Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


klamidija


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

08.04.2017. 15:35

Poštovana,
kod Vas su u brisu uretre izolirane Chlamydia i Ureaplasma. Isto tako u brisu cerviksa. Bakteriološki je prisutna fiziološka flora, što je uredan nalaz. Prema antibiogramu dobili ste terapiju Sumamedom (tj. Azitromicinom) na koji su izolirane bakterije osjetljive. Terapija bi trebala dovesti do potpunog izlječenja Preporučio bih da tjedan dana nakon terapije ponovite briseve na izolirane bakterije.

Dm0005

30.05.2017. 10:40

Poštovani,

Trenutno koristim Polygynax vaginalete (12komada) koje sam dobila radi pojačanog iscjedka kojeg je pratila bol u donjem dijelu trbuha te sam prokrvarila(ginekologica kaže da je to moguće od Belara pilula). Željela bih se testirati na klamidiju, ureoplazmu,mikroplazmu te trihomonijazu. Koliko dana nakon terapije vaginaletama se mogu testirati?

Ivo Balenović, dr. med.

30.05.2017. 15:30

Poštovana, pričekajte deset dana.

Blackxs

03.06.2017. 11:15

Forum urologije vise nije aktivan,a ne znam kome da se obratim. Molim Vas za pomoc. Prilikom spolnog odnosa (cura gore) osjetio sam kvrcanje u predjelu gdje je zenama klitoris (ne znam kako da drugacije opisem),nakon cega je usljedila jaka bol i naglo gubljenje erekcije. Odnos je odmah prekinut, ostra i jaka bol je trajala sat vremena koja me postepeno popustala i zbog tablete koju sam popio. Krv nije prisutna u urinu. Modrica nije bilo,jedan dio penisa je na prvi pogled izgledao siri,ali kasnije je sve u redu bilo. Bolovi su isli od glavica penisa,duz cijelog penisa te u donjem djelu trbuha. Nisam isao kod urologa jer su bolovi prestali,ali svakako cu otici. Ako je stvarno doslo do povrede (napuknuca,loma,nagnjecenja) kako se to lijeci,da li je oporavak dugotrajan i da li cu ponovno moci imati normalnu erekciju i odnose? Puno bi mi znacilo Vase misljenje i savjet.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Blackxs

03.06.2017. 12:30

Zaboravio sam dodati da mi je prije mj dana dijagnosticirana mala hidrokela koju trenutno ne moram operirati jer bolova nema i lagano se povlaci. Napominjem da je do povrede doslo sinoc tijekom odnosa koji je odmah prekinut. Danas nemam skoro pa nikakvih bolova,modrica i otoka nema kao ni krvi. Stavio sam hladne obloge. Citao sam.o napuknucu nekakve membrane. Mozete li mi pojasniti moju situaciju. Mogu li zbog toga ostati impotentan? Trebam li svejedno otici kod urologa ili da jednostavno ostavim da prode samo od sebe uz uvjet da neko vrijeme apstiniram od spolnih odnosa? Bio bih Vam zahvalan na savjetu i misljenju.

Ivo Balenović, dr. med.

04.06.2017. 11:15

Poštovani, prema navedenom moguće da je došlo do napuknuća. Preporučam da posjetite urologa radi detaljnijih dijagnostičko terapijskih postupaka.

dora_s

07.09.2017. 01:10

Postovani doktore,
Ja i decko smo danas imali odnose a on sutra ide kod urologa vaditi bris.. mene zanima hoce li se njemu odma sutra ( ukoliko smo se ponovo nekako zarazili, iako smo se ljecili oboje) kad bude vadio bris moci ( ukoliko je ima) izolirati klamidija, tj. Da pojasnim pitanje, da li se ona odma pri spolnom odnosu sa zarazenom osobom unosi u organizam ili je potrebno da prode neko vrijeme da se ona aktivira ili nesto slicno?
Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

07.09.2017. 11:15

Poštovana, klamidija se može izolirati odmah ukoliko je došlo do infekcije. Inkubacija (period od ulaska bakterije u organizam do pojave simptoma) traje 10 do 14 dana.

dora_s

07.09.2017. 13:10

Hvala na odgovoru! Znaci ukoliko je doslo do infekcija odma ce se moci izolirat na brisu? A za simptome ( ako je doslo do infekcije) treba malo dulje vremena da se pokazu? Ako sam dobro shvatila..

Ivo Balenović, dr. med.

08.09.2017. 10:10

Tako je.

babylips83

19.10.2017. 11:09

Poštovani dr,

Da li je moguće da imam klamidiju, a da sam imala samo 1 partnera u zivotu, s kojim sam I dalje, vec skoro 4 god. Imam 21 god a radila sam do sad 5 papa testova koji su uvijek bili druga grupa. Isto sam dva puta do sad radila kompletne mikrobioloske nalaze, sem klamidiju jer oba puta nisu imali reagense za nju. Cervikalni brisevi su uvijek negativni, samo mi je vaginalnim brisom pronadjena Candida. Urin sam dala na konrolu skoro I bio je sterilan, sam sto sam imala kristale u urinu al sam to izlijecila cajevima. Ja nemam nikakvih simptoma klamidije iako znam da oni cesto izostanu. Ponekad samo tokom odnosa pred mensturaciju u odredjenim pozama osjetim da me malo boli jajnik, jer kao da penis udara u jajnik. Moje je pitanje da li se moze klamidija izolirati obicnim cervikalnim brisom iako nisu imali reagense na nju?

