Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.04.2011. 18:30

Poštovana, savjetujem prvo izliječiti vulvovaginalnu kandidijazu a zatim dati učiniti urinokulturu.

anna.j

27.04.2011. 18:30

Poštovani,
da li nakon terapije s viginaletama mogu imati odnose bez kondoma ili je preporučljivo neko vrijeme koristiti kondom? koliko vremena nakom terapije uopće smijem imati odnose kako se candida ne bi ponovila? puno hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.04.2011. 19:15

Poštovana, nužna je i terapija partnera lokano sa kremom 3x dnevno kroz 5 dana. Nakon što i vi učinite isto uz vaginalnu terapiju, nakontoga možete imati odnose bez zaštite.

anna.j

02.05.2011. 10:20

Poštovani, nakon terapije Poliginax i Daktarin vaginaletama, jučer sam započela s Lactogyn vaginaletama, međutim jutros mi se pojavilo lagano krvarenje (nije menstruacija). Što sada? da nastavim s lactogynom ili ne?
puno hvala!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.05.2011. 23:00

Nastavite svakako sa terapijom.

jopap1

04.05.2011. 00:15

Molim za pomoć...Imam učestale gljvične upale Candidom...koristila sam razneterapije Canesten, Daktarin, Rojazol...
Naprvila sam cervikalne briseve gdje mi je otkrivena Ureoplasma...to sam uspješno zalječila...
sada sam ponovno dobila upalu Candidom... završila sam sedmodnevnu terapiju Rojazolom..ali osječam da mi upala ne prolazi...
Imam i teže probavne smetnje...učestali zatvor...kronični iscjedak iz nosne šupljine...
Imam partnera ..do sada on se lječio samo kremama...Već dvije godine se mućima sa Candidom...
Zanimam me dali i partner treba napraviti nekakve dodatne pretrage... koliko je opasna učestala upala Candidom...??
Inače se bavim biciklizmom ...dali to možda utječe na učestale upale..??
Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

04.05.2011. 10:11

Poštovana, savjetujem da i partner napravi briseve uretre te mikrobiološku analizu ejakulata. Savjetujem da pokušate terapiju na usta oboje, peroralnim antimikoticima koja se provodi kod čestih i upornih infekcija kandidom. Svakako savjetujem korištenje preparata za obnovu floru rodnice.
Kandida u ovom obliku kad uzrokuje vulvovaginitis nije štetna ako se liječi i nema nikakvih nepoželjnih implikacija.
Biciklizam je svakako predisponirajuži faktor zbog znojenja i vlažnosti perigenitalnog područja, te se u takvim uvjetima lakše ista razvija.

mvic

01.06.2011. 12:05

Poštovani, imala sam spolni odnos prije 4 dana i zbog bojazni da ne ostanem trudna popila sam previše kontracepcijskih tableta-Yasmina.Otada osjećam jaku bol dole,kao da mi se sve upalilo i često imam potrebu za mokrenjem (po par kapi) i boli me jako kad mokrim. Iscjedak je mali ,vodenasti,žute boje-ne znam da li je to sve zbog tableta ili su u pitanju gljivice?

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.06.2011. 17:00

Poštovana, to nema veze sa uzimanjem postkoitalne kontracepcije.
Radi se o upali u rodnici kao i infekciji mokraćnog sustava. Ne vjerujem da se radi o gljivičnoj upali, jer je iscjedak žut i vodenast. Predmnijevam da se radi o bakterijskoj vaginozi. Savjetujem Vam da se javite na ginekološki pregled da Vam se ordinira terapija.

tmart

09.06.2011. 21:30

Poštovani, nisam sigurna da li imam problema sa candidom pa ću za svaki slučaj ovdje postaviti pitanje.
U 11.mj. prošle godine pojavila mi se alergija na uloške-allways plastične, zamijenila sam ih sensitive ulošcima drugih proizvođača ali nije pomoglo, da preciziram-crvenilo,pečenje, koža mi je izgledala kao da imam opekline, sva spaljena, boljelo me kad sam hodala i sjedila. Prošli mjesec sam koristila uloške za osjetljivu kožu od 100% pamuka i situacija je bolja, samo se pojavilo blago crvenilo pri kraju mjesečnice. I dnevni ulošci mi nadražuju kožu.

Problem je što zadnjih 5 dana imam problema sa crvenilom i peckanjem (ne nosim nikakve uloške već 2 tjedna, pojavilo se samo od sebe), naotekla mi je jedna mala usna-lijeva, boli na dodir, imam bijeli iscjedak, ne svrbi me ništa, navečer mažem kožu sa baby kremom protiv crvenila i iritacije i ujutro je bolje i ne peče, a u toku dana mi opet natekne i boli. Čitala sam na internetu da je to vjerojatno candida, a pošto sam prije 2 tjedna na prstu imala vjerojatnu to gljivicu(imala sam sve simptome paronihije-prst je bio natečen,pojavio se gnoj,bolilo je na dodir), mazala sam kremom Betrion pa je prošlo, zanima me da li je to kojim slučajem povezano? Nemam ginekologa, a sve ginekologe koje sam zvala i koji rade preko hzzzo-a ne vrše upis pacijenata. Ne znam što da radim. Kako da to liječim? Koje da uloške u budućnosti koristim?

Dejan Šakoronja, dr. med.

10.06.2011. 21:05

Poštovana, vjerovatno se radi o vulvovaginitisu uzrokovan gljivičnom infekcijom.
Uloške koristite ove zadnje specijalne za osjetljivu kožu.
Savjetujem da u apoteci uzmete Canesten3 vag i kremu, koji su u slobodnoj prodaji.
Usto nakon terapije Canesten vaginaletama, koristite još nekoliko dana vaginalete za zaštitu i obnovu flore rodnice, koje su također u slobodnoj prodaji.
Ako problem perzistira valja razmotriti i mogućnost kontaktnog dermatitisa uzrokovanim alergijom na uloške, koji se drugačije tretira.
Canesten kremom mažite se izvana tri puta dnevno kroz pet dana.

