Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


grlo i gastroenterologija?


Autor Poruka

Marina

22.10.2001. 20:43

Poštovani
Prilikom obraćanja doktoru na području otorinolaringologije gdje sam se tužila na neprestane probleme s grlom koje se manifestiraju "knedlom" u grlu koja je zapravo nakupina gnoja,predloženo mi je da napravim gastroenterološku obradu i serologiju na H.pylori.Zanima me kakva je veza izmeđju grla i toga dvoje ??

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 01:11

Poštovana gospođo, jedan od simptoma gastroezofagealnog refluksa kojim označavamo pojavu kiselog želučanog sadržaja u jednjaku, može zaista biti osim žgaravice koja je najčešća (pečenje visoko u žličici ili iza prsne kosti) i regurgitacija (vraćanje sadržaja u usta), disfagija ili odinofagija (otežano ili bolno gutanje). Uz regurgitaciju se može javiti i komplikacija poput jutarnje promuklosti. Gastroezofagealni refluks moguće je dijagnosticirati endoskopski (gastroskopija), a pri tom se iz bioptičkog materijala sluznice želuca određuje i prisutnost H.pylori. Međutim ako smatrate da imate u grlu nakupinu gnoja onda je svakako nužno učiniti i bris ždrijela i nosa te obradu sinusa. Srdačan pozdrav.