Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Willsonova bolest (jetra+biopsija)


Autor Poruka

Eniac

07.02.2002. 07:42

Što je to WIllsonova bolest i na što indicira povećanje bakra u mokraći? Cu++ u serumu je ok, no u mokraći je povećan cca 15%. Bio sam na biopsiji jetre sa dijagnozom: Willsonova bolest (?)!
Puno hvala,
Eniac
P.S. Hepatitis negativan, svi krvni elementi su u granici normale. S-AST i S-ALT su uvećani za dvostruko, GGT je 50% uvećan.
Što dalje ako nemam tu Willsonovu bolest? Postoje još neke dvije vrste hepatitisa. Jetra mi se pipa rubno. Možda neki hepatitis koji se ne može detektirati markerima? Smijem li se cijepiti protiv hepatitisa B?
Hvala
Eniac

dr sc Željko Krznarić

10.02.2002. 12:20

poštovani,
Willsonova bolest je posljedica poremećenog metabolizma bakra, a manifestira se u osnovi ili oštećenjem jetre ili neurološkim oštećenjima, te jasno kombinacijom navedenog. Povećano izlučivanje bakra u urinu može uputiti na oštećenje metaboličkih puteva ili preopterećenje organizma bakrom. Porast bakra od cca 15% u urinu nije značajan. Važno bi bilo vidjeti PHD nalaz biopsije jetre, te bi isti trebali pokazati hepatologu. Postoji više razloga za mogući porast vrijednosti transaminaza: alkohol, lijekovi, autoimuni hepatitis, primarna bilijarna ciroza i dr. Obavezno se trebate konzultirati sa nadležnim liječnikom i specijalistom. Napominjem da niste naveli brojne relevantne parametre: alkohol ?, lijekovi ?, koju ste sve obradu učinili, tko je i zašto tražio biopsiju .......

Eniac

14.02.2002. 08:17

Da, bio sam nepotpun u svom inicijalnom postu, no sada cu to israviti:
alkohol-uopce ne pijem, ne pusim, lijekovi-niti jedan nisam popio vec nekoliko godina, nikada nisam bio ni na jednom medikamentu duze od 2 tjedna, ne koristim cak niti aspirine, autoimuni procesi - negativno, ukratko, kompletno sam negativan, markeri na hep su -, HIV je negativan, mislim da mi je i Cu++ u serumu u granicama normale, jedino u mokraći... Bio sam na biopsiji zbog povecanih S-ALT, S-AST, GGT koji su takvi vec 5 godina (konstantno rastu, malo po malo...). Rezultati biopsije mi jos nisu stigli, doci ce za koji dan sa Rebra. Jetra mi je malo lipemična/bijelija-svjetlija, malo je hipertrofirana, pipa se rubno. Jedino...aktivno se bavim body buildingom. Zdebljao sam se u proteklih 5 godina 15-20 kg. Neuroloske smetnje? Da, imao sam traumatski SAH prije 5 godina (od tada je to sve krenulo). Bila mi je paralizirana lijeva strana, no to kao da je odneseno, nemam nikakvih poremecaja/posljedica. Jedino sto mi se licnost promijenila... Valjda potpuno, drugi sam covjek. No kako vidim, neuroloska ostecenja lako moguce nisu uzrokovana samo traumatskim subarahnoidalnim krvarenjem, nego to sto navodite, poremecajem metabolizma bakra...
Hvala vam, no ako mozete nesto prokomentirati, drago bi mi bilo.

dr.sc. Neven Ljubičić

16.02.2002. 16:38

Obzirom da je moj red na odgovore, uključiti ću se u sveukupnu korespondenciju.
Sudeći prema svemu lako je moguće da se radi u Vašem slučaju o Wilsonovoj bolesti. Ukoliko se i radi o Wilsonovoj bolesti prognoza može biti dobra uz značajnu regresiju svih tegoba, dakako ukoliko se što ranije starta s odgovarajućom terapijom (penicilamin). U ovom trenutku se bolest mora dokazati ili isključiti. Osnovni parametri koje u ovom trenutko možemo načiniti u Hrvatskoj su određivanje bakra kao suhe tvari u uzorku tkiva jetre dobivenog biopsijom (predmijevam da je to i načinjeno!) te pregled okuliste s ciljem otkrivanja "prstena" oko šarenice koji je karakteristika spomenute bolesti. Dakako, sve spomenute pretrage trebaju biti ordinirane od strane Vašeg gastroenterologa.

Eniac

22.02.2002. 22:03

Nalazi sa biopsije su stigli. Ukratko:
APS pozitivan
Cu++ u suhom tkivu je 23,8 mg/g suhe tvari
Dijagnoza: Steatohepatitis. Iskljucena je alkoholna bolest!

Jel mi moze netko reci sto je to steatohepatitis, kako se lijeci i koja je razina opasnosti ovoga, koliki je normalan sadrzaj bakra u suhom tkivu jetre, te sto je to APS.
Hvala unaprijed.
Eniac