Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10586 | Broj poruka: 75276

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


klamidija


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

No11

13.05.2018. 19:15

Poštovani,

zamolila bh Vas za mišljenje.Naime, 5.5 imala sam oralni sex. S obzirom da ne znam da li je dotičan imao odnose prije mene (navodno je ), zanima me na koje spolne bolesti bih se trebala testirati. Malo me hvata panika pa bih Vas molila za mišljenje. 25.5 sam naručena na PAPA test kod svog ginekologa ali nisam sigurna koliko tu može PAPA pomoć. Također koliko vremena treba proc od odnosa da bih pretraga bila točna ? Ne znam da li je to bitno i da li je povezano ali unazad par dana me boli grlo.

Ivo Balenović, dr. med.

14.05.2018. 18:00

Poštovana, klamidija se može prenijeti oralnim putem. Manifestira se bolovima, crvenilom i otežanim gutanjem. Dijagnosticira se uzimanjem brisa i mikrobiološkom analizom.

No11

14.05.2018. 22:10

Zahvaljujem se na odgovoru.
S obzirom da sam prošla cijeli internet vezeno uz temu. Zanima me da li bi se onda trebala testirati na gonoreju u sifilis s obzirom da sam pročitala da se i one na taj način prenose. Zanima me još da li se mikoplazma i ureaplazma isto mogu prenijeti na taj način ?

No11

14.05.2018. 22:10

Poštovani, još samo me zanima da li je potrebno raditi bris i urin ili je dovoljno samo jedno od tog dvoje? Ako je samo jedno što je bolji pokazatelj?

Ivo Balenović, dr. med.

15.05.2018. 18:40

Poštovana, sve spolne bolesti se mogu prenijeti vaginalnim ali i oralnim putem. Dijagnosticiraju se uzimanjem briseva iz oralnog ili genitalnog trakta, te mikrobiološkom analizom istih. Ukoliko sumnjate da je do zaraze došlo oralnim putem trebali bi uzeti bris usne šupljine. Urin nema potrebe analizirati.

No11

15.05.2018. 20:15

Poštovani,

dogovorila sam se sa svojim doktorom na sutra dodem na cervikalni bris ali sam spomenula samo klamidiju. Zanima me da li će se uzimanjem tog brisa moći izolirati i druge bolesti ukoliko su prisutne? I da li je potrebno napraviti bris usne šupljine ukoliko radim cervikalni bris? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

16.05.2018. 15:50

Tražite kompletne briseve, a ne samo na klamidiju. Ukoliko sumnjate da postoji mogućnost zaraze oralnim putem tada treba učiniti briseve usne šupljine.

mivan0525

21.06.2018. 00:05

Poštovani, prelistala sam cijeli internet, i pogubila se u moru informacija pa bih vam bila vrlo zahvalna kada bi mi vi dali stručan i konačan zaključak na tu temu.
Upoznala sam dečka, koji mi je rekao da je prebolio klamidiju, odnosno da je jedan bris bio pozitivan, zatim je imao terapiju i sljedećih nekoliko kontrolnih briseva su bili negativni. Mi spolne odnose još nismo imali, no zanima me u budućnosti koliko dugo postoji mogućnost i koliki je zapravo rizik zaraze, naravno uz uvjet da se koristimo kondomima.
Unaprijed vam hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

21.06.2018. 17:45

Poštovana, kondomi u potpunosti štite od zaraze, ali ako je dečko sada negativan na klamidiju onda nema straha od zaraze i prilikom odnosa bez kondoma.

marie6

10.04.2019. 10:30

Postovani, na brisevima mi je ustanovljena klamidija, te sam dobila terapiju azitromicinom tokom tri tjedna i napravila kontrolne briseve nakon 13 dana od uzimanja zadnje kure antibiotika. Brisevi su negativni, ali sad papa test pokazuje cin 2, te tokom uzimanja briseva za tipizaciju, ginekolog je primjetio upalu te sam dobila geonistin vaginalete. Trebalo bi li se ponoviti uzimanje cervikalnih briseva s obzirom na cin2 i upalu?

Ivo Balenović, dr. med.

10.04.2019. 12:05

Poštovana, preporučam da uradite tipizaciju na HPV. HPV virus uzrokuje promjene na vratu maternice u smislu CIN-ova.

dylan

16.12.2019. 15:00

Poštovani,

sumnjam na to da sam zarazen klamidijom a da to nisam uopce znao.

Ukoliko sam zadnjih par godina spavao sa istom partnericom 3-4 puta bez zastite, a ostalo vrijeme ili sa zastitom (kondom) ili samo dodirivanjem dvaju spolnih organa bez penetracije, je li moguce da ona nije zarazena klamidijom??
Kolika je vjerojatnost prijenosa zaraze klamodijom?

Partnerica je bila nekoliko puta kod ginekologice ali na standardne preglede (pretpostavljam sondom) i nikad nije dobila povratnu informaciju da nesto nije u redu.

Ivo Balenović, dr. med.

16.12.2019. 21:55

Poštovani, Klamidija se prenosi spolnim putem i često ne izaziva nikakve simptome. Ako postoje simptomi, kod muškaraca su to crvenilo, bol i peckanje. Za dijagnozu potrebno je uzeti obrisak uretre mokraćne cijevi (kod muškarca) ili vrata maternice (kod žena).