preporučam posjet neurologu.

zrikavac

15.12.2019. 01:05

Postovani, uskoro idem na MR zdjelice. Zanima me moze li se tim pregledom ustanoviti o kakvoj se tocno tvorbi radi? Ako je vezano uz ginekoloski dio price. Neurolog me salje na EMNG nogu, mri kraljeznice je nemoguce ocitati zbog artefakata od metalnih implantanata. No znam da to nije vase podrucje pa mi i odgovor vezano uz svrbez puno pomaze. Pretpostavka radiologa sa uzva je da bi mogla biti endometrioza izvan maternice, koliko je to ucestalo? Da li moze endometrioza izvan maternice uzrokovati teskoce bol svrbez ucestalo mokrenje netom nakon mjesecnice? Hvala na svemu

Ivo Balenović, dr. med.

15.12.2019. 10:40

Poštovana, MR zdjelice će puno toga razjasniti, no definitivna dijagnoza može se postaviti patohistološkom analizom, a preparat za analizu moguće je dobiti isključivo operativnim putem (laparoskopija). Moguće da se radi o endometriozi. Tipični simptomi endometrioze su bolne menstruacije, bolni odnosi, problemi s mokrenjem obično u vrijeme menstruacije, te probavne tegobe. Žarišta endometrioze mogu se naći na raznim mjestima, a prema učestalosti su sljedeće lokalizacije: jajnik, uterini ligamenti, rektovaginalni septum, pelvični peritoneum. Rijetko žarište endometrioze može biti i u koži, a to bi moglo objasniti i Vaše smetnje.

zrikavac

15.12.2019. 18:30

Doktore, nemate pojma koliko ste mi u svemu pomogli, ako ima negdje mogucnost da Vas pohvalim/dam ocjenu da ide Vama u korist, jer ste iznimno susretljivi, ljubazni i puni razumijevanja. Od srca hvala. Zelim Vam sve najbolje! Lp

Ivo Balenović, dr. med.

15.12.2019. 22:50

Nema na čemu. Drago mi je ako sam Vam pomogao. Lijep pozdrav.

minnie.mouse

17.04.2020. 17:35

Poštovani,
zbog cijele situacije s koronavirusom, moja ginekologica ne radi te nisam u mogućnosti otići na pregled kod nje pa bih Vas molila za savjet. Naime, 16.3. javili su mi se simptomi upale mjehura (bolno, često mokrenje te pečenje, krv u urinu) te mi je liječnica opće prakse prepisala antibiotik Urifos nakon čega su simptomi upale nestali, međutim i dalje sam osjećala pečenje u rodnici koje bi se javljalo uglavnom nakon mokrenja, tuširanja ili neovisno o bilo čemu. U ljekarni sam kupila Canestest koji je bio plave boje, što prema njihovim uputama upućuje na bakterijsku infekciju. Nakon toga sam koristila Geonistin vaginalete 12 dana, Canesten vaginalnu kremu 3 dana te također mazala Canesten kremom izvana, međutim simptomi nisu nestali. Napravila sam urin i urinokulturu te su oba nalaza uredna. Ponovno sam napravila Canestest koji je ponovno bio plave boje. Nakon toga sam popila Diflucan tablete, no ni to nije pomoglo. I dalje osjećam pečenje tijekom i nakon mokrenja, odnosa, te pečenje neovisno o tome, a ponekad i blagi svrbež te bol. S vanjske strane sam primijetila blago crvenilo te mi se također javlja iscjedak koji je bijele ili žute boje. Željela bih još napomenuti da sam dva dana prije pojave svih simptoma imala odnos pri čemu je dečko samo malo ušao u analni otvor pa ne znam je li mi se možda na taj način prenijela neka bakterija u rodnicu. Molila bih Vas, ukoliko je moguće, za savjet što učiniti.
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

18.04.2020. 11:30

Poštovana, prema navedenim simptomima radi se o infekciji rodnice. Bakterijsku upalu najčešće prati obilan iscjedak i neugodan miris, dok je gljivična popraćena sirastim iscjetkom, svrbežom i crvenilom. Obzirom na situaciju savjetujem neku od vaginaleta širokog spektra (polygynax, macmiror...), te neki od vaginalnih probiotika. Savjetujem antikandida dijetu kroz neko vrijeme (izbjegavati rafinirane šećere, ugljikohidrate, suhomesnate proizvode, alkohol, kavu, sokove...)

