Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10639 | Broj poruka: 75730

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ureaplasma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

30.03.2018. 10:45

Poštovana, gonoreja spada u aerobe. Anaerobne bakterije ne podnose kisik. Anaerobne infekcije stvaraju gnojne upale, apscese, nekrozu (odumiranje) tkiva. Mogu stvarati plin i toksine što je popraćeno neugodnim mirisom. Aerobne bakterije koriste kisik i normalno mogu živjeti na čovjeku. U slučaju pada imuniteta aerobne bakterije se mnogu razmnožiti u većim količinama nego što je normalno i tako dovesti do infekcije.

Ines91

16.04.2018. 21:50

Poštovani,
Ponovno mi je izolirana Ureaplazma iz cerviksa,prvi put sam pila Doksiciklin i dečko i ja i bris je bio ok moj,onda sam imala s dečkom odnos,a njemu je izolirana opet nakon antibiotika i onda smo oboje opet pili doksiciklin,sada išlo ponovno na briseve i meni je opet izolirana i sada sam dobila Makromicin 1x1 kroz 3 dana pa pauzu tjedan dana i onda hiramicin 2x1 kroz 10dana (2kutije sam dobila po 5tbl)i uz to dalacin kremu kroz 7 dana
Dali je to adekvatna terapija ?
Dali je ok ovo što je pauza od tjedan dana od azitromicina i hiramicina?
Dečko još čeka nalaze a ako budu pozitivni doktorica mu je prepisala Sumamed i doksiciklin da pije kao i ja,dali je to ok?
Hvala na odgovorima
Lp
Hvala na odg

Ines91

16.04.2018. 23:20

Krivo sam napisala u predhodnom postu,znači dobila sam:
Makromicin 1x1 kroz tri dana pa pauza tjedan dana i onda Hiramicin 2x1 kroz 5 dana,dali je to ok terapija?
Malo me zbunjuje ova pauza od tjedan dana,dali je to zbog Makromicina jer je on azitromicin koji ima produljeno djelovanje..?

Ivo Balenović, dr. med.

17.04.2018. 19:30

Poštovana, ureaplazma ponekad može biti rezistentna na terapiju i zbog toga ste dobili takvu kombinaciju antibiotika.

Ines91

18.04.2018. 00:35

Na antibiogramu je bila osjetljiva na azitromicin i doksiciklin opet...
Dali je u redu takva kombinacija lijeka (znači 1x1 kroz 3 dana Makromicina i tjedan dana pauza pa hiramicin 2x1kroz 5 dana),te dalacin krema kroz 7 dana svaku večer,čini mi se malo 5 dana hiramicina,ali predpostavljam da ne treba više s obzirom na Makromicin jel' tako??
Dali nakon dalacin kreme moram uzeti Canesten ili će biti dovoljan sam Lactogyn vaginalete??
Unaprijed hvala na odgovorima
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

18.04.2018. 10:00

Terapija koju ste dobili je odgovarajuća. Ukoliko bi se nakon terapije javili simptomi gljivične upale (svrbež, peckanje, iscjedak) uzmite Canesten.

Ines91

22.04.2018. 20:05

Hvala na odgovoru.
Molim vas recite mi koja je razlika između vagisan i Lactogyn vaginalete?
Te koliko dugo nakon antibiotika moram koristiti probiotičke vaginalete te koliko dugo probiotičke oralne kapsule?
I koliko prije moram prestati koristiti vaginalne probiotičke kapsule da ponovim bris(radi se o ureaplazmi)?
Lp

Ivo Balenović, dr. med.

23.04.2018. 17:15

Vagisan je antimikotik, lijek namjenjen liječenju vaginalne kandidijaze. Lactogyn je probiotik koji pomaže uspostavi normalne vaginalne flore. Nakon antibiotika preporuča se 7 dnevna kura Lactogyn vaginaleta, te peroralna terapija Lactogynom kroz 4 tjedna.

Ines91

23.04.2018. 21:10

Hvala,recite mi dali je potrebno da i dečko pije antibiotik s obzirom da mu je bris uredan,prošli put na brisu mu je bila izolirana ,meni ne,ali sam pila antibiotik jer smo imali odnos gdje je pukao kondom pa zato,ali nakon toga smo pili antibiotik i više nismo imali odnose,meni je sada bris opet ureaplazma a njemu je sterilan,dali je nužno da i on sad pije ponovno terapiju ako je bris uredan??

Ivo Balenović, dr. med.

24.04.2018. 23:05

Nije potrebno da on pije antibiotik, ali dok vaš nalaz ne postane negativan koristite zaštitu (kondom)

Ines91

24.04.2018. 23:05

Nastavak na poruku prije,rekao je doktor da dečko ipak popije terapiju,i danas je popio prvi Sumamed i onda me zvao doktor ponovno i rekao da netreba ipak piti ako mu je bris u redu,što da sad radimo???
Da popije samo Sumamed do kraja,da ne pije onda uz Sumamed onda i Doksiciklin??
Jer meni je odredio terapiju : Makromicin 1x1 kroz 3 dana,pauza tjedan dana pa Hiramicin 2x1 kroz 5 dana i dalacin kremu,i terapija za partnera,ali znači njemu je bris ok,i onda kao što sam gore napisala jer rekao neka ipak popije,pa sad kad je popio prvu je rekao da netreba piti,molim Vas savjet??
Da popije samo Sumamed ili da popije i taj doksiciklin nakon tj dana pauze?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

25.04.2018. 09:40

Kad je već počeo neka popije samo Sumamed do kraja. Doksiciklin neka ne uzima.

