Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

12.09.2017. 15:30

Nema na čemu.

Korisnik3693

19.09.2017. 22:20

Postovani,
U 2. mjesecu ove godine na uzv pregledu ginekolog mi je nasao cistu na lijevom jajniku velicine 48x37 mm, imala sam povremene bolove u lijevom jajniku koji nisu bili stalni.
Nalaz ide ovako: uterus nor.vel.kavum prazan, endometrij zadebljan, oba jajnika uredno prikazana lijevi ovari s cy.vel.48x37 mm paucinastog izgleda, u Douglasu nema sl.tek.

Nakon pregleda mi je rekao da bi cista trebala sama puknuti nakon nekog vremena i da nije potrebo nista uzimati. Medutim ona jos uvijek nije pukla, iako je proslo vise od 6 mjeseci, pa me zanima da li bi je trebala tretirati nekom terapijom ili ce biti potrebna operacija?
Zahvaljujem Vam unaprijed, lijepo pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

20.09.2017. 09:35

Poštovana, prema uzv izgledu radi se o benignoj cisti jajnika. Za početak bi preporučio da učinite tumorske markere. Ukoliko su u granici normale cistu treba ultrazvučno pratiti. Što se terapije tiče savjetovao bih gestagene u drugoj fazi ciklusa.

Aldina263

29.09.2017. 00:15

Postovani, imam 24 godine, a od 19. godine posjecujem ginekologa i na osnovu toga sto nisam imala redovne menstruacije, zakljucila sam da imam policisticne jajnike, sto mi je i potvrdjeno prosle godine ( nikad prije toga nisam radila ni uzv ni papa test; papa nalaz je uredan) .. ove godine nekad u maju sam posjetila ginekologa koji mi je dao tablete za izazivanje menstruacije i od 28.6. nisam imala menstruaciju. Opet sam bila kod ginekologa prosle sedmice i dao mi je Duphaston da pijem 3×7 pa da dodjem na kontrolu i uzv nakon menstruacije. Medjutim, ono sto mene zanima je da li se moze dobiti rak zbog upotrebe hormonalnih tableta, npr rak maternice, rak dojke, jajnika? Jer koliko god citam po raznim portalima sve vise me strah raznih rakova, i onda me strah i zbog jajnika i ako pijem Duphaston koji je progesteron, to onda znaci da imam visak estrogena u organizmu? A estrogen zapravo djeluje na pojavu npr raka dojke? Ili jajnika? Moram napomenuti i da se brzo debljam, i da nemam fizicke aktivnosti sto bih naravno pod hitno trebala promijeniti. Medjutim ginekolog mi savjetuje i da imam sto cesce odnose, pa me zanima da li to ima kakve veze sa pcos? Hvala unaprijed, i izvinjavam se na preopsirnosti. LP

Ivo Balenović, dr. med.

29.09.2017. 10:35

Poštovana, fizička aktivnost i normalna tjelesna težina su preporučene ženama s policističnim jajnicima. Općeprihvaćeno mišljenje je da niskodozažni oralni kontraceptivi nemaju utjecaj na rak dojke, ali da smanjuju učestalost raka jajnika kod žena koje su ih uzimale.

Aldina263

29.09.2017. 23:15

Hvala Vam. Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

30.09.2017. 21:55

Nema na čemu.

melanimelem

09.10.2017. 00:55

Postovani, zadnju menstruaciju sam imala 18.8., inace imam neredovite cikluse i zato sam vec 6.mjeseci na terapiji duphaston, te imam vodenu cistu promjera 32mm utvrđenu u travnju ove godine i radili su mi markere ca15-3,ca125 i ca 19-9 te su nalazi uredni. Dobila sam menstruaciju 6.10., naravno izazvanu sa duphaston i uzasno je obilna, tj.nikada nisam imala tako obilnu menstruaciju sa ugrušcima koji su dosta veliki. Zanima me je li ta obilna menstruacija koja traje vec 3 dana, razlog hormonalnog poremecaja ili je mozda ta vodena cista pukla? Da napomenem jos kako sam radila hormonski status prosli mjesec ali dugo moram cekati nalaze.

