Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

tratinčica_123

06.06.2021. 10:45

Poštovani, unazad godinu i pol dana muku mučim sa konstantnim gljivičnim infekcijama koje mi se pojavljuju gotovo svaki mjesec. Uvijek sam koristila Canesten tablete za rodnicu no to bi samo privremeno riješilo problem. Napomenula sam to i svome ginekologu, on kaže da je to normalna pojava, ali ja ću izludjeti ako se ovako nastavi.
Postoji li mogućnost da se sa te tri tablete ne izliječi infekcija do kraja pa se zbog toga iznova vraća? Što biste mi preporučili u tome slučaju?
Također, predlažete li ispiranje rodnice za održavanje čistoće vaginalnog područja ili radije probiotik?
Zahvaljujem na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

06.06.2021. 14:35

Poštovana, kod tvrodokrnih infekcija treba pokušati preoralnom terapijom (Diflucan). Savjetujem probiotike i antikandida dijetu: izbjegavanje rafiniranog šećera i slatkog, pekarskih proizvoda, gaziranih pića...

mjeseceva kci

10.06.2021. 10:35

Poštovani,
kao terapiju, gin. je propisao polygynax vaginalete (ujutro) i probalans lady (navečer) no kada sam upitala tetu u apoteci, rekla je da polygynax koristim navečer, a probalans ujutro (radi boljeg djelovanja) jer probalans samo vraća balans vaginalnog ekosustava. Što vi mislite, kako je pametnije? Prvi put se susrećem sa korištenjem vaginaleta i nisam baš upoznata.

Hvala unaprijed na odgovoru i izdvojenom vremenu!

Ivo Balenović, dr. med.

10.06.2021. 11:15

Bolje je uzeti probalans ujutro, a polyginax navečer

12nina34

29.06.2021. 07:50

Pozdrav!

22.6. mi je bio prvi dan menstruacije, te drugi dan sam osjetila bol u području ulaza rodnice na dodir i svrbež. Bol se tijekom ovih dana smanjila, ali tu i tamo se javi svrbež (više izražen navečer). Kako mi je menstruacija završila primijetila sam bijeli iscjedak bez mirisa kao i bijele točkice na stidnici, a na unutrašnjoj strani malih stidnih usana mali plik koji boli kada koristim WC papir. Boli prilikom mokrenja nije izražena, nema nikakvog žarenja.
Menstruacija je bila oblinija nego inače, a okolina vanjskih spolnih organa nije crvena, stidne usne nisu povećane, ali sam primijetila da su krajevi stidnih usana suhi te je izraženo sitno perutanje.
Da li postoji mogućnost da su u pitanju gljivice?

Ivo Balenović, dr. med.

29.06.2021. 09:50

Poštovana, prema opisanom najvjerojatnije se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (Plimycol, Canesten, Rojazol, Vagisan myko kombi...)

jela92

13.07.2021. 22:15

Postovani doktore,

Po porodu nakon uzimanja antibiotika bris je pokazao kandidu. Beba ima 5 mjeseci i dojim je.
Predlozena je terapija Canesten vaginaletama 3x1. Malo sam se uplasila jer na upustvu za iste pise: Prekinuti dojenje za vrijeme uzimanja lijeka.
Moja ginekologica je na godisnjem te Vas molim za misljenje. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

14.07.2021. 18:45

Poštovana, lokalna terapija Canestenom ne može naškoditi djetetu kojeg dojite.

dina_gina

08.09.2021. 11:40

Poštovani,
unazad 3 mjeseca liječila sam se s 3 kure antibiotika. Prvo zbog uroinfekta, a u konačnici zbog E.coli u velikim količima na brisu cerviksa, što mi je uz pojačan zuckasti iscjedak izazivalo neugodne simptome žarenja. Urinokultura je već dulje sterilna.
Posljednja kura antibiotika za E. Coli na cerviksu, sastojala se od Xorimaxa 8 dana i Polygynaxa 12 dana. Naravno, dobila sam tešku gljivičnu upalu, prvenstveno vanjskog spolovila (vjerojatno jer je Polygynax sprečavao buktanje i iznutra). Nije stiglo ni zasvrbiti, a na vulvi se pojavilo teško crvenilo, pečenje, otok, ljuske, kraste i rane, bijele lezije.
Liječila sam se 2 x Diflucan u razmaku od 72 sata, Triderm krema nekoliko dana, a Polygynax 6 komada (koliko je bilo do kraja terapije za E.coli). Simptomi su se ekspresno povukli, uz znacajno olaksanje.

Međutim, niti punih tjedan dana od zadnjeg Diflucana (a ukupno 12 dana od zadnje doze antibiotika) ponovno se javlja pečenje/žarenje vulve i ulaza u rodnicu i crvenilo te hrapavost na jednoj velikoj usni. Iscjedak je bjelkast, al još nije pojačan.

Je li moguće da se dogodi tako brz povratak Candide? Ili je moguce da je to ponovno E.Coli? Javljam vam se za savjet kako si pomoći jer sam trenutno na putu pa nisam u mogucnosti posjetiti ginekologa, a na kontrolne briseve sam narucena tek za više od tjedan dana.

Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.09.2021. 14:50

Poštovana, moguće da se Candida vratila. Savjetujem terapiju antimikotičnim vaginaletama i kremom (Canesten, Rojazol, Plimycol, Vagisan myko kombi...)

dina_gina

10.09.2021. 22:00

Poštovani, hvala vam na odgovoru.
Definitivno je Candida jer su simptomi toliko buknuli, da su se pecenje, crvenilo, ljuskanje koze pojavili cak i u preponam, dok se sama vagina i ulaz žari, peče i naotiče, a usne polako postaju hrapave i tamnije. Neizdrživo.

Kako sam i dalje na putu, otišla sam nekom ginekologu koji je rekao da pretpostavlja da su gljivice, da nije siguran zbog vec stavljene vaginalete, a i nema mikroskop da moze provjeriti (nazalost, cesta pojava, cak i kod uglednih lijecnika). Na moj zahtjev prepisao mi je jos 1 Diflucan jer su simptomi nepodnošljivi, a Canesten krema je kao da mažem svetom vodicom. Također dao mi je recept za Geonistin što je meni potpuno nelogično- geonistin ima antibiotik u sebi, a ja gotovo sigurno lijecim gljviice, vaginalna flora je unistena od silnih terapija (3 antibiotika u 2,5 mjeseca + razne kombi vaginalete) - cemu dati jos jedan antibiotik koji ionako ne bi djelovao na eventualni povratak E.Coli jer, koliko znam, ona nije osjetljiva na tetraciklin.

Moje pitanje vama su:
A) Da nastavim s Canesten vaginaletama (eventualno i vise od 3 dana) ili da predem na Geonistin, ili mozda kombiniram?
B) S obzirom na ovako zestoke gljivicne upale u periodu od svega 2 tjedna, sto mi zaista utjece na svakodnevicu, jesam li po vama kandidat za produljenu terapiju Diflucanom u niskim dozama? Da se konacno flora oporavi.
C) Čekaju me još kontrolni brisevi na E.coli, koliko vremena mora proći od zadnje vaginaleta da se bris može napraviti?

Unaprijed hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

11.09.2021. 12:35

Poštovana, nastavite terapiju Canestenom, ako se simptomi ne povuku možete uzeti Diflucan. Nakon toga savjetujem probiotike koji će pomoći uspostavi normalne flore. Pričekajte tjedan dana od zadnje vaginalete i tada možete uraditi briseve. Svjetujem anticandida dijetu.

Anonimno5

13.09.2021. 08:15

Poštovani dr.,
Koristila sam Klavocin i danas sam uzela posljednju dozu, međutim, kako sam imala 5 dana menstruaciju(jučer je završila) nisam primijetila tijekom nje svrbež i sirasti iscjedak već se to pojavilo jučer/danas. Vjerujem da su gljivice i zanima me mogu li primijeniti Diflucan ili neku drugu oralnu terapiju koju bi uzela samo jedanput?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2021. 10:55

Poštovana, savjetujem lokalnu terapiju - Vagisan myko kombi je samo jedna vaginaleta + krema. Diflucan se uzima kod težih upala.

dina_gina

15.09.2021. 00:40

Poštovani,

Nastavno na komunikaciju gore, Diflucan je znatno pomogao. Prepone su bolje, stvara se oziljkasto tkivo, a koža se ljušti. Otok labia je manji i isto se suši. Međutim s unutarnje strane malih usana (na sluzokoži) nalaze se sitne sitne ranice tj. pukotinice. Ne znam čime ih tretirati/mazati kako bi zacijelile. Jako su osjetljive na mokraću, a žare/peku i neovisno od urina.

Ivo Balenović, dr. med.

15.09.2021. 19:25

Pokušajte s Linola fett kremom koja kao djelatnu tvar sadržava nezasićene masne kiseline koje nakon lokalne primjene djeluju protuupalno te imaju pozitivni učinak na održavanje i obnavljanje epidermalne barijere.

Anonimno5

28.09.2021. 21:45

Poštovani dr.,
Bila sam na Klavocinu i nakon toga dobila gljivičnu infekciju(blagi svrbež i ne obilni bjelkasti, kruti, sirasti iscjedak). Uzela sam vaginaletu Vagisan myko, svrbež je nestao, ali iscjedak je i dalje prisutan. Što da radim?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!
Lp!

Ivo Balenović, dr. med.

29.09.2021. 10:20

Poštovana, savjetujem da nastavite terapiju nekim od vaginalnih antimikotika (Plimycol, Canesten, Rojazol...)

Noranora

04.10.2021. 22:40

Poštovani, od puberteta mučim problem s jakim bijelim pranjem, posebno sad nakon liječenja urinarne infekcije uzrokovanu Ešerihijom. Imam istog partnera već godinama, a danas mi je na pregledu doktorica dijagnosticirala gljivičnu infekciju i propisala Gino-daktalon. Zaboravila sam pitati mora li i partner biti pod terapijom i ako treba što kupiti i koliko dugo koristiti?
I jesu li spolni odnosi zabranjeni dok traje terapija? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

05.10.2021. 10:50

Poštovana, gljivice su normalan stanovnik našeg organizma. Kod Vas je došlo do njihova porasta zbog korištenja antibiotika. Partner treba provesti liječenje samo ako osjeća simptome (svrbež, pečenje, crvenilo). Odnose je bolje izbjegavati,