Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

Petra71

05.10.2021. 10:50

Postovani,
Vec godinu dana muku mucim s candidom.
Do sada sam probala sve moguce. Razne vaginalete propisane od strane ginekologa, razne prirodne vaginalete od kantarionovog ulja i ulja cajevca. Koristila sam dodatke prehrani za borbu protiv candide bazirane na cesnjaku i neke dodatke sa dobrim bakterijama. Pijem jogurte, nosim samo pamucno donje rublje, koristim samo platnene uloske tijekom menstruacije. Takoder koristim gel za balansiranje pH rodnice propisan od strane ginekologa. Briseve na clamidiju, gonoreju, micoplasmu i ureaplasmu sam radilaa i svi su bili negativni.
U cemu grijesim? Imate li mi nesto za preporucit sto jos nisam probala? Vec sam psihicki izludila oko te teme.

Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

05.10.2021. 14:20

Poštovana, pokušajte s antikandida dijetom (možete je pronaći na internetu).

Noranora

11.10.2021. 22:30

Poštovanje.
Je li moguće da sam danima u bolovima zbog gljivične infekcije, iako sam redovno koristila propisane vaginalete i apstinirala od odnosa?
Bol je lokalizirana samo u donjem dijelu abdomena. Također imam i PCO, ne znam može li od toga.
Prije 3 mjeseca sam imala uroinfekt, ešerihija, ali sam nakon terapije ponovila jednu urinokulturu i bila je sterilna pa više nisam radila nikakve nalaze, niti mi se vratio konstantan nagon na mokrenje.
Ova bol traje već preko tjedan dana, gotovo identična onoj prije i za vrijeme menstruacije. Sljedeću očekujem za 4-5 dana, ali ipak ne vjerujem da je povezano s tim.. ne znam što mi je činiti.

Ivo Balenović, dr. med.

12.10.2021. 21:40

Poštovana, to nisu simptomi gljivične upale. Savjetujem da se javite liječniku.

dina_gina

17.10.2021. 13:05

Poštovani, zanima me vaše mišljenje o 6-mjesečnoj terapiji Diflucanom, koju mi je sugerirao ginekolog, a temeljem sljedeće anamneze.

Imam 35 godina, uredne tjelesne težine, zdrave prehrane. Kroz život sam imala svega nekoliko puta gljivičnu upalu, sa klasičnim blagim simptomima poput iscjetka i svrbeža, lokalni antimikotici su uredno pomagali. U zadnjih nekoliko godina niti jednu.

U 6.mjesecu ove godine dobivam uroinfekt, a zatim i E.coli u velikoj količini na cerviksu, što rezultira uzimanjem sljedećih terapija za isto, ovim redom:
- Nolicin, Klavocin, Ninur, Geonistin, Xorimax , Polygynax, Macmiror

U 8.mjesecu pri primjeni Xorimaxa, počinju moji problemi sa vulvovaginalnom kandidijazom strašnih simptoma (otok, žarenje, pečenje, crvenilo...) koja nikako ili slabo (vrati se za svega par dana) reagira na lokalnu antimikotsku terapiju. Probiotici ne pomažu. Primjenjena je i terapija Diflucanom u 2 navrata, ali candida se opet vraća. Ukupno 3 teška napada u nepuna 2 mjeseca, a 2 put je izolirana u brisu kao Candida albicans. Partner nije prenosnik jer spolne odnose nemam.

Urin je sterilan, E.coli na cerviksu trenutno nema.

Ginekolog mi je s obzirom na jake simptome koji se uporno i brzo vraćaju predložio šetomjesečnu terapiju Diflucanom 150mg (3x1 u tjedan dana, onda 1xtjedno). Smatra da lokalnom terapijom više nećemo postići dugotrajno rješenje, flora i ph su očito uništeni od primjene silnih terapija i treba im vremena da "dođu k sebi".

Zanima me vaše mišljenje. Je li to adekvatna terapija (s obzirom da s ovakvim simptomima ne mogu ni funkcionirati na dnevnoj bazi)? Je li preagresivna, preduga? Koliko je uspješno takvo liječenje?

Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

17.10.2021. 17:45

Poštovana, kod čestih recidiva kandidijaze može se pokušati i s takvim načinom terapije.