Nana86

27.07.2011. 18:45

Evo i ja imam sličan slučaj,samo što moj problem traje već nekoliko godina i ne mogu se nikako riješiti gljivične infekcije. Koristila sam valjda sve moguće vaginalete, pila Diflucan, Lactogyn i ne znam više šta sve ne i problem se riješi na 2-3 tjedna i onda opet isto. Zbog gljivične infekcije prestala sam piti Yasmin, smanjila unos kruha, krvna slika mi je uredu, radila sam OGTT i nije mi ništa povišeno ( nisam trudna niti sam bila ali sam na preporuku ginekologice to radila). Nalazi mi uredno pokazuju gljivičnu infekciju i upalu. Svaka terapija na kraju je uzaludna, kremama se i moj dečko mazao. Ne sjećam se kad sam zadnji puta bila totalno zdrava po tom pitanju. Molim za savjet! Hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.07.2011. 00:50

Poštovana, savjetujem da napravite cervikalne briseve za početak, da se ustvrdi da li se radi samo o gljivičnoj infekciji.
Ako se doista radi samo o gljivičnoj infekciji savjetujem terapiju antimikoticima na usta, te duže vrijeme profilaktičku primjenu, na usta jednom na mjesec.

Mili90

09.08.2011. 00:30

Postovani,

danas sam bila na pregledu kog ginekologa, vezan za gljivicnu infekciju koja me prestala brinuti onda kada sam dosla kuci i potrazila na internetu o nekim drugim stvarima koje je doktor vidjeo na UZ.

Naime, moja maternica je zakrivljena, sto i nije problem, ali sluznica maternice, kako mi je doktor objasnio, treba da je slicna samom obliku maternice, ali moja sluznica se na dnu kao racva. Ja nisam sigurna koliko je to normalno, ali sam nevjerovatno nestrpljiva do doktorovog poziva koji ce biti tek za par dana, i posto nikako ne mogu da se opustim, molim vas, da li je to uredu, da li to moze biti nesto vrlo opasno, jer koliko vidim ova sva prica o nepravilnom obliku sluznice, odnosno o "hiperplazija endometrija" kako sam nasla na internetu, je vrlo ozbiljna. Molim vas da mi ukratko objasnite. Mnogo sam zabrinuta, i imam osjecaj da cu do nalaza dobiti slom zivaca.

Dejan Šakoronja, dr. med.

09.08.2011. 11:00

Poštovana, dno sluznice poput račve ne znam kako da Vam komentiram. Kad biste imali nalaz ultrazvuka onda bih Vam mogao komentirati.
Da li je možda mislio na podvojeni odjek endometrija ili nešto drugo što ukazuje na malformaciju maternice ne znam. Nažalost morat ćete pričekati ponovan susret s njim.

mary88

18.08.2011. 14:50

Postovani
pojavila mi se bol pri mokrenju,svrbez i grudasti iscjedak...nikad do san nisam imala slicnih problema,jos sto je najgore tek sam se preselila u inozemstvo (austrija) tako da ovdje jos nemam svog lijecnika,jel mi mozete reci sto mogu uzeti u ljekarni dok ne dodem do doktora. Unaprijed hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.08.2011. 20:00

Poštovana, probajte sa Canesten vaginaletama i kremom te Multigyn vaginaletama kroz nekoliko dana.

love3522

26.08.2011. 13:10

Poštovani,
Dobila sam nalaze cervikalnih briseva koji su pokazali da imam Candidu. Za terapiju dobila sam cyno-daktarin vaginalete na 7dana. Zanima me da li su mogući spolni odnosi za vrijeme terapije? Kao zaštitu uvijek koristimo samo kondom, jer ne uzimam pilule.
Hvala.

Dejan Šakoronja, dr. med.

26.08.2011. 18:20

Poštovana, možete imati odnos sa kondomom.

anna.j

21.09.2011. 00:50

Poštovani, kako se već dulje od godinu dana borim sa kandidom, doktorica mi predlaže da uklonim "ranicu". Ta moja ranica jako je izražena i dok. smatra da dosta utječe na te moje upale koje su redovite, svaki mjesec par dana pred menstruaciju. Kad sam radila kolposkopiju, rečeno mi je da je ranica velika ko kovanica od dvije kune. Isto tako rekla mi je da se ranica inače ne spaljuje djevojkama koje nisu rodile, ali da bi ja trebala jer svaki put kad mi padne ph rodnice dobijem upalu. Potražila sam i drugo mišljenje. Drugi doktor pak smatra da moram riješiti ranicu prije planiranja trudnoće jer bi mi ona mogla uzrokovati spontani pobačaj ili komplikacije u trudnoći.

Imam 26 godina, još nisam rodila i ne planiram još par godina, pa bih molila vaše uvaženo mišljenje: ima li štetnih posljedica za mene ako napravim spaljivanje? koje su to posljedice?da li biste mi vi, u slučaju da uzastopna terapija s diflucanom i raznim vaginaletama ne daje učinka, isto savjetovali uklanjanje ranice? ja sam već totalno očajna, svaki mjesec upala, liječenje, doktor, pa je sad kriv stres, drugi put je pad imuniteta koji nije ničim dokazan, pa sad ph ne odgovara....hoću se konačno riješiti tih upala i živjeti ko normalna i zdrava mlada osoba! Hvala na pomoći!