Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10499 | Broj poruka: 74557

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ureaplasma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ines91

21.08.2018. 17:15

Hvala..
Vjerojatno stres...ovulacija..pa se sve poklopilo neznam vise niti sama..uzv u 4 mj je bio potpuno uredan
Ukoliko se nastave krvarenja budem isla na pregled.

Ivo Balenović, dr. med.

22.08.2018. 10:15

Nema na čemu. Ako će se krvarenje ponavljati javite se liječniku.

PKH1991

28.10.2018. 21:30

Poštovani,

imam upit u vezi pozitivnog nalaze ureaplasme. Suprug (30) i ja (27) planiramo trudnoću, pa sam sukladno tome obabila nekoliko pretraga (Ginekološki pregled sa ultrazvukom, PAPA test, cervikalni brisevi te mi još predstoje KKS, TSH i masnoće u krvi). Ginekolog mi je prilikom uzimanja uzorka za briseve primijetio manje krvarenje (na vatici) i sukladno tome prepisao Arilin 1000 mg 2 kutije. Ostale ginekološke pretrage su sve bile uredne osim nalaza cervikalnog brisa na ureaplasmu koji je pokazao koncentraciju 10 na 3. Ginekolog mi je potom prepisao terapiju Dalacin kremom (14 dana) i uputio da nakon sljedeće menstruacije ponovim bris. Obzirom da sam svjesna da se ta bakterija ponekad mora opetovano i dugotrajno liječiti, moje pitanje vezano je uz supruga. Bi li i on trebao napraviti pretrage vezane uz ureaplasmu? Ako da, koje? Kakav je općenito plan liječenja oba partnera, mogućnosti spolnih odnosa i planiranje trudnoće uz ovu bakteriju u koncentraciji koja mi je utvrđena?

Unaprijed hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

29.10.2018. 15:45

Poštovana, ureaplasma se često može naći u rodnici i uglavnom ne radi nikakve problemei. Koncentracije bakterija ispod 10 na 4 nije potrebno liječiti. Budući da planirate trudnoću, poželjno je izliječiti je (iako najvjerojatnije neće uzrokovati komplikacije u trudnoći). Ukoliko se infekcija liječi tada je potrebno liječiti oba partnera jer se ona prenosi spolnim putem. Nakon terapije potrebno je ponoviti briseve.

sritnodite

04.01.2019. 21:40

Poštovani!
22.11. napravila sam cervikalni bris. Izolirana mi je ureaplasma (10^5). Dobila sam terapiju Doksiklicinom, 12 dana po 2 kapsule. Bolovi u trbuhu su prestali, iscjedak se zadržao. Ovaj mjesec idem ponovo na bris. Odnos sam imala jednom nakon što sam popila terapiju, koristili smo zaštitu. Moje pitanje je - je li moguće da mi mjesečnica kasni 4 dana zbog upale, ili terapije antibiotikom?
Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

05.01.2019. 12:00

Poštovana, mjesečnica ne kasni zbog upale, niti terapije. Vjerojatno je u pitanju blaža hormonska neravnoteža (najčešće uzrokovana stresom). Naravno, ukoliko ne postoji mogućnost trudnoće.

PKH1991

13.01.2019. 13:15

Poštovani,

smije li se Dalacin vaginalna krema u terapiji ureaplasme (10 na 3) koristiti tijekom menstruacije kako se ne bi prekinuo kontinuitet liječenja?

Hvala na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

13.01.2019. 14:30

Poštovana, tijekom menstruacije se ne koristi nikakva vaginalna terapija. Nastavite s terapijom nakon prestanka krvarenja.

J1234

21.01.2019. 21:00

Poštovani,
početkom 11. mjeseca sam napravila cervikalne briseve i nalazi su pokazali ureaplasmu 10*4. Ginekologica je propisala Doksiciklin 2x7 dana koji smo popili i ja i partner. Zadnjih 10-ak dana imam žućkasti iscjedak neugodnog mirisa. Ostali nalazi (aerobi-anaerobi, mikoplasma i klamidija) su negativni. Mogu li oni biti lažno negativni ili je iscjedak jedan od simptoma ureaplasme? Također, prilikom zadnjih odnosa osjećala sam bol (samo za vrijeme odnosa), ali sam to pripisala gljivicama koji se već nekoliko mjeseci ne mogu riješiti. Kod ginekologa bih trebala ići sljedeći mjesec, je li to prekasno? Je li kašnjenje mjesečnice, također jedan od simptoma?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Vitta

22.01.2019. 12:00

Poštovanje.., radila sam briseve, i glase: u obrisku cerviksa klasičnim uzgojem (AE;AN) patogene bakterije NISU nađene. U mikroskopskom preparatu nisu prisutni segmentirani leukociti.Chlamydia trachom- NEGATIVNO
Ureaplasma urealyticum 10 na 5 CFU/ ml
U uzgoju cervixa: Porasla je ureaplasma urealyticum
Th: makrolidi, tetraciklini
Molim vas da mi pojasnite, sto to tocno znaci, pošto muz i ja želimo djete, radimo vec dugo na njemu, a muzu je spermogram los.hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2019. 15:25

Poštovana J1234, simptomi koje navodite vjerojatno su posljedica bakterijske i/ili gljivične upale. Ureaplasma ne izaziva takve simptome, a i dobili ste odgovarajuću terapiju. U rodnici normalno živi više vrsta bakterija i gljivice, te kada se poremeti vaginalna mikroflora one se mogu razmnožiti i uzrokovati upalu. Savjetujem neke od vaginaleta šrikog spektra (Geonistin, Polygynax...). Kašnjenje menstruacije nije povezano s upalom.

