Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11465 | Broj poruka: 82781

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


HPV


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Hulijapola

19.07.2019. 14:35

Poštovani,
Prije dvije ipol godine dobila sam kondilome oko analnog otvora koji su se kasnije (1 2 komada) prosirili i na vanjske djelove vaginalnig podrucja ,riješila sam ih se 3 mjeseca nakon početka upotrebe Veregen masti koju mi je prepisao ginekolog.
Papa test mi je uvijek bio uredan,ali nisam radila one posebne testove za hpv
Zanima me kolika je vjerojatnost da mi se bradavice ponovno pojave ,jer konstantno zivim u strahu i anksioznosti od njihovog povratka ,a od svakog cujem nesto drugo?
Da li je istina da zenski organizam kroz 6 mjeseci do 2 godine sam stvori antitijela na tu vrstu hpva? Koliko je to sigurno i kolika je šana njegove reaktivacije?
Hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2019. 10:05

Poštovana, većina spolno aktivnih osoba bilo je u kontaktu s nekim od HPV virusa niskog rizika - samo HPV niskog rizika uzrokuje kondilome. Otprilike 20 % osoba koje su bile u kontaktu s virusom dobiti će kondilome, dok većina osoba odmah stvara imunitet i virus ne uzrokuje nikakve promjene. Budući da su se kondilomi kod Vas povukli, vi ste stvorili imunitet koji Vas štiti.

Hulijapola

20.07.2019. 16:55

A to onda znaci da se kondilomi nece vracati?
A ako spavam s deckom zadnjih 6 mjeseci (dakle nemam kondilome) hoce li ih on dobiti?

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2019. 22:40

On je u to vrijeme sigurno došao u kontakt s HPV-om i budući da nije dobio kondilome znači da je razvio imunitet protiv HPV-a. Imunitet ga štiti od pojave kondiloma. Većina ljudi koji dođu u kontakt s nekim od HPV-a niskog rizika (oko 80%) odmah stvara imunitet i ne izbijaju im kondilomi.

Hulijapola

30.08.2019. 23:00

Poštovani,
Da li samo postojanje Hpv u organizmu (ovog koji uzrokuje kondilome) ima kasnije negativne ucinke na organizam nakon uspjesnog uklanjanja kondiloma?
Naime prije 2 god sam ih se rijesila i nisam imala vecih problema osim povremenih gljivicnih infekcija koje su i prije zaraze hpvom bile prisune.
Zadnjih mjesec dana imam problema s mokrenjem i dobila sam i antibiotike za upalu mjehura (nažalost krive ) i sad radim daljnju obradu. Pred kraj terapije antibioticima javilo mi se crvenilo ,zategnuce koze ,svrbez ,sve od iznad mokracnog otvora pa do iza anusa te otezano obavljanje stolice sa povremenim tockicama krvi prilikom brisanja
Imam jako velike strahove da je to povezano sa tim hpvom (makar su svi nalazi uvijek uredni) ,jer su kondilomi bili upravo u vecini oko anusa. Strahujem da nije to sve pod utjecajem tog hpv i povratka kondiloma ,te sumnjam ili na unutarnje hemeroide ,te sam cak vidjela da hpv moze povecati sanse za rak anusa.da li je to slucaj samo za visoko rizicne tipove hpv ili za sve?
I kome se trebam javiti za pregled anusa?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

31.08.2019. 07:40

Poštovana, budući da ste prošli antibiotsku terapiju vjerojatno se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika i kremu za izvana (Plimycol, Vagisan myko kombi, Canesten, Rojazol, Klotrimazol...) Kondilome uzrokuje HPV niskog rizika. HPV niskog rizika ne uzrokuje karcinom.

emilica1

20.02.2021. 23:30

Poštovani,

Može li se hpv visokog rizika dobiti samo dodirom spolnih organa bez pentracije? Ili se tako dobiva samo hpv niskog rizika?

Ivo Balenović, dr. med.

22.02.2021. 15:05

Poštovana, na taj način se ne može dobiti hpv visokog rizika.

Anit@

26.04.2021. 19:25

Poštovani,.
Na papa testu mi se pojavio cin 1 te sam radila briseve. Pozitivna sam na hpv 16, re jedan ili više od tipova 31,33,35,39,45... (njje specificirano koji). Vrlo sam zabrinuta s obzirom da sam se uvijek užasavala spolnih bolesti. Imam li pretjeranog razloga ta brigu? Da li to znači da odsad uvijek moram koristiti kondome jer bez kondoma sam zarazna? Može li nalaz na hpv postati negativan ili sad ostajem pozitivna za cijeli život?

