Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10378

Broj poruka: 73557

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

HPV

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Aurora borealis

14.03.2019. 10:50

Poštovanje!
Zaražena sam HPV-om skupa sa dečkom. Čitala sam puno o toj temi na internetu i uglavnom nailazim na informacije da lijeka za virus nema, ali da organizam sam (uz pomoć dodataka prehrani za imunitet) kroz neko vrijeme “ubije” virus. Zanima me znači li to da ako je moj organizam pobijedio virus, da će tada hpv test izaći negativan (kao i prije kad nikad nisam imala nikakav virus) i više neću biti prijenosnik toga, ili će virus vječno ostati u meni pa će samo biti inaktivan i aktivirati se u nekim periodima života (tipa kad mi padne imunitet)?
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

14.03.2019. 12:55

Poštovana, organizam 'uništi' virus i on nakon nekog vremena nestane. U manjeg broja virus može ostati u organizmu kroz duži period i u tom slučaju može uzrokovati promjene u smislu CIN-ova. Liječenje je potrebno samo kod osoba kod kojih virus uzrokuje promjene. Ukoliko nema promjena liječenje nije potrebno iako osoba može imati HPV virus u organizmu.

Aurora borealis

14.03.2019. 15:50

Hvala Vam na odgovoru, utješio me.
Znači kad mi organizam uništi virus, hpv test bi trebao biti negativan i više neću biti potencijalni prijenosnik virusa za svoje partnere?

Ivo Balenović, dr. med.

15.03.2019. 14:20

Tako je. Organizam u većini slučajeva savlada virus i nalaz se negativizira.

Petra 321

16.03.2019. 14:25

Pozdrav ! Zanima me vase misljenje .
Prije tri godine imala sam porodaj koji je bio uredan kao i cijeli tijek trudnoce .
Kada sam ostala trudna u roku godine dana napravila sam dva papa testa koja su bila uredna .
Sada me zanima nakon dvije godine od zadnjeg papa testa kolike su sanse za displazije cin ?
Sa tim da sam bila na redovnom pregledu prije par dana koji je takoder bio uredan. Citala sam svasta o hpv pa sam se uplasila malo . Od porodaja i zadnjih papa testova nisam mjenjala partnere .

Ivo Balenović, dr. med.

16.03.2019. 21:15

Poštovana, prema navedenom nema razloga da bi se kod Vas javile promjene u smislu CIN-a. HPV je spolno prenosiv, ali ne znači da će kod svakog uzrokovati promjene u smislu CIN-a. U većine ga organizam savlada i ne dolazi do nikakvih posljedica. Samo u slučajevima kada on uzrokuje cervikalnu displaziju potrebno je liječenje.

Aurora borealis

16.03.2019. 21:15

A za spolne partnere sam zarazna dokle god mi nalaz hpv testa nije negativan?
Hvala Vam.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2019. 12:20

Dokle god je osoba hpv pozitivna, ona može prenijeti virus na partnera. Ukoliko je partner već bio u kontaktu s hpv-om, i razvio imunitet, neće doći do zaraze.

Aurora borealis

21.03.2019. 21:40

Pozdrav, stigli su mi konačni nalazi od hpv testa i još neki problemi oko toga pa ću za sve pitati ovdje.
Dakle, pozitivna sam na HPV 42, onaj niskorizični tip koji uzrokuje genitalne bradavice i abnormalnosti niskog stupnja (tako piše na internetu). Međutim, ja još nemam nikakve bradavice i papa test (kojeg sam napravila kad i hpv) mi je bio uredan. Moj partner ima bradavice na korijenu penisa. Počela sam piti Beta glucan kapsule za imunitet prije nekoliko tjedana još. Zabrinjava me mogućnost abnormalnih promjena stanica na vratu maternice i pojava bradavica unutar rodnice. Kakva su očekivanja za to, mora li doći do pojave bradavica i/ili promjene “urednosti” papa testa ako imam virus ili nije nužno, i je li to ista stvar (odnosno, znače li bradavice u rodnici i abnormalne stanice na vratu maternice i cin na papi ili ne)? Ako dobijem bradavice unutar rodnice, je li ih nužno odstraniti ili mogu proći i same od sebe? Bih li se trebala zabrinuti oko ičega obzirom da imam taj niskorizični tip koji ne zvuči tako strašno?
Nadalje, na nalazu mi stoji da bi mi eventualno uzeli i cervikalne briseve radi pretraga zbog mogućnosti nekih drugih bakerija uz hpv (klamidija, ešerihija...). Nemam nikakvih simptoma. Ako se slučajno pokaže da sam pozitivna i na nešto od toga, hoće li liječenje biti uspješno i bez ikakvih posljedica (infekcije, neplodnost, itd.), obzirom da smatram da je relativno rano otkriveno (nisam sigurna otkad sam zaražena ako sam, ali ne bih rekla da je dulje od pola godine-godinu, te nemam nikakvih simptoma ako to išta znači)?
Hvala Vam i ispričavam se na puno pitanja, zabrinuta sam, a nedovoljno informirana!
Lijepi pozdrav.