Ines91

25.04.2018. 16:40

Hvala vam puno na odgovorima,jako ste ljubazni.
Dali je inače ta ureaplazma tako otporna i tako se teško rješava?
Zbunjuju me nalazi..malo uredan malo ne..
kad je meni zadnji put bio bris uredan a dečku ne, pila sam s njim zbog odnosa di je kondom okrenut bio naopačke prvo pa smo ga vratili,sto sam vec pisala,i onda kad smo popili antibiotik više nismo imali odnos,i isli opet na bris nakon toga ,njemu uredan a meni izolirana.
Dali postoji mogućnost i lažno pozitivnog nalaza??

Ivo Balenović, dr. med.

26.04.2018. 11:35

Ureaplasma je čest stanovnik rodnice. Ona je uvjetno patogena, dakle, ne mora uvijek izazvati infekciju. Kod odluke o liječenju važna je koncentracija bakterije. Ukoliko je manja od 10 na 4 liječenje nije potrebno. Ako se pristupi liječenju potrebno je liječiti oba partnera budući da se prenosi spolnim putem.

Afrodita1980

18.05.2018. 22:35

Zdravo,
Molim vas da odgovorite na moje pitanje, naime izolizana mi je ureaplasma i doktorica mi je prepisala 10 dana fromilid , ali nije rekla dali treba i suprug to da pije ili treba obaviti pretrage, posle koliko vremena mozem opet da ponovim bris, zato sto planiram trudnocu a do trudnocu nije dosao unazad 1 god. Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

19.05.2018. 12:50

Poštovana, i suprug treba popiti terapiju jer se ureaplasma prenosi uglavno spolnim putem. Desetak dana po prestanku terapije ponovite bris.

ivanajovano

29.05.2018. 18:50

Poštovani,

Pre 6 meseci mi je pronađena Ureaplasma u količini 10 na 4. Nakon toga sam bila pod terapijom 10 dana - Dovicin + vaginalete na bazi tetraciklina i nistatina. Mesec dana nakon završetka terapije sam ponovila bris koji je bio negativan, na svoju ruku, jer mi moj lekar nije napomenuo da treba da se kontrolišem posle terapije. Ovog meseca sam ponovo počela da osećam pritisak i blagi bol u stomaku, kao i pre lečenja, uz povremeni blagi žućkasti iscedak. Da li mislite da je moguće da se Ureaplasma povratila i da li treba da odradim bris ponovo? Uz to, kako mi je dr u laboratoriji rekla da ona Ureaplasmu 10 na 4 ne bi lečila antibiotikom, a moj ginekolog bi, da li postoji neka alternativa lečenja tog broja Ureaplasme koja nije antibiotik?

Hvala unapred

Ivo Balenović, dr. med.

30.05.2018. 14:00

Poštovana, nalaz ureaplazme od 10 na 4 je graničan. Iznad te koncentracije se preporučuje antibiotska terapija, a ispod nije potrebna. Ukoliko se provodi terapija potrebno je liječiti oba partnera jer se ureaplasma prenosi uglavnom spolnim putem, ali je moguć i prijenos preko bazena, sanitarnih čvorova ili ručnika. Jedini dokaz prisutnosti ureaplasme je mikrobiološka analiza brisa. U liječenju je važno podizanje imuniteta stoga bi bilo dobro uzeti beta glukan ili pripravak od ehinaceje - biljke snažnog imunomodulacijskog djelovanja. Od ostalih prirodnih preparata koriste se ulje čajevca, eukaliptusa ili cimetovca.

leandra12345

30.05.2018. 16:55

Poštovani doktore,
Zbog kašnjenja menstruacije od vise od mjesec dana otišla sam kod ginekologa te nalaz papa testa nije bio uredan. Pisale su mi promjene povezane s HPVom i CIN I.
Ginekolog mi je uzeo brisove od kojih piše da nisu prisutni segmentirani leukociti, negativna sam na klamidiju ali mi piše da je porasla ureaplasma >10 na 5 CFU/ml. Nalaz za HPV još čekam. Upravo sam bila kod ginekologa i propisao mi je Dalacin kremu za rodnicu te Doksiciklin 100 mg jednu kutiju. Mene sad zanima koliko dugo trebam svakih 12 sati piti te tablete. Također, pitala sam ga treba li i dečko piti te tablete i rekao je da ne mora. Zanima me je li to točno posto sam čitala dosta da se oba partnera moraju liječiti. Mogu li svoju kutiju podijeliti s njim ili on stvarno ne mora piti?
Hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

01.06.2018. 10:50

Poštovana, preporučena doza je 1 tableta (100 mg) svakih 12 sati tijekom 7 dana. Preporučuje se liječenje oba partnera jer se ureaplasma prenosi uglavnom spolnim putem.

Nazad
1 ... 24 25 26 27 28 29 ... 32
Naprijed