Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Krv u stolici


Autor Poruka

kristijan

25.09.2001. 22:41

prije nešto više od dvije godine pojavila mi se krv u stolici. nakon što sam konzultirao nekoliko specijalista, obavio pretrage krvi, nekoliko rektoskopija i kolonoskopiju, liječnik je zaključio kako je riječ o "početku ulceroznog kolitisa" te mi savjetovao da jedem - sve. dakle, bez ikakave dijete, uz Salofalk (neko vrijeme i Eucel). simptomi su se smirili, živio sam normalno godinu dana. no, potom su se simptomi pojavili ponovno i to u puno ozbiljnijem obliku nego ikada ranije (6-7 proljevastih stolica dnevno uz obilno krvarenje). ležao sam u bolnici mjesec dana i uz gore spomenute pretrage, učinjena mi je samo pratraga stolice na osnovne bakterije i ostali uobičajeni testovi. nije ništa otkriveno. i dalje imam simptome, a u posljednje vrijeme imam jake bolove s lijeve leđne strane i teško zadržavam tekućinu, koja ne izlazi u kao mokrenje nego kao stolica. vidno sam smršavio. iako mi NI JEDAN liječnik nije rekao da idem na dijetu, jedem isključivo kuhanu hranu, bez začina, uz Acidofil, AB kulture i sl. dakle, pazim što jedem, mirujem i uzimam terapiju, iako mi je liječnik prije nekoliko dana rekao da NIJE riječ o ulceroznom kolitisu, ali nije me poslao na nikakve dodatne pretrage. zato Vas molim da mi odgovorite:
1. postoje li neke dodatne pretrage koje mi mogu specificirati dijagnozu, koju i dalje nisam dobio?
2. imam 23 godine, a kada sam imao 11 godina prebolio sam dizenteriju. ima li to ikakve veze?
3. trebam li biti na dijeti ili ne?
4. čuo sam da postoji pretraga "na amebe". je li moguće da bolujem od nečeg sličnog tome?

HVALA VAM UNAPRIJED.

Silvija Čuković-Čavka, dr. med.

17.11.2001. 02:27

Poštovani, ispričavam se što Vam do sada iz tehničkih razloga nije odgovoreno na pitanje.
Ad 1. Simptomi koje opisujete (učestale proljevaste stolice pomiješane s krvlju, bolovi u trbuhu odnosno leđima, gubitak na težini) zahtjevaju dijagnostičku obradu radi razjašnjenja definitivne diijagnoze. Iako niste točno naveli s kojom ste dijagnozom otpušteni iz bolnice nakon liječenja koje je trajalo mjesec dana pretpostavljam da je riječ o upalnoj bolesti crijeva. Stoga Vam preporučam da se javite gastroenterologu koji će nakon kliničkog pregleda i uvida u Vašu medicinsku dokumentaciju odrediti da li su uopće potrebne dodatne pretrage. Naime, ulcerozni kolitis je kronična idiopatska upalna bolest crijeva, a ta dijagnoza se postavlja tek nakon isključenja ostalih uzroka kolitisa i rektalnog krvarenja pa je prije svega nužno isključiti specifične upalne bolesti crijeva. Najvažniji dijagnostički postupak za potvrdu ulceroznog kolitisa je rektosigmoidoskopija jer se u više od 95% bolesnika promjene nalaze u tom dijelu crijeva, a po smirivanju akutne atake bolesti važno je učiniti totalnu kolonoskopiju radi ocjene proširenosti bolesti i eventualnih komplikacija što su uz procjenu aktivnosti bolesti najvažniji preduvjeti za uspješno liječenje.
Ad 2. Unatoč intenzivnim istraživanjima uzrok upalnih bolesti crijeva još uvijek je nejasan. U zadnje vrijeme istraživanja su usmjerena na imunološke i genetske faktore.
Ad 3. Uloga prehrane kod ulceroznog kolitisa primarno je potporna. Kod bolesnika s blažim oblicima ulceroznog kolitisa ili u onih kod kojih je bolest mirna preporuča se raznovrsna prehrana bogata hranjivim sastojcima. Nema opravdanja niti dokazanog terapijskog efekta poštednih dijeta.
Ad 4. Amebijaza je parazitarna infekcija koja se manifestira krvavo-sluzavim proljevima. Ako se sumnja na ovu bolest potrebno je učiniti analizu stolice na amebe (provokacija na amebe).

U svakom slučaju preporučam Vam pregled gastroenterologa kako bi razriješili svoje dileme. Srdačan pozdrav.