Noranora

26.10.2021. 00:45

Poštovanje. Pisala sam prije nekoliko tjedana kako sam dobila dg soor colpitis, uzimala sam vaginalete Gino daktalon, apstinirala od odnosa i smanjila unos šećera i više nemam onaj iscjedak niti tegobe. Malo sam čitala stare nalaze pa me zanima nešto što sam vidjela na prvom, kod prethodne doktorice, dg colpitis mixta. Pretpostavljam da to znači vaginitis uzrokovan različitim uzročnicima? Ali me zanima koliko je zapravo bilo moguće samo na osnovu pregleda, bez ikakvih briseva, vidjeti da se radi o mješovitoj infekciji tj. o još nekim uzročnicima izuzev candide? Tad sam za terapiju dobila Geonistin vaginalete. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2021. 11:20

Poštovana, prema izgledu vaginalnog iscjetka može se pretpostaviti o kakvoj se upali radi. Za točnu dijagnostiku potreban je pregled mikroskopom. Dobili ste terapiju širokog spektra koja djeluje i na bakterije i na gljivice.

Dade321

07.12.2021. 00:00

Poštovani,
već jako dugo mučim muku s gljivicama i nikako ih se ne mogu riješiti. Liječila sam ih u zadnjih godinu dana 4x Canesten vaginaletama i kremom, pomogle su prva 2x, a 3. i 4x su mi se javile mučnine i bol u zdjelici nakon uzimanja, stoga ih više ne koristim. Također, uzimala sam i Cicatridine vaginalete i kremu nakon Canestena, bilo je poboljšanja, ali sve je to trajalo jako kratko.
Unazad 3 mjeseca javljaju mi se simptomi vaginalnog iscjetka kao i prije kada sam imala Candidu, ali javljaju se i neki novi simptomi. Imam jaku bol u klitorisu i uretri nakon spolnog odnosa, a odnosi me dosta znaju peći i javlja mi se kratka mučnina. Bol u klitorisu prođe kroz dan-dva, ali mi ostaje nelagoda/bol u uretri, kao da mi nešto unutra "stoji", odmah na početku uretre i nikako ne prolazi. U početku se javlja samo ta nelagoda/bol i stalni nagon za mokrenjem gdje izbacim doslovno par kapi, a zatim u urinu bude krvi i urin poprimi čudan miris. Prvo sam pomislila na cistitis jer sam ga već imala i nakon davanja urinokulture dr.opće prakse mi je dala jednu vrećicu Urifosa. Bol je prošla, urinokultura je uredna i rečeno mi je da se javim ginekologu. Problem je što moram čekati termin 3mj i više. Naručila sam se krajem 9mj i dobila sam termin sredinom 12mj. Sada se bol opet vratila, mažem samo Canesten kremom jer si mislim da će možda sporije napredovati dok ne dođem na pregled, pijem Bio Kult Candea kapsule, ali baš i ne pomaže. Pijem inače dosta tekućine, ne toliko vode koliko čajeva, jedem 4x tjedno juhu, a ako ne jedem juhu jedem variva. Hrana mi je raznovrsna i uravnotežena. Ne gubim na kilaži, jedino stalno osjećam umor i iscrpljenost. Menstruacije su mi uredne. Dečko nema nikakvih jačih simptoma, ponekad ga peče glavić penisa nakon odnosa kada i mene peče u vagini. Njemu prođe brzo, ponekad namaže Canesten kremom, ali meni ostaju navedeni simptomi. Inače su mi svi ginekološki nalazi uvijek uredni. Prvi puta sam dobila gljivice nakon 3 ture antibiotika za upalu mjehura (prije godinu dana) i od tada ih se ne mogu riješiti. Ne znam radi li se samo o gljivicama, imam li možda i bakterije, ne znam imam li uopće gljivice, saznat ću za par tjedana kod ginekologa, ali me zanima, postoji li nešto, bilo što da mi momentalno olakša tu nelagodu/bol do pregleda?
Zahvaljujem se na čitanju i odgovoru.
Lp,
Darie

Ivo Balenović, dr. med.

07.12.2021. 10:35

Poštovana, prema opisanom najvjerojatnije je u pitanju gljivična upala, možda u kombinaciji s bakterijom. Ako Vam antimikotici nisu pomogli, trebalo bi pokušati s vaginaletama šireg spektra (Geonistin, Polygynax). Kod pregleda bi svakako trebalo napraviti briseve (cerviksa i uretre). Savjetujem i Candida dijetu - možete je pronaći na internetu.

dina_gina

09.12.2021. 09:35

Poštovani,
radi čestog recidiva vulvovaginalne kandidijaze (uslijed agresivne antibiotske terapije - 4 napada candide u 2 mjeseca) lijecnik mi je sugerirao oralnu terapiju održavanja u trajanju od 6 mjeseci.
Kako mi niti Diflucan niti Itrac nisu odgovarali (nuspojave poput gastroloskih problema, tvrde stolice, povremenog zamucenog vida, ekstremne suhoce vulve, ...) pokušala bih sa lokalnom terapijom na duže vrijeme, u obliku vaginaleta.
Što biste sugerirali, u kojoj količini i koliko mjeseci?
Čitajući članke, obično je riječ o 500mg klotrimazola 1xtjedno ili Lomexin 600 svaka dva tjedna.

