Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


gastritis i esofagitis


Autor Poruka

Jelena

28.06.2001. 18:27

Puno pozdrava i pohvala na ovoj krasnoj stranici!
Moj problem je slijedeci:prije cca 5 mjeseci sam bila na gastroskopiji i dijagnostocirano mi je insuff.cardiae,reflux oesophagitis gr II i gastritis chr.Od tada koristim Ulzol i Reglan.Uspijela sam smanjiti dnevnu dozu (Reglan pijem dvaput dnevno prije obroka,a Ulzol jedanput u dva dana-prije sam ga uzimala dva puta dnevno!).Jako pazim na prehranu i izbacila sam sve vrste "teske" hrane ( masno,jako slano, jako ljuto,jako slatko...).Svijesna sam da se nikad necu potpuno izljeciti, ali sa obzirom da imam samo 22 god zanima me da li postoji mogucnost zalijecenja?iako pazim na prehranu ponekad pojedem nesto "zabranjeno" i onda nekoliko dana moram trpiti jake bolove i mucninu.da li mozda imate kakvu preporuku kako da si malo olaksam situaciju i kakve su mi sanse u izljecenju?
Unaprijed hvala

dr.sc. Željko Krznarić

13.07.2001. 21:00

insuficijencija kardije je neadekvatno zatvaranje ušća jednjaka u želudac, a refluksni ezofagitis je posljedična upala sluznice završnog djela jednjaka uzrokovana želučanim sadržajem. Kronični gastritis je upala sluznice želuca.
ovi problemi često se javljaju istovremeno, njihovo rješavanje je moguće, osobito glede simptoma.
u Vašem slučaju postoji nekoliko otvorenih pitanja:
1. moguće je da tegobe nisu uzrokovane samo navedenim dijagnozama, potrebno je učiniti barem još ultrazvuk gornjeg abdomena i osnovne lab. nalaze
2. niste specificirali sve tegobe ( žgaravica ?, povrat hrane u jednjak i usnu šupljinu ?)
3. kakva je vaša tjelesna težina u odnosu na visinu
.....
preporuke do vaših odgovora:
1. izbjegavati i kavu, kakako, čokoladu,mineralne vode i kola napitke.
2. izbjegavati večernje obroke i horizontalni položaj odmah nakon obroka ( barem 2 sata)
3. nastaviti Ulzol 20 mg dnevno u duljem periodu
4. postoji i mogučnost operacije ukoliko su tegobe značajne, no tada je potrebna dopunska obrada

Jelena

19.07.2001. 20:16

Stovani doktore,
da Vam odgovorim na pitanja koja ste dopunsko zatražili:
1) Prilikom pregleda su mi napomenuli da ako se stanje ne poboljša nakon tretmana ljekovima i nakon određenog vremena, da bi trebalo napraviti i ultrazvuk abdomena. Od lab. pretraga napravila sam KKS, GUK i jetrene probe, i sve je bilo u granicama normale.
2) Žgaravicu imam, ali rijetko (od kada koristim Reglan stanje se popravilo). Često mi se nakon obroka vraća sadržaj želuca u usnu šupljinu, te osjećam tupu bol u području rebrenog luka (cca 8 cm iznad početka želuca). Ponekad se ta bol širi u područje prsnog koša, a ponekad u područje bubrega.Imam neredovite stolice, ponekad jako tvrde, a ponekad proljevaste.
3) Visoka sam 171 cm i teška 54 kg. U zadnjih nekoliko mjeseci smršavila sam 6 kg (većinom iz straha od boli izbjegavam jelo).

Unaprijed Vam se zahvaljujem na Vašem odgovoru,
Jelena

dr.sc. Željko Krznarić

24.07.2001. 23:26

poštovana,
zahvaljujem na odgovorima.
mišljenja sam da je nužna dopunska obrada i to:
1. uzv gornjeg abdomena,
2. rtg jednjaka,
3. manometriju jednjaka i dr.....
Iz nekih vaših navoda moguće je da se radi i o sindromu iritabilog debelog crijeva, no bez dopunske obrade postavljanje adekvatne dijagnoze nije moguće.