Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


HPV


Autor Poruka

Ketii

23.12.2021. 08:40

Zdravo postovani, imam crvenilo, bele sitne tačkice, peckanje i svrab na velikim usnama, da li ima veze sa HPV, radila sam papu II je, ostalo je sve u redu nemam Candidu. Medjutim ovo meni traje 4meseca. Isla sam kod ginekologa dva puta zbog toga i mazala sam flogocid i neku na s mast i dalje imam iste simptome. Samo mi kokosovo ulje umiri svrab. Ne znam da li da se testiram na HPV, da li te sitne tačkice mogu biti kondilomi?

Ivo Balenović, dr. med.

23.12.2021. 11:20

Prema navedenom vjerojatno su u pitanju gljivice. Kondilomi izgledaju drugačije. Ako ne prolazi na uobičajenu terapiju, pokušajte s kremom koja sadrži kortikosteroide (Travocort).

Astrid555

07.02.2022. 21:00

Postovani,
valjda niste vidjeli moje prethodno pitanje, ali nema veze, a sad imam jos neka.
1. Iskoristila sam 2 kutije Papilocarea, svaki dan sam koristila, da sad nastavim svako drugu vecer ili bi bio bolji ucinak da koristim i dalje svaku vecer?
2. Mislila sam se prebaciti bar mjesec dana na prirodne vaginalete jer su jeftinije, hoce li biti dobar ucinak, ili da nastavim s Papilocareom?
Hvala i LP

Ivo Balenović, dr. med.

08.02.2022. 14:05

Poštovana, liječenje Papilocare gelom traje 6 mjeseci. Prvi mjesec se primjenjuje jedan aplikator dnevno tijekom 21 dana, nakon čega je pauza od 7 dana.
Narednih se mjeseci primjenjuje se po jedan aplikator svakog drugog dana tijekom 21 dana.

emilica1

13.02.2022. 01:15

Poštovani,

Svaki mjesec bar jednom dobijem gljivičnu infekciju, a imam HPV visoki rizik i ASCUS koji je prije par mjeseci bio CIN 1
Hoće li te konstantne upale otežati prolazak tog ASCUSa ili još gore pogoršati nalaz ponovno u CIN?

Ivo Balenović, dr. med.

13.02.2022. 13:20

Poštovana, jačajte imunitet (zdrav život, beta glukan, probiotici) i riješiti ćete se i virusa i čestih upala.

emilica1

07.03.2022. 20:05

Poštovani,

Nakon godinu dana pracenja CIN-a 1, povukao se samo na ASCUS, hpv je visoki rizik, 25 godina imam. Što vi preporučate za dalje? Nastaviti pratiti ili biopsija? Je li opasno to ostaviti pratiti jos? Citam slucajeve (iskustva) kojima iz ascusa za par mjeseci bude rak?

emilica1

07.03.2022. 20:06

Zaboravila sam vam reći da sam koristila papilocare 6mjeseci koji kaže da se nakon toliko mjeseci korištenja 91% slučajeva cina 1 povuče, jel moguće da sam ja u onih 9% sa svojih 25 godina… vise mi izgleda da su pretjerali s tim postotkom

Ivo Balenović, dr. med.

08.03.2022. 14:05

Poštovana, ASCUS zahtijeva samo praćenje dok se nalaz ne negativizira. Najvažnije je jačati imunitet (zdrav život i zdrava prehrana + beta glukan) koji će savladati HPV.

teic0

10.03.2022. 17:40

Poštovani,
nalazi u godinu dana papa testa su ovakvi: cin 1 uz mogucnost 2, pa cin 1, pa ascus i sada je zadnji dosao kao uradan ali sa parakeratozom, s time da je prije njega radena kolposkopija gdje je doktorica vidjela ‘promjenu’ koja odgovara ASCUS-u. Sto znaci sad sve to? Tj.ta parakeratoza u urednom papa testu, ali sa kolposkopski vidljivom promjenom? HPV je prije godinu dana bio visok rizik.

Ivo Balenović, dr. med.

