Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

31.12.2011. 14:20

Poštovana radi se o spotting sukrvici uzrokovanoj uzimanjem pilula. Ne brinite, neće se vjerovatno nastaviti kroz iduće cikluse.
Ako Vam menstruacija dođe tijekom korištenja vaginaleta, istu terapiju prekinite i nastavite nakon završetka menstruacije.

Snezana25

04.01.2012. 21:40

Poštovani,

ja sam imala 3 grupu sekreta i doktorica mi je rekla da mogu a i ne moram da lecim i prepisala meni i mom partneru tablete, kad sam otisla na kontrolu imala sam 4 grupu sekreta, opet mi je dala vaginalete, na kontroli sam imala 5 grupu i opet mi dala vaginalete. Tako da sad posle tih silnih vaginaleta imam 6 grupu sekreta... Molim vas pomozite mi, posavetujte me jer imam utisak da moju doktoricu uopste nije briga i samo me kljuka tabletama. Da li je tacno je vaginalete smanjuju kiselost vagine i da se tako vise razvijaju bakterije? Šta bi moglo da mi pomogne, a da to nisu lekovi?

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.01.2012. 21:55

Poštovana , savjetujem da napravite cervikalne briseve.

malecka21

14.01.2012. 18:35

Postovani, molila bih vas za savjet. Preksinoc je krenuo svrabes i peckanje u regiji vagine do ulaza u anus... Dok se taj osecaj danas preneo i na unutrasnjost vagine. Takodje nisam primetila nikakvu promjenu u vidu plkova ili ranica na spoljasnjoj strani. Osecam da ima sekreta, ali se ne pojavljuje cesto i jako je topal kad izadje. Kod ljekara mogu tek u ponedeljak. Da li mi mozete reci sto bi ovo bilo? Inace pijem pil za kontracepciju.Sumljam da je kandida.
Hvala Vam unapred

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.01.2012. 15:25

Poštovana probajte sa Canesten vaginaletama i kremom izvana.

natana

30.01.2012. 15:05

Postovani,
imam 26 godina i pre oko 2 godine otkrili su ni da imam miom na maternici,unutrasnji deo,koji raste i njegova velicina je 49x50mm.Doktor mi rece da se moze jedino operacijom odstranit.Nisam radjala pa me strah jer rece da mi moze pravit probleme u tudnoci a da cak se moze desit da nemam dece,pa me zanima dal postoji nekakva metoda da ga maknem sem operacije. I kao da to nije dovoljno imam problema sa sekretom,pojavljuje se bar jednom mesecno,gust,belkasi i sirkast.Papa je 2grupa,sekret 3.Doktor mi da vaginalete (kansen,neopenatren,neopenatren forte)i to je to,kaze nije nista strasno.U apoteci mogu da kupim i bez recepta kansen i osetim poboljsanje,pa sam mirna nekih mesec dana.Sve je bilo ok do pre 20dana kada sam 1-2min posle mokrenja pocela osecat da me sece,kao da imam nekakvu ranu pri samom izlazu,sekret mi se pojaco,sada osecam svrab,peckanje i crvenilo.Bila sam kod ginekologa i Nalaz mokrace mi je pokazao da imam dosta leukocita,dosta plocastog genitelsa,nesto sluzi i bakterija.Vec 7 dana pijem tablete SIPROBEL al neosecam neko poboljsane. Trebam da dobijem ovih dana pa nemogu bas brzo kog gin.na pregled.Sta da radim da bar nesto od ovoga izlecim?Odnos imam samo sa jednim partnetom vec 3 godine.
HVALA

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.01.2012. 22:55

Poštovana, savjetujem da napravite urinokulturu i antibiogram urina. Radi se najvjerovatnije o mokraćnoj infekciji. Do tada koristite urološki čaj.
Što se tiče mioma ne znam točnu lokalizaciju, ali svakako s obzirom na veličinu mioma savjetujem operativni zahvat prije nego što se odlučite na trudnoću. U tome se slažem s vašim liječnikom.