Hvala,lp

Ivo Balenović, dr. med.

09.12.2021. 12:15

Poštovana, možete pokušati klotrimazolom jednom tjedno. Savjetujem i probiotike koji će pomoći uspostavi normalne mikrovaginalne flore.

anazpu

25.12.2021. 12:50

Poštovani,

u ponedjeljak 13.12. sam osjetila prve znakove urinarne infekcije (osjećaj potrebe za učestalim mokrenjem, pogotovo oskećaj potrebe ponovnog mokrenja odmah nakon mokrenja). U utorak navečer sam prvi put osjetila blagi svrbež otvora rodnice koji se nakon toga javljao najviše ujutro i navečer, dok tijekom dana gotovo uopće nisam imala neke smetnje. U srijedu navečer sam počela piti uvin čaj, a u četvrtak mi je ginekolog prepisao Klotrimazol vaginalete i kremu, međutim kako su se i svrbež i potreba za mokrenjem povukli do četvrtka navečer ja ih nisam koristila.
Prekjučer (23.12.) sam dobila menstruaciju i ponovno osjetila potrebu za ponovnim mokrenjem odmah nakon mokrenja, a jučer se ponovno pojavio i svrbež rodnice. Možete li mi reći kada mogu početi koristiti vaginalete i kremu s obzirom na menstruaciju? Moram li pričekati potpuni prestanak krvarenja ili samo prestanak "pravog" krvarenja i početi koristiti vaginalete i kremu uz krvavi iscjedak koji mi se javalja nakon krvarenja i traje nekoliko dana?

Moram napomenuti da sam 5.12. počela s uzimanjem OHK. Možda se i sjećate jer sam Vam se nekidan javila zbog početka uzimanja prve tablete te ste moju situaciju opisali kao konfuznu. Prema Vašim uputama (i uputama mojega ginekologa) prestala sam uzimati OHK, prokrvarila i u četvrtak ponovno krenula s novim blisterom.

Hvala unaprijed, želim Vam ugodne blagdane!

Ivo Balenović, dr. med.

27.12.2021. 18:30

S terapijom možete krenuti čim prestane 'pravo' krvarenje.

anazpu

29.12.2021. 08:30

Poštovani,

hvala Vam na odgovoru. Imam još jedno pitanje. Doktor je reko da kremu koristim do 7 dana. Znači li to da ju mogu prestati koristiti i nakon npr. 3, 4 dana? Što biste mi Vi savjetovali?

Svrbež se javlja povremeno, nakon onoga nekidan kada sam Vam se javila, potpuno je nestao i javio se u jako blagom obliku sinoć te sam tada odlučila početi koristiti vaginalete i kremu. Također, iscjedak je potpuno uobičajen, nije neobične strukture, boje niti mirisa.

Pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

29.12.2021. 17:15

Kada se smetnje povuku u potpunosti, možete prestati s terapijom.

Noranora

07.01.2022. 15:45

Pozdrav, mogu li koristiti vaginalete Gino daktanol dok sam na oralnoj terapiji amoksicilinom jer sam bolesna?
Također, znam da u toku uzimanja vaginaleta treba biti oprezan jer mogu ostetiti kondome, zanima me koliko jos dana po prestanku koristenja treba biti oprezan po ovom pitanju? Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

08.01.2022. 12:05

Poštovana, slobodno možete koristiti vaginalete tijekom antibiotske terapije.

gita43

03.04.2022. 17:05

Postovani, nakon koristenja antibiotika poceo mi se stvarati bijeli gusti iscjedak iako sam uzimala probiotik i stavljala acidosalus vaginalete. No, nakon odnosa s partnerom isjecak se pojacao pa sam uzela plymicol tri tablete i kremu po preporuci ginekologa. Kako se situacija samo pogorsavala, doktor je preporucio fluomizin vaginalne tablete sto mi je bilo cudno jer je na pregledu utvdrio da su gljivice, a kako citam, ovaj lijek se daje kod bakterijake vaginoze. Iscjedak je grudast, sirast, bijeli i obilan bez mirisa. Prisutan je osjecaj zarenja i vulve i rodnice, ali ne i svrbez. Sada sam na trecoj vaginalnoj tableti fluomizina i ne znam sto napraviti. Da li dovrsiti terapiju, iako nema pomaka ili poceti s nekim antimikoticima lokalno u duzem trajanju? Molim Vas preporuku. Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

03.04.2022. 21:15

Poštovana, prema navedenome, radi se o gljivičnoj upali. Savjetujem neki od vaginalnih antimikotika (Canesten, Rojazol, Vagisam myko kombi...). Ukoliko niti to ne pomogne, trebalo bi pokušati s peroralnom terapijom (Diflucan)