11.03.2022. 08:56

Poštovana, nalaz je uredan. Parakeratoza je promjena na stanicama kao posljedica upale. Kolposkopski se ne može vidjeti ASCUS - to može dijagnosticirati samo citolog (mikroskopskim pregledom stanica)

rafaello

11.03.2022. 12:45

Poštovani, prošle godine na redovitom pregledu PAPA test je pokazao promjene povezane s HPV i CIN1. Otkrila sam kako sam HPV dobila od dečka koji je imao genitalne bradavice i klamidiju. 5 mjeseci nakon ponovno mi je rađen test i bilo je CIN 1/2. U 4. mjesecu sam naručena za ponovni PAPA test i kolposkopiju. Odnose s dečkom imam bez kondoma. Ono što mene zanima jest je li moguće da se CIN ne povuče dok god imam odnose bez kondoma ili kad sam se već jednom zarazila to nema veze? LP.

Ivo Balenović, dr. med.

12.03.2022. 08:35

Poštovana, budući da ste oboje pozitivni, ne treba zaštita s kondomima. Najvažnije je jačati imunitet koji će savladati HPV.

teic0

06.08.2022. 13:25

Postovani,

Prije godinu i pol dijagnosticiran mi je cin1 i hpv18 i zbog tog sam prestala pusit, sada je nalaz uredan, ali ne znam imam li jos hpv.
Pocela sam pusit elektricne cigarete bez nikotina, znate li sto o tome dali to isto steti i moze pogorsati nalaz kao obicne cigarete pa da prestanem?

123luc456

14.10.2022. 14:35

Poštovani,
na posljednjem nalazu papa testa označeno je sljedeće: abnormalne stanice; miješana flora; promjene povezane s HPV; parakeratoza; diskeratoza; atipične skvamozne stanice (ASC); neodređenog značenja (ASC-US). Papa test ponoviti za 6 mjeseci.
Papa test prije godinu dana (kao i svaki prije toga) bio je uredan, a imam stalnog partnera zadnje dvije godine. Jasno mi je da HPV može neko vrijeme biti u organizmu bez da se aktivira, a da se tek sad aktivirao.
Liječnik mi je uzeo briseve na virus HPV i spolno prenosive bakterije, nalazi će biti gotovi kroz dva tjedna.
Naglasila bih da cca zadnje dvije godine imam problema s gljivičnim infekcijama koje sam liječila Canestenom ili Plymicolom, a zadnjih pola godine infekciju sa simptomima svrbeža i bijelog iscjetka, koja u tom periodu od 6 mjeseci nije prošla koji sam god lijek probala. Liječnik mi je zadnje pripisao Rojazol vagitorij, Candigynol za oralnu primjenu i Diflucan. Na toj sam terapiji već po 4. put u zadnjih nešto više od mjesec dana jer je to jedino što mi ublažava simptome. Po prestanku terapije simptomi se vraćaju.
Ima li ta dugotrajna infekcija ikakve veze s nalazima papa testa ili je isključivo rezultat infekcije HPV-om? Što mi je činiti da ista infekcija napokon prođe? Kako se ponašati dalje? Molim Vas pomoć, jako sam uplašena.

Ivo Balenović, dr. med.

18.10.2022. 14:55

Poštovana, potrebno je pričekati rezultate tipizacije da se vidi da li su promjene povezane s HPV-om. Promjene nastanu uslijed pada imuniteta. Savjetujem rad na podizanju imuniteta: zdrav život i beta glukan.

NK24

13.11.2022. 23:10

Poštovanje!
Prije par dana sam bila na ginekološkom pregledu, sve je čisto i uredno bilo, međutim nakon rezultata papa testa dr mi je rekla da pojedine ćelije koilocita ukazuju na hpv i da trebamo uraditi tipizaciju..
Možete li objasniti sta to znači?
Imam hpv ili nemam...?
Dakle na pregledu nije ništa viđeno na materici, usnicama..

Split1808

24.11.2022. 10:45

Postovani,
Pozitivna sam na HPV visokog rizika (ne 16 i 18, nego neki od drugih).
Nakon kolposkopije i biopsije cerviksa mi je potvrden prvo cin 2, i nakon kontrole 3 mjeseca papa test je pokazao sada cin 1. Daljni postupak sto se tice kontrole cerviksa i cin-a mi je jasan i to mi vodi ginekolog.
Ono sto mene brine su moguce promjene u anusu i rektumu s obzirom da sam imala nezasticen spolni odnos s partnerom (stalnim). Ocito mi se imunitet ne bori dobro sa HPV-om kada imam promjene na cerviksu i strah me da mi do istog ne dode i u rektumu i anusu. Iskreno neugodno mi je ginekologa o tome ispitivati...
Sto biste mi Vi preporucili, da li bih trebala napraviti kakve pretrage? Bila bih vam jako zahvalna na odgovoru