Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


salmonela


Autor Poruka

lorena

26.10.2001. 16:59

molim da mi navedete koji su glavni simptomi otrovanja salmonelom

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 00:42

Enteritičke salmonele ("primarno životinjske salmonele"blunk česti su uzrok otrovanja hranom. Inkubacija (vrijeme od uzimanja hrane do pojave simptoma) iznosi 8-48 sati. Bolesnik ima obilne, učestale, vodenaste stolice uz povišenu temperaturu koja može trajati i do četiri dana te često povraćanje. Salmonele mogu izazvati i bakterijemiju što znači prodor bakterija u krv. Tada povišena temperatura može trajati i duže od pet dana, a moguć je i razvoj komplikacija u smislu razvoja različitih žarišta u organizmu (zglobovi, bubrezi, srce, moždane ovojnice) pa takav oblik bolesti nazivamo "septički oblik" salmoneloze.
Otrovanje salmonelama često je zbog proširenosti kolektivne prehrane u radničkim restoranima, dječjim vrtićima,... Salmonele se mogu širiti i kao kontaktne infekcije - u obitelji, među malom djecom i slabije otpornim osobama. Generalizirani oblici salmoneloza, odnosno razvoj komplikacija javlja se kod infekcija uzrokovanih jače virulentnim salmonelama ili kod ranije navedenih posebno rizičnih skupina.