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2019. 09:35

Poštovana, genitalne bradavice - kondilome uzrokuju hpv virusi niskog rizika. Oko 80% osoba koji su bili u kontaktu s hpv virusom niskog rizika neće dobiti bradavice. Najviše ovisi o imunitetu osobe. Uglavnom se odmah razvije imunitet i virus ne uzrokuje nikakve promjene. Liječenje je potrebno samo kod osoba koje imaju kondilome. Hpv niskog rizika ne izaziva promjene na vratu maternice u smislu CIN-ova. To radi hpv visokog rizika. Ukoliko se u cervikalnom brisu nađu patogene bakterije (klamidija, ureaplasma...) provest će se odgovarajuća terapija nakon koje neće biti posljedica.

Blackxs

29.03.2019. 08:40

Postovani, prije dva mjeseca papa test pokazao je abnormalnosti vrata maternice kao promjenjive stanice te sam za 6 mjeseci upucena na ponovni papa test i bris na HPV. Zanima me na koji se nacin, osim spolnim putem, moze zaraziti HPV-om s obzirom da smo partner i ja u dugoj vezi, a do sada nitko nije bio zarazen ?

Ivo Balenović, dr. med.

29.03.2019. 10:35

Poštovana, potpuni spolni odnos nije nužan za prijenos virusa, jer se on može nalaziti na sluznicama perigenitalnog područja. Virus se može prenijeti i prstima ili zaraženim predmetima za intimnu uporabu.

marie6

05.04.2019. 17:20

Postovani,
Ustanovljen mi je hpv prije 2 godine i radila sam redovne papa testove te dosad nije bilo nikakvih promjena. U meduvremenu sam pokupila klamidiju i ureaplasmu te je provedeno ljecenje za navedene bakterije i uraden je papa test takoder nakon ljecenja i uznapredovalo je do cin 2 u roku od 6 mjeseci. Sad mi je uradena tipizacija i trebam cekati mjesec dana na rezultate koji ce, koliko sam shvatila, pokazati tip virusa za koji je vec sad jasno da je visokorizicni te mi nije jasno sta sljedi nakon toga i sto je pametno napraviti dok cekam rezultate tipizacije?

Lp

Ivo Balenović, dr. med.

05.04.2019. 23:30

Poštovana, obzirom na brzinu kojom su se razvile promjene savjetujem da uradite kolposkopiju i biopsiju.

marie6

03.06.2019. 14:00

Postovani,

Radila sam tipizaciju zbig cina 2 i na nalazu pise pozitivan(96). Sto to znaci?

Ivo Balenović, dr. med.

03.06.2019. 16:00

Poštovana, to znači da je HPV virus pozitivan. Nisam nigdje u literaturi pronašao u koju skupinu spada HPV tip 96.

Ivo8855

09.06.2019. 23:50

Poštovani,

Djevojka mi se već nekoliko godina bori s HPVom visokog rizika (tip 16). Molim Vas nekoliko informacija.
1. Mogu li se ja zaraziti ukoliko s njom spavam s kondomom s obzirom da kondom ipak ne prekrije cijelo spolovilo?
2. Zadnji nalaz od ginekologa glasi:
- portio kronično zahvaćena E,
- stupanj čistoće 2, Dö,
- CIN I/II
- izražena površinska reakcija u smislu parakeratoze
Prije godinu dana imala je CIN I, prije 6 mjesecu CIN II. Znače li ovi sada nalazi da ide prema izlječenju ili se to ne može reći?
3. Je li stupanj čistoće 2 normalan s obzirom da nismo spolno aktivni?
3. Postoji li ikakav lijek ili dodatak prehrani koji može pomoći u borbi protiv virusa?

Unaprijed hvala na odgovorima.

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2019. 15:35

Poštovani, kondom štiti od zaraze virusom. Oko 80% spolno aktivnih osoba pozitivno je na neki od genotipova hpv virusa. Liječenje je potrebno samo kada on izaziva promjene (CIN). U većini slučajeva promjene u smislu CIN-ova se povuku. Kod djevojke je nalaz nešto bolji. Samo ukoliko nalaz progredira prema višemu - CIN III/CIS, potrebna je konizacija (operativno odstranjenje promijenjenog dijela vrata maternice). Stupanj čistoće 2 označava upalnu reakciju (povećan je broj leukocita i bakterija) . U borbi protiv virusa pomaže podizanje općeg imuniteta. Može uzeti beta glukan.

Ivo8855

10.06.2019. 20:55

Poštovani,

Hvala na odgovorima.

Molim Vas dodatne informacije o stupnju čistoće 2. Pročitao sam da je to normalan stupanj čistoće za spolne aktivne žene, no ona nije spolno aktivna. Treba li uzeti neku terapiju ili je li to normalno stanje?

Ivo Balenović, dr. med.

11.06.2019. 15:30

Ukoliko ima simptome kao što su iscjedak, svrbež i peckanje neka uzme terapiju. U stupnju čistoće 2 povećan je broj bakterija koje su normalni stanovnik vaginalne flore, te se uslijed poremećene mikrovaginalne ravnoteže razmnože više od uobičajenog broja.