Ivo Balenović, dr. med.

09.10.2017. 21:20

Poštovana, menstruacija je obilna jer je prošao duži period od posljednje. U tom vremenu sluznica maternice je nabubrila jer je bila izložena dugotrajnom utjecaju estrogenih hormona.

Gretagarbo

30.11.2017. 11:20

Postovani, evo ovako molim pomoc..trenutacno se nalazim u inozemstvu..zadnja dva mj mi se javljaju bolovi u predjelu desnog jajnika koji su toliko jaki da ne mogu stajati..kad sam otisla na uzv rekli su mi da se u podrucju maternice nalazi tekucina koja tamo od pucanja vodene ciste..jer oni vide policisticne jajnike ..medutim to se svaki mj sad pocelo desavati..imam pritisak na mjehur i otezano mokrenje.. i imam osjecaj da mi iz cijelog tog podrucja izlazi hladnoca..molim savijet!!..pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

01.12.2017. 22:20

Poštovana, učinite urinokulturu, moguće da se radi o urinarnoj infekciji. Što se policističnih jajnika tiče bilo bi dobro da odredite hormonski status i prema potrebi počnete s terapijom kontraceptivima.

inassd3011sk

05.12.2017. 22:00

Poštovani,
Imam 24 godine, još uvijek nisam rađala. 20.11. mi je na uz pregledu utvrđeno da imam cistu na desnom jajniku 50x42mm, nisam dobila nikakvu terapiju, čekali smo da prođe menstruacija da se vidi hoće li cista pući. Dobila sam na vrijeme, krvarenje je bilo oskudno. Danas 5.12. sam ponovo išla na uzv, cista je porasla na 62x50mm te sam dobila Primolut Nor 2x1 15 dana. Dr je rekla ukoliko ne pukne nakon terapije (kaže da je cista vodena) da moram na laparaskopiju. Nisam radila još uvijek tumor markere. Smatram da je bitno da napomenem da sam na prvi pregled išla 23.10. i tada je desni jajnik bio samo blago povećan, bez ciste, te da se cista jako brzo razvila i do danas narasla na 6x5cm. Molim Vaše mišljenje, ne bih željela ići na laparaskopiju, da li je to zaista potrebno ili ipak da tražim dalje mišljenja i još malo sačekam?
Kao laik mogu da kažem da na uzv razlika između cisti od prošlog pregleda i ovog danas je da je cista mnogo tamnija nego što je bila (crna rupa, okrugla).
Unaprijed zahvalna.

Ivo Balenović, dr. med.

06.12.2017. 09:20

Poštovana, prema navedenom i opisanom radi se o benignoj 'vodenoj' cisti na jajniku. Nakon propisane terapije i menstruacije takve ciste u većini slučajeva nestanu. Ukoliko bi ona i dalje perzistirala učinite markere i color Doppler. Prema tim nalazima odlučiti će se treba li učiniti laparoskopiju.

ilenna

11.12.2017. 23:30

Poštovani,

Imam 27 godina i unazad godinu dana pratim cistu na desnom jajniku guščeg sadržaja 25 mm promjera,endometrij 9mm. Po UZV nalazu i Ca125 koji je tada bio cca 90 , naručili su me za laparoskopiju, međutim , u međuvremenu je zahvat odgođen i dolazim samo na kontrole. Moji simptomi : bol u leđima, jajnicima, učestalo mokrenje (po nalazima urina sve je u redu i doktor mi je rekao da je to zbog ginekoloških problema), nemogućnost imanja spolnih odnosa (zbog bolova) i dalje su prisutni. Na preporuku doktora sam danas vadila markere i rezultati su CA125- 29,1 / Ca 19-9- 15,8 / Ca15-3 - 8,6 / Roma index-15,20 i HE4- 68,8. Antigeni su u normali ,ali HE4 i Roma su nešto povišeni.
Za pregled se mogu naručiti tek krajem prvog mjeseca( lista čekanja za preglede u bolnicama su takve) pa me interesira Vaše mišljenje. Jel moguće da se radi o nećem ozbiljnijem?

