Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žučni kamenac


Autor Poruka

Lisa

17.02.2002. 00:45

Imam 24 godine. Pregledom ultrazvukom pronadjeni su mi brojni vrlo mali kamenci u žučnoj vrećici. Čula sam za mogućnost liječenja otapanjem ili razbijanjem kamenaca. Gdje se sve u Zagrebu vrši liječenje tim metodama i kakve su prognoze uspješnosti. Pozdrav, Lisa

dr. sc. Neven Ljubičić

20.02.2002. 20:55

Točno je da postoje mogućnosti otapanja i razbijanja žučnih konkremenata. Nažalost, spomenute metode nisu bez rizika tako da se danas, u eri laparoskopske, odnosno neivazivne kirurgije (operacija s "rupicama", bez ožiljka) odustalo od spomenutih modaliteta liječenja kamenaca u žučnom mjehuru. Za Vašu informaciju postoje dva otapala koja u Hrvatskoj nisu komercijalno dostupna: metil-tert-butil eter (MTBE) i mono-oktanoin. Veliki broj ozbiljnih pa čak po život opasnih komplikacija uvelike limitiraju primjenu ovih lijekova. Otapanje žučnih kamenaca kombinacijom ursodeoksikolne i kenodeoksikolne kiseline danas je samo stvar prošlosti (uspješnost je manja od 10%, a broj recidiva 100%!). Konačno, što se tiče razbijanja kamenaca valovima velike energije (tzv. ekstrakorporalna litotripsija, ESWL), ono je "rezervirano" za veće konkremente unutar žučnih vodova.
Ukoliko se u Vašem slučaju radi o žučnim kamencima koji su uzrok bolovima, preporučam načiniti laparoskopsku kolecistektomiju.