Ivo Balenović, dr. med.

27.04.2021. 10:45

Poštovana, infekcija HPV-om vrlo je česta i većina ljudi se s njom susretne barem jednom u životu. HPV-om se mogu zaraziti sve spolno aktivne osobe, a ako dođe do infekcije HPV-om, imunološki sustav domaćina najčešće prepozna virus i svojim djelovanjem spriječi daljnji razvoj infekcije. Međutim, u nekim slučajevima nastaje kronična infekcija koja dovodi do abnormalnih promjena u stanicama vrata maternice. Na taj način nastanu CIN-ovi različitog stupnja. To ovisi o stanju imunološkog sustava i općem stanju organizma. CIN 1 je promjena koja se najčešće povuče sama od sebe bez ikakve posebne terapije. Tj. potrebno je liječenje popratne upale. Preporuča se ponoviti PAPA test za 4 do 6 mjeseci kako bi se vidjelo jesu li se promjene povukle, ostale iste ili napredovale. Ako vam sljedeći nalaz PAPA testa bude uredan, preporuča se ponoviti ga opet za 6 mjeseci. Ako se na ponovljenom PAPA testu pokaže da su promjene napredovale, preporuča se kolposkopija. Dakle, imunološki sustav u većini slučajeva eliminira HPV i osoba kroz neko vrijeme postaje negativna na virus. Dokle god se nalaz ne negativizira, preporuča se korištenje kondoma.

emilica1

28.04.2021. 17:05

Poštovani,

Može li se hpv visokog rizika dobiti oralnim seksom? Ili se tako dobiva samo hov niskog rizika?

Ivo Balenović, dr. med.

29.04.2021. 10:15

Poštovana, putem oralnog seksa HPV virus se može prenijeti u usnu šupljinu, no to se događa iznimno rijetko i obično kod osoba oslabljenog imunološkog sustava.

emilica1

29.04.2021. 11:50

Znaci oralnim seksom se ne moze dobiti hpv koji ce uzrokovati rak vrata maternice?

Ivo Balenović, dr. med.

30.04.2021. 10:15

Da

emilica1

03.05.2021. 09:45

Postovani,

Koje su sanse da se dobije hpv visokog rizika ako se pentracija bez zastite dogodila samo na par sekundi? mislim da partneru nije ni curila ona tekucina

I koje su sanse da se dobije hpv visokog rizika ako je odnos bio sa zastitom gdje je kondom dobio malu rupicu, nije skroz pukao, zatim je odma promijenjen?

teic0

03.05.2021. 09:45

Postovani,

Par pitanja

1. Dobila sam nalaz cin1, i u napomeni pise ‘u obzir dolazi dysplasia media cin2’ znaci li to da bi moglo napredovati onda?

2. Koliko vremena treba da se razvije cin1?

3. Moze li takav nalaz biti od toga sto cesto partner bude neoprezan pa prilikom spolnog odnosa udari od grlic maternice sto me dosta zaboli? Pitam to jer tek sad idem na testiranja za hpv

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2021. 16:00

Poštovana emilica, na taj način ne postoji mogućnost prijenosa virusa

Ivo Balenović, dr. med.

03.05.2021. 16:00

Poštovana teic0, promjene u smislu CIN-ova su najčešće povezane s HPV virusom i nisu povezane s traumom. Nema pravila o vremenu potrebnom da se promjena razvije. Većina spolno aktivnih je došla u kontakt s HPV-om. Najčešće se ne razviju nikakve promjene, kod manjeg broje se razviju promjene koje se kasnije spontano povuku., a tek mali broj zaraženih razvije teže promjene (CIN 3/CIS). To najviše ovisi o imunitetu osobe.

emilica1

03.05.2021. 20:15

Hvala na odgovoru, a u slucaju da se pentracija bez zastite dogodila na par sekundi i da nisam sigurna jel tad curila ona tekucina, moze li se tako zaraziti hpv-om visokog rizika?

I druga situacija da malo detaljnije objasnim, kondom je pukao rupicom velicine nokta i odma je promijenjen, i dalje ne postoji sansa?

Anit@

03.05.2021. 21:00

Poštovani,
Pozitivna sam na hpv 16,te jedan ili više visoko-rizičnih hpv tipova: 31,33,35,39,45,51,52,56,58,59,66,68.
Da li je normalno biti pozitivan na sve ove tipove?

Dobila sam polygynax za cin 1? Od njega bi se cin 1 trebao povući?

Hvala na odgovoru