Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Liječenje Candide


Autor Poruka

AquariusTomi

20.08.2020. 20:20

Da se nadovezem na ovo gore napisano, stigao je nalaz za trihomonijazu i takoder je negativno.

Dakle zanima me koji je sljedeci korak, koje sve uputnice trebam uzeti kod svoje doktorice?

Urinokulturu na streptokok, enterokol i e. coli i (urinokulturu?) na gljivice? Sto ako se radi o primjerice bakteriji gardnella vaginalis? Da li to spada pod uroinfekciju koju ste naveli?

Zelio bi se sto prije rjesiti ovih tegoba jer su se zarenje i prozirni iscjedak jos povecali. Cura ne moze jos uvijek ginekologu, pa Vas molim da mi napisete za sto sve uputnice trebam da se ustanovi sto je uzrocnik ovih simptoma kod cure i mene?

Ivo Balenović, dr. med.

21.08.2020. 09:20

Treba uputnica za urinokulturu i antibiogram. Možete uraditi i citološki pregled mokraće. Gardnerela vaginalis je bakterija koja normalno obitava u organizmu i potrebno ju je liječiti samo ako se razmnoži više od uobičajenog.

sb34

26.10.2020. 11:35

Poštovani,
prije par dana imala sam upalu grla s povišenom temperaturom, do 38, te sam tada imala odnose s partnerom. Uz to mi se pojavio baš gusti, bijeli iscjedak, bez mirisa. Nije ga bilo puno, no primjetili smo ga nakon odnosa. Meni se nakon toga, jučer, javilo peckanje u području vanjskog dijela rodnice, no sada je prošlo. Međutim, partner danas osjeća peckanje. Da li je Canesten krema dobar izbor za oboje ili preporučujete nešto drugo? Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

26.10.2020. 15:15

Poštovana, prema opisanom radi se o kandidijazi. Canesten je odgovarajuća terapija.

Sunasce123

23.11.2020. 13:20

Pozdrav,
Prosli tjedan mi se pojavio uzasan svrab, peckanje pri mokrenju i crvenilo vagine te sam koristila vaginalete tri dana i canesten kremu. Simptomi su gotovo nestali no jos uvijek mazem canestenom zbog povremenog svraba. Poslijednju vaginaletu sam uzela u cetvrtak, ali me muci bjelkasto zuti iscjedak koji je jos uvijek povremeno tu. Nema neugodnog mirisa, ali trenutno bi mi trebala biti ovulacija. Moze li taj iscjedak biti prouzročen vaginaletama tj. Ostatcima vaginaleta u rodnici i kako mogu reci da sam se u potpunosti izlijecila. Takoder savjetujete li spolne odnose ili jos uvijek bolje ne? Prije simptoma infekcije za koju pretpostavljam da je gljivicna nisam imala spolni odnos.
Lp i hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

23.11.2020. 16:05

Poštovana, moguće da su to ostaci vaginalete. Budući da više nemate simptoma, može se reći da je upala izliječena. Gljivična upala se može vratiti kad se poremeti normalna mikrovaginalna flora (kod uzimanja antibiotika, pada imuniteta, u trudnoći...)

Petra71

07.01.2021. 00:10

Postovani,

Zanima me sto mislite o koristenju tampona sa probioticima u sebi?
Koristila bi ih zbog infekcije candidom,infekcija se sada vec povukla ali nebi ju htjela dobiti opet sljedeci mjesec,koristila bi te tampone radi neke preventive...
Imala sam infekcije i prije 6mj pa sad zelim poduzet sve sto mogu kako se nebi opet ponovila..

Hvala unaprijed na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

07.01.2021. 10:50

Poštovana, tamponi s probioticima pomažu u održavanju normalne mikrovaginalne flore i time preveniraju moguće upale. Budući da ste imali problema s gljivičnom upalom mislim da je to dobar izbor.

emilica1

19.01.2021. 23:30

Poštovani,

Nemam problema s kandidom dok nemam spolne odnose, prije par godina sam ju prvi put dobila kad sam stupila u spolne odnose, i evo sad opet kad imam odnose dobijem kandidu, partner nema simptome i koristimo zaštitu. Izljecim ju i skoro svaki mjesec bar jednom dobijem. Jel moze bit zbog duzih spolnih odnosa jer mi se narusi vaginalna flora? Ili ako se prstima prenesu bakterije? Kako da sprijecim, a da nije prehrana jer ne pomaze. Uzimam imunoglukan, postoji li i neki dobar prebiotik jos u ljekarni da uzmem?