jopa1990

06.02.2012. 22:20

Poštovani doktore,
u nazad nekoliko mjeseci nekoliko dana prije svake menstruacije me počne peči i svrbiti i dosta je crveno. Ne peče me ništa dok idem na wc, iscjedak baš i nemam, neku sitnicu, skoro pa ništa, a vidim da to svi pišu da ga imaju i da je vezano uz candidu pa me zanima jel moguće da je i ovo moje candida? i jel mogu na svoju ruku uzeti canesten kremu i vaginalete ili ću s time samo pogoršati stvari ako nije candida? I hoće li to uopče imati učinka s obzirom da mi se to javlja stalno? To je počelo dok sam pila kontracepcijske tablete, prije nisam imala nikakvih problema s tim stvarima, trenutno ne pijem tablete.
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

07.02.2012. 11:20

Poštovana, radi se vjerovatno o gljivičnoj upali. Možete početi sa Canesten vaginaletama i kremom izvana kroz par dana.
Partner neka također koristi Canesetn kremu izvana.

14.02.2012. 13:40

Dobar dan!Doktore,molila bih vas za malu smjernicu!Naime stvorile su mi se gljivice zbog pada imuniteta u kombinaciji sa kontracepciskim pilulama te šečerom na kraju menstruacije.
Ili mi je barem tako moja ginekologica rekla kada sam bila na pregledu!Dobila sam plymicol vaginalete i kremu!Situacija se stišala i sada je puno bolje!Samo mene zanima,pošto dečko i ja nismo spavali 2-3 dana prije nego su mi se pojavile gljivice te on nije zaražen(ili barem tako se tješimo) jerbo on nema nikakvih simtopa i sad 2 i pol tjedna nakon toga!Moje pitanje glasi,koliko dugo bi bilo poželjna apstinencija da može bit partner ne dobije gljivice od mene te da si ih ne vračamo jedno drugom do sudnjeg dana!
Vaginaletu sam zadnju uzela u nedelju 12.02. te u uputama za plymicol piše da je poželjno tretirati okolno oko rodnice sa kremom još barem 2 tjedna poslje povlačenja simptoma!
Dali to znači da treba i u tom periodu bit u celibatu? Puno vam hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.02.2012. 14:50

Poštovana, ako ste završili propisanu terapiju, mislim da možete imati odnose. Plimycol kremom se mažete izvana kroz 4-5 dana, te nije nužno tako dugo mazati zahvačeno mjesto.

16.02.2012. 13:45

Hvala vam doktore,no samo da vas ugnjavim još malo pitanjem jednim!Dali je to također sigurno ako osjetim još povremeni blagi svrbeš?Jer bolje ću se strpiti nego da se i on također zarazi pa da se dodajemo gljivicama kao loptom na napuhavanje happy) Hvala Vam

tanya0102

16.02.2012. 15:30

Poštovani,

Ovako.. evo vec drugi dan imam obilan zuckasto-zelenkasti iscjedak, koji i nema bas ugodan miris, popracen je sa svrbezi te me jako pece.. Kako sam malo istrazivala po internetu najslicnije mi je izgledalo trihomonijazi, ali sada bas nisam sigurna da li je u pitanju candida ili garnerela. Kako da lijecim to ? Nije mi bas opcija da idem doktoru, jer nisam bas u toj poziciji i jako sam mlada.. Da li postoji neki drugi nacin lijecenja.. Spominjete Canesten vaginalete i kremu, da li da to uzmem ? Koliko otprilike kostaju. Molim vas pomozite mi. Hvala unaprijed.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2012. 00:40

Poštovana, možete se mazati još par dana.