Ivo Balenović, dr. med.

22.01.2019. 17:05

Poštovana Vitta, ureplasma je vrlo raširena parazitska bakterija. Postojanje ureaplasme nalazimo kod 75% spolno aktivnog stanovništva. Prenose se uglavnom spolnim putem, ali se mogu naći i na vlažnim površinama i predmetima (ručnici, sanitarni čvor, bazeni, saune...) Najčešće se radi o asimptomatskoj infekciji, ali ureaplasma može uzrokovati simptome kao što su svrbež, peckanje, iscjedak, zdjelična bol, neplodnost... Budući da planirate trudnoću, potrebno je da Vi i suprug provedete terapiju, i uradite kontrolne briseve.

Vitta

22.01.2019. 18:15

Hvala na odgovoru... Dali muž mora raditi briseve kao i ja.. Ili ce i on dobiti terapiju kad je ja dobijem... Buduci da radimo na trudnoci, spermogram je los kod muza pa nam je savjetovana MPO, dali ureaplasma moze imati kakve veze sa losom kvalitetom sperme.. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2019. 11:15

Suprug će dobiti terapiju kada i vi. Postojanje infekcije urogenitalnog sustava ureaplasmom prisutno je kod 75% zdravih osoba. Ureaplasma je uvjetno patogena i mala je vjerojatnost da će utjecati na spermiogram zdrave osobe. Budući da idete na postupak potpomognute oplodnje, potrebno ju je izliječiti.

Vitta

24.01.2019. 20:45

Hvala vam doktore puno na odgovoru.
Mozete li pročitati rezultate nalazaa

Rezultat. Jedinica. Referentni interval

ALBUMIN 37 L g/l. 40.6- 51.4

Progesteron. 8.56 nmol/l. Folikzlarna faza
0.6-47
Ovulacija
2.4- 9.4
Luteinska faza
5.3- 86
Postmenopauza
0.3 - 2.5
Folitropin(FSH) 4.6. mu/ml

Vitta

24.01.2019. 21:10

Hvala VAM puno na odgovoru.
Mozete li milim vas ocitati nalaz!?

Rezultat. Jedinica. Referentni interval

ALBUMIN. 37. L g/l. 40.6- 51.4

Progesteron. 8.46. nmol/l. Folikularna faza
0.6- 4.7
Ovulacija 2.4- 9.4
Luteinska faza
5.3- 86
Postmenopauza
0.3 - 2.5

Folitropin 4.6. mU/ml. Folikularna faza
(FSH) 3.50- 12.5
Ovulacija 4.70- 1.5
Luteinska faza
1.70- 7.70
Postmenopauza
26 -135

Lutropin. 8.0. mU/ ml. Folikularna faza
(LH) 2.4 - 12.6
Ovulacija 14.0-96.0
Luteinska faza
1.0 - 11.4
Postmenopauza
7.7- 58.5

Estradiol. 365.7. pmo/ L. Folikularna faza
46- 607
Ovulacija 315 -1828
Luteinska faza
161- 774
Postmenopauza
18- 201

Testosteron. 2.13. nmol/ L. 0.22- 2.9
Slobodni
testosteron. 0.0414. H nmol/ L 0.004- 0.039
DHEA-s. 5.56. 2.68 -9.23
SHBG. 32.5. nmol/ L. 26.1- 110
Inzulin 108.2. H. pmol/L. 35.8- 71.3

Krv je vađena 19. Dan ciklusa..
Dali povecani inzulin ima veza sto sam vecer proje vađenja krvi jela slatko? I dali smanjeni albumin ima veze sa infekcijom- ureaplasna??? Hvalai sto znaci povecani slobodni testosteron, dali se moze regulirat....jer imamo namjeru u postupak MPO.
Hvala



Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2019. 11:15

Poštovana, nalazi spolnih hormona govore u prilog ovulacije, a povišene vrijednosti inzulina upućuju na inzulinsku rezistenciju. Povišene vrijednosti slobodnog testosterona se mogu naći u inzulin neovisnom dijabetesu i u sindromu policističnih jajnika.Sniženi albumin može biti uslijed bolesti jetre, bubrega, kronične infekcije. Savjetujem da uradite internističku obradu. .

Vitta

25.01.2019. 11:55

Hvala na odgovoru. Moze li taj povišeni inzulin biti rezultat od konzumiranja slatlog vecer prije vadenja krvi...
I dali albumin moze biti smanjen zbog infekcije- prisutnosti ureplasme 10 na 5...
Dali se taj inzulin moze smanjiti

Ivo Balenović, dr. med.

25.01.2019. 21:10

Moguće da su vrijednosti posljedica toga, ali to se mora ispitati. Ne može se donijeti zaključak na temelju samo jedne vrijednosti.

Vitta

25.01.2019. 22:55

Puno vam hvala doktore na odgovorima!
Svakako ci ici dalje provjeriti sve..
Mene zanima dali smanjene vrijednosti albumina mogu biti zbog infekcije- ureplasma???
Dali se ako se dokaže rezistencija na inzulin moze ici u postupak MPO? Zahvaljujem