Ivo Balenović, dr. med.

20.01.2021. 14:15

Poštovana, pokušajte s vaginalnim probioticima (Lactogyn).

emilica1

21.01.2021. 00:00

Poštovani,

Probat cu, a samo mi recite pospjesuju li spolni odnosi candidu? Jer bas ju tad dobijem. Ili zbog unosenje bakterija?

Ivo Balenović, dr. med.

21.01.2021. 10:05

Pad imuniteta i promjena mikrovaginalne flore (bakterije kao što su ureaplazma i mikoplazma je remete) pospješuju rast kandide. Kod žena koje koriste oralne kontraceptive kandidijaza je nešto češća. Povišene vrijednosti šećera u krvi također pospješuju njen rast. Ukoliko kao zaštitu koristite kondome spolni odnosi nemaju utjecaja na kandidu.

banaa

06.05.2021. 11:10

Poštovani,

kod partnera se prije nekih mjesec dana pojavila, obzirom na simptome pretpostavljam, gljivična infekcija - peckanje i crvenilo po spolovilu, nije bilo odnosa. Koristio je Canesten i Plymicol kremu nekih 5-6 dana, upala se povukla, ali sad eto, ponovno.
Radila sam PAPA test prije mjesec dana, moj nalaz je uredan.
Je li potrebno i dalje liječiti kremom 2x dnevno, uz to smo razgovarali o kupnji nekog probiotika i prelasku na čišću prehranu.
Zanima me je li i kao uzrok moguć pad imuniteta i stres obzirom da nikad nije bilo tih problema?

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2021. 12:10

Poštovana, pad imuniteta je najčešći uzrok gljivičnih upala. Ako upala ne prolazi na lokalnu terapiju, potrebno je preoralno uzeti antimikotik (Diflucan).

Mar1999

06.05.2021. 12:20

Poštovani,

Ne znam jesam li pod dobrom temom ali ova je najsličnija. Prije par dana sam osjetila laganu iritaciju a potom i svrbež ulaza u rodnicu koji traje još i sad. Također prisutan je slab neugodan miris po ribi. Pošto nisam sigurna je li riječ o gljivičnoj ili bakterijskoj infekciji kupila sam candigynol vaginalete. Hoće li one izliječiti infekciju?

Ivo Balenović, dr. med.

07.05.2021. 10:05

Poštovana, Candigynol su dobar prirodni lijek kod upale rodnice. Ukoliko smetnje ne bi prošle na 'prirodnu' terapiju javite se liječniku.

pilipapa

08.05.2021. 11:30

Poštovani,

nakon što sam bila antibiotike u listopadu, izbilo mi je crvenilo i svrab dolje te sam koristil kremu koju mi je preporucila ljekarnica te sam ju koristila za vanjsku primjenu. 5.5. sam bila na pregledu kod ginekologa koji je rekao da još imam Candide u rodnici te mi je propisao Klotrimazol-3 tablete koje idu u rodnicu. Sinoć sam stavila prvu te kroz današnji dan imam gusti bijeli iscjedak (nije bio prisutan prije). Zanima me je li to normalno? na uputama za tablete nije navedeno ništa slično kao nuspojava

Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

08.05.2021. 14:05

Poštovana, to je od vaginalete.

AquariusTomi

02.06.2021. 12:45

Postovani,

nedavno smo partnerica i ja imali gljivicnu infekciju. Ona je 10 dana koristila kremu i vaginalete, a ja sam 10 dana mazao Rojazol kremom. Simptomi infekcije su nakon spomenute terapije i njoj i meni nestali, pa smo nakon tih 10 dana odlucili imati nezasticeni spolni odnos. Dan dva nakon tog spolnog odnosa primjetio sam da je boja glavica blijeda nego inace i da se guli koza na par mjesta na glavicu i nize od njega.

Da li se to opet radi o gljivicnoj infekciji ili je moguce da je to posljedica od 10 dana mazanja kremom? Nemam nikakve druge simptome poput bijelih tockica, svrbeza ili neugodnog mirisa. Cura takoder nema nikakve simptomr. Stvarno ne znam da li da opet pocnem mazati ili se radi o posljedici infekcije ili nesto trece pa bude se koza sama obnovila.

Hvala unaprijed na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

03.06.2021. 15:05

poštovani, bez pregleda ne mogu reći o čemu se radi. Navedene promjene upućuju na moguću gljivičnu upalu. Savjetujem da posjetite Vašeg liječnika.