Ivo Balenović, dr. med.

12.12.2017. 20:30

Poštovana, prema svemu navedenom moguće da se radi o endometriotskoj cisti, ili dermoidu što su benigne tvorbe. Prema nalazima sigurno nije ništa maligno. Savjetujem laparoskopiju, nakon čega će se točno znati o čemu se radi.

Metallica_bl

15.12.2017. 16:30

Postovani,
Nakon par dana bolova(slicnih menstrualnim) i probadanja u jajnicima uzv mi je otkrivena vodena cista na desnom jajniku 3x2cm. Od terapije sam dobila samo Femisan A kapi i kontrola za 2mj. Mjesecnice su mi oduvijek redovite na 26-28 dana,nikad bolne u trajanju od 3-4 dana. Od tad osjecam kontantnu tupu bol na toj desnoj stani gdje je cista,medjutim od danas osjetim i lagano probadanje sa lijeve strane sto me dodatno zabrinjava,da li je moguce da se pravi nova cista?.. prestrasena sam i kakav uticaj ta cista i bol imaju na zacece jer vec od iduceg mjeseca planiram raditi na zacecu.

Ivo Balenović, dr. med.

18.12.2017. 15:00

Poštovana, vjerojatno se radi o folikulkarnoj cisti koja najčešće spontano prolazi nakon mesntruacije. Nema nikakav utjecaj na začeće.

Ines91

30.12.2017. 21:05

Poštovani,molila bih vas za mišljenje,imam 26 godina,imala sam jedan namjerni pobačaj prije 8 godina,inače svake godine radim papa test i ultrazvuk i uvijek je sve u redu,zadnji sam radila u 9 mjesecu i bio je uredan.
Moje pitanje glasi:
Tri mjeseca poslije,početkom 12mjeseca sam išla kod ginekologa 3 dana prije menstruacije da mi napravi ultrazvuk jer me par dana nakon ovulacije pikalo i boljelo u lijevom jajniku,nije bila neka jaka bol(inace imam redovite menstruacije,nisu preobilne i traju 3-4dana),ne koristim nikakvu kontracepciju,inace uvijek je na ultrazvuku sve u redu,no sada je na lijevom jajniku koji je bio bolan vidio nekakvu cisticu,nije točno rekao naziv,ali koliko sam ga ja shvatila rekao je da je to normalno,da se to moze desiti svaki mjesec,i da moze biti i koji mjesec i na drugom jajniku,da su to nekakve ovulacijske ciste,žuta tijela je spominjao,te da se ne brinem da će to puknuti,nije mi rekao da moram doci na kontrolu zbog toga,sad se ja bojim da nije to nešto opasno,dali bi on na ultrazvuku vidio da je neka opasna cista i nešto zbrinjavajuće???
Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

31.12.2017. 20:10

Poštovana, nema razloga za brigu. Radi se o cisti žutog tijela, normalnoj fiziološkoj cisti koja se svaki ciklus stvara na jajniku nakon ovulacije. Nastupom menstruacije nestane i cista žutog tijela. U idućem ciklusu ponovno će se stvoriti nakon ovulacije, tj. u drugoj fazi ciklusa, stoga je uzv pregled najbolje raditi neposredno nakon menstruacije.

Ines91

01.01.2018. 19:50

Hvala na odgovoru.
Onda nemoram zasada ponovno na uzv zbog toga???
Nemam bolove takve vise,menstraciju sada opet trebam dobiti kroz 3 dana,i imam normalne simptome,blaga nadutost i blagi bolovi ko i uvijek..
A ubuduće cu onda imati na umu da idem na uzv nakon menstruacije,nisam to znala niti mi je ikad to ginekolog rekao
Lp

Nazad
1 ... 32 33 34 35 36 37 ... 41
Naprijed