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2012. 00:40

Poštovana, tanya mislim da se ne možete liječiti sami, a pogotovo ne Canesten vaginaletama. Iscjedak je bakterijski i s obzirom na miris mislim da se radi o bakterijskoj vaginozi, vjerovatno gardnerelli vaginalis.
LIječenje iste bakterije se provodi najčešće metronidazolskim preparatima, koje nikako ne možete dobiti u ljekarni bez recepta. Dakle morat ćete na pregled.

neylla01

17.02.2012. 00:40

Vecer, molila bi vas za pomoc i hitni odg. Od kad pijem pilule imam problema s gljivicama, nestanu mi mozda na tjedan dva i opet se vrate. Moram napomenuti da imam stalnog partnera. Ali dogodilo mi se nesto. Sto jos nisam dozivjela a nisam nasla nista slicno na netu pa vas molim za pomoc. Zadnjih nekoliko tjedana su mi jako bolni odnosi, a zadnji sam imala prije tjedan dana, tad sam se i obrijala pa je moguce da su gljivice dosle u doticaj s ostecenom kozom, i prouzrocile malu upalicu koja se tokom trenja vjerojatno pogorsala. Uglavnom dva dana poslje su mi naotekle vanjske usne i podrucje oko njih i ulaza. Bilo je crveno i bolno, toliko da nisam mogla hotati i sjediti. Taman sam jos i mengu dobila pa moguce da mi je ulozak dodatno nadrazivao kozu. Posto sam sumnjala na kandidu uzela sam kanesten i mazala se. Vise me ne boli, ali zna tu i tamo zasmetati nesto dole ili zasvrbiti, a i vise nije tako naoteceno. Al me brine sto se koza na tom djelu pocela gulit a ispod oguljenog djela ostajw tamno crvena mrlja. I sad me to brine. Molim vas za savijet, dal se trebam brinuti i sta vi mislite o tome. Ginekologu nisam isla zbog menge a i narucena sam za 2 tjedna. A prije nego odem molila bi vas da mi pomognete. Hvala unaprijed na odgovoru.

neylla01

17.02.2012. 15:35

I samo bi jos nadodala da u zadnje vrijeme i nisam bas nesto vlazna i da nakon i tokom sexa osjecam bol, i unutarnje usne mi naoteknu, povecaju se dosta i budu bolne. Ali se to nakon par sati smanji. Pa me jos zanima koji bi razlog mogao biti tome.
Hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

17.02.2012. 21:00

Poštovana, suhoća je uzrokovana uzimanjem kontraceptivnih pilula. Dakle sluz je oskudnija, i to je djelomično uzrok za vaše bolne odnose.
Isto tako i otečenost vanjskog spolovila. Dakle mislim da se radi i o djelomičnoj iritaciji vanjskog spolovila i rodnice, te da nije samo gljivična infekcija rodnice i vanjskog spolovila uzrok tome.
Zatim nigdje niste napisali da partner koristi terapiju za gljivičnu infekciju a trebao bih.
Koža koja se ljušti te crvene mrlje ispod toga rezultat su gljivične infekcije i epitelizacije nove kože ispod toga.
Dakle prvo i osnovno, terapija Vas i partnera.Zatim savjetujem korištenje laktobacila lokalno za obnovu flore rodnice.

neylla01

18.02.2012. 16:30

Hvala na odgovoru. Jednom smo se oboje lijecili ali se svejedno opet vratilo. Partner nema nikakvih simptoma, samo ja. pokusat cemo ponovo, nadam se da se nece opet tako skoro pojaviti.
pozdrav

tanya0102

18.02.2012. 16:30

Poštovani, narucena sam na pregled tek za 18 dana.. Da li postoji neko privremeno rjesenje ili nesto, nepodnosljivo je? Takodje mislim da je rijec o gardnerelli. I koliko otprilike kostaju lijekovi za lijecenje gardnerelle?
Da li se ova infekcija moze dobiti iskljucivo spolnim odnosom ili ?

Nazad
1 ... 4 5 6 7 8 9 ... 62
Naprijed