Ivo Balenović, dr. med.

20.10.2017. 11:05

Poštovana, za dijagnostiku klamidije potrebno je izolirati je iz cervikalnog brisa. Da bi se potvrdila potrebno je provesti posebne dijagnostičke postupke: imunofluorescentni test, kultura stanica, imunokromatografija ili DNA amplifikaciju.

Boki01

20.10.2017. 22:15

Postovani radila sam papa nalaz prije 3 sedmice otkrivena mi je klamidija.Ginekolog mi je dao vaginalete Neo-Penotran i prije rezultata nalaza pila sam tablete Doksiciklin i Metrozol te sam koristila vaginalete Polygynax.Metrozol je pio i moj suprug ali nije popio zadnje 3 tablete zbog jakih bolova u zeludcu.Mene zanima da li je ta dijagnoza hlamidije tacna preko papa nalaza,jer mi doktor nije preporucio briseve niti kontrolu nakon terapije.Nas dvoje nismo imali nikakve siptome.Plasim se jer vec 5 mjeseci radimo na bebi.Da li je moguce ako imam tu bakteriju da ostanem u drugom stanju?Zahvaljujem se na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

21.10.2017. 18:10

Poštovana, savjetujem da učinite briseve na Klamidiju. To je siguran način dijagnoze. Klamidija može uzrokovati neplodnost ukoliko se proširi na maternicu i jajovode, što se dešava u oko 10 do 15% žena..

zag46

25.10.2017. 14:20

Poštovani,
sporni nezaštićeni odnos dogodio se 3.9. Dva tjedna kasnije imala sam čudan osjećaj (osjet u jajnicima je bio sličan kao kad trebam dobiti menstruaciju) koji je sam od sebe prošao kroz tjedan dana. Drugih izraženijih simptoma nisam imala. Za svaki slučaj otišla sam na cervikalne briseve i Papu 19.9. Iako su nalazi kojima je izolirano prisutstvo klamidije, ureaplasme i micoplasme bili gotovi 29.9. o istima sam dobila saznanje sa 3 tjedna zaostatka. 19.10. sam odmah počela sa terapijom Doksiciklinom 2x100 g/ 7 dana. Ovim putem Vas molim informaciju kolika je mogućnost da je ranije opisan osjećaj sličan boli zapravo bila upalna bolest zdjelice i je li zakašnjelo liječenje moglo značajnije utjecati na štetu koju klamidija može nanijeti jajovodima, uzevši u obzir da je od zaraze do liječenja proteklo relativno kratko vrijeme -6 tjedna?

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2017. 12:25

Poštovana, ukoliko se ne liječi klamidijska infekcija se u 10 do 15 % žena može prenijeti na maternicu i jajovode. Ona uobičajeno ima blage i neprimjetne simptome, ali ako se proširi izaziva bolove u donjem dijelu trbuha, povišenu temperaturu i promjenu vaginalnog iscjetka. Dobili ste odgovarajuću terapiju i prema svemu navedenom ne bi se trebalo raditi o komplikacijama.

zag46

28.10.2017. 01:00

Poštovani,
budući nisam radila i bris na gonoreju zanima me koliko se često klamidija i gonoreja pojavljuju zajedno? Treba li uzeti terapiju i za gonoreju za svaki slučaj?

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2017. 15:05

Poštovana, u Hrvatskoj je 5 - 10% spolnih upala vezano uz gonoreju. Kod žena se uglavnom radi o tihoj, asimptomatskoj infekciji, koja se, ako se ne liječi može proširiti na gornje dijelove genitalnog trakta. Dijagnoza se postavlja uzimanjem brisa s inficiranog područja. Klamidija se javlja uz 50% gonokoknih infekcija. Rizik od zaraze pri jednom spolnom odnosu je 30 do 50%. Gonoreja se liječi i doksiciklinom kojeg ste već dobili, tako da ne treba preventivno uzimati drugu terapiju.

505lila

07.02.2018. 19:15

Poštovani doktore,
Molila bih vas da me posavjetujete sto da radim. U spolne odnose stupila sam prvi put s deckom ima godinu dana. U pocetku je odnos bio zasticen kasnije ne. Od tada na ginekoloskom pregledu ustanovljena mi je klamidija. Poslje je po navodima moje ginekologice je nestala. Isla sam opet kod ginekologice i uvijek bi mi rekla kako ne vidi razlog da se ponovno radi bris ali mene je nesto pocelo boljeti ima mjesec dana te mi je prepisala klavax i medazol sa vaginaletama.Samo jednom smo imali oralni odnos takoder bez zastite, sto je s tim ako odnos nije samo vaginalni?
S istim deckom sam prekinula jer sam dosla do saznanja da me varao i to neznam ni ja s kim sve ne te se sada bojim dali imam kakve infekcije i dali cu ih moci vidjeti na brisu i dali trebam ici i na pregled za usnu supljinu stvarno neznam sto da radim s tim deckom sam bila 3 godine i nisam htjela stupiti u odnose dok sama nisam odlucila da je vrimene, no sad se bojim svega svih mogucih bolesti i zelim obaviti sva testiranja. Srdačan pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

08.02.2018. 11:35

Poštovana, obzirom na navedeno savjetujem da učinite briseve cerviksa na klamidiju, mikoplazmu i ureaplazmu i redovitu kontrolu papa testa.