zrikavac

11.07.2020. 20:10

Postovani doktore, upravo lezim i cekam laparaskopski zahvat. Doktori su uvjereni da je endometrioza izmedju stijenki maternicd i mokracnog mjehura, utiskuje u mjehur i krvari svakog mjeseca unutar mjehura, to izaziva opetovane upale, sto objasnjava moje bakterije na brisevima i urinokulturama. Imam takve nalaze neovisno o popijenom antibiotiku. Takodjer na mr-u snimljena je i endo cista na lijevom jajniku. Zeljela sam se povratno javiti upravo Vama jer ste bili puni razumijevanja i strpljenja odgovoriti na svako moje pitanje. Ono sto sam primjetila na vecini foruma i clancima jesu simptomi endometrioze, ali najvise na tipicnim mjestima: obilna krvarenja, bolovi prije i za vrijeme mjesecnice, bolan odnos... Medjutim da Vas "obogatim" mojim slucajem za koji kazu da je rijedak: tegobe krenu NAKON krvarenja, koje je OSKUDNO, izaziva upale i infekcije skupa sa bolovima prilikom MOKRENJA i nakon mokrenja, svrbez kao poslijedica upale; nemam pms, nemam bolne odnose... svakako je u planu javiti se opet ovdje, na temu uporna upala rodnice- moze biti raznih uzroka, a kazemo da lijecimo uzrok a ne poslijedicu, to je mene psihicki ubijalo. Ali nakon 6 godina napokon sam "dosla na svoje". Sad da prezivim sve sto slijedi postoperativno, nadam se ponovnoj konzultaciji vezano uz hormonalnu terapiju ili eventualnu trudnocu...? Svakako me zanima i cijenim Vase misljenje. Do tad sve najljepse pozdrave primite od mene. Sretno!

Ivo Balenović, dr. med.

11.07.2020. 21:20

Poštovana, laparoskopski će se odstraniti žarišta endometrioze, nakon čega će smetnje prestati. Najbolje je što prije nakon toga ostvariti trudnoću. Ukoliko još nemate u planu, preporuka su oralni kontraceptivi. Sretno

zrikavac

12.07.2020. 15:40

Postovani i cijenjeni doktore, za vrijeme uzimanja ok (10 godina) su se i javile navedene smetnje. Nisam ih odmah prestala uzimati, vec sam ih uzimala uz smetnje 3 godine te tek tada, zbog uvjerenja da su one uzrok smetnjama prekinula s uzimanjem. Dok sam ih uzimala imala sam blaze simptome ali su trajali konstantno, isto ucestalo mokrenje i stalne infekcije. Ponavljam, po prestanku se barem u drugom dijelu ciklusa naspavam kad se simptomi malo "smire". Ako je osim ok trudnoca jedina terapija, svakako cu se "pozuriti" s tom odlukom. Buduci da sam cula za svakakve terapije koje uzrokuju trajni porast tjelesne tezine, a ja to ne smijem dozvoliti zbog problema s kraljeznicom; zanima me postoje li ikakvi lijekovi koji se mogu probati, da nisu ok, duphastone (sami progesteron-koji mi je isto skodio) i oni koji izazivaju umjetnu menopauzu i pojacavaju muske karakteristike (dublji glas, dlakavost...)? Hvala jos jednom. Lp happy

Ivo Balenović, dr. med.

12.07.2020. 16:10

Nakon operacije simptomi će se smiriti. Trudnoća je najbolji lijek, a svi ostali lijekovi (kontraceptivi, gestageni, danazol i agonisti GnRH) imaju određene nuspojave.

zrikavac

16.07.2020. 11:50

Postovani doktore, hvala Vam za svaku rijec. Iskreno se nadam da se upale nece vracati kako ste rekli i u to vjerujem. Daljnja pitanja vezana uz oporavak nakon laparaskopske operacije (sivanje mokracnog mjehura u 2 sloja) maternice i jajnika, mogu postavljati na ovoj temi ili trazim temu endometrioza? Lijepi od srca pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

16.07.2020. 13:20

Možete ovdje postavljati pitanja. Pozdrav i sretno.