Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


tvrda stolica


Autor Poruka

dragana

06.11.2001. 15:27

U posljednjih 2 tjedna događa mi se da imam jako tvrdu stolicu.Neki puta to zna biti u toj mjeri da moram provesti sat vremena u toaletu, dobro se oznojiti.Napominjem da to inače nije tako, da su mi stolice do sada bile normalne i svakodnevne, dok sada puno rijeđe idem na toalet, zna proći i nekoliko dana.Što je to?

Silvija Čuković-Čavka, dr. med.

16.11.2001. 23:40

Tegobe koje opisujete nazivamo zatvorom ili opstipacijom. Naime, pojam opstipacije označava stanje neredovitog pražnjenja crijeva te pražnjenje manje količine tvrde stolice iz crijeva. Pri tom se vrlo često javljaju nelagoda i pritisak u trbuhu te naprezanje prilikom defekacije. Opstipacija može biti prolazna (pri promjenama životnih navika, u stresnim razdobljima, prilikom putovanja,...) ili trajna (kad bolesnici uzimaju laksative bez kontrole i na taj način sprečavaju normalne reflekse crijeva). Osim toga, opstipacija može biti obična ili sekundarna (ona koja nastaje kao posljedica raznih bolesti). Obična opstipacija nastaje najčešće zbog neprikladnog načina prehrane i potiskivanja nagona na defekaciju. U starijih osoba vrlo često se radi o slabom crijevnom tonusu uz oslabljenu snagu mišića trbušne stijenke. Kod mlađih osoba uglavnom se radi o spastičnoj opstipaciji kod koje se bolesnicima javljaju grčevi u trbuhu, a liječnik može pri palpaciji trbuha naći kontrahirano silazno debelo crijevo. U svakom slučaju, vrlo je važno utvrditi da li je opstipacija kod bolesnika nastala naglo ili traje već dugo vremena te učiniti fizikalni pregled bolesnika kako bi se isključili ili prepoznali znakovi eventualne bolesti koja može dovesti do opstipacije. Za regulaciju stolice nužno je uzimati obilno tekućine i dovoljno biljnih vlakana u prehrani (voće i povrće), a svakako i održavati normalnu fizičku aktivnost. Ako ovim mjerama ne uspijete regulirati stolicu preporučam Vam najprije klinički pregled, a ovisno o nalazu i dijagnostičku obradu crijeva. Srdačan pozdrav.