Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10352

Broj poruka: 73293

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1

ureaplasma

Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2019. 11:00

U postupak možete ići bez obzira radi li se o inzulinskoj rezistenciji. Albumini mogu biti sniženi uslijed kronične infekcije, no teško da bi ureaplasma uzrokovala takav odgovor organizma. Snižene vrijednosti se mogu naći i kod hiperhidracije - prevelikog unosa vode. Svakako treba ponoviti vrijednosti albumina jer nam jedan nalaz ne pokazuje mnogo. Ukoliko bi i dalje bili sniženi treba pronaći razlog.

lanen

04.02.2019. 15:15

Poštovani,
Nakon pretrage doznala sam da mi je izolirana ureplasma urealityicum 10na4.S obzirom da se mora ljeciti i partner ginekologica je prepisala summamed (2tablete od jednom, pa 1 na dan, bilo je sve ukupno 6 tableta) nakon 2 tjedna ponovila sam nalaz ostao je isti. Partner se nije podlozio pretragi. Sad sam dobila Makromicin(azitromicin) i Geonistin tablete za rodnicu, kao i obicno po internetu pise 100 raznih nacina ljecenja ove bakterije,i nije da ne vjerujem svojoj doktorici, ali ne skodi dodatno misljenje, pa je moje pitanje je li ova terapija koju sam dobila dobra i dovoljna i je li problem ako partner ne uzima isti antibiotik? Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2019. 15:40

Poštovana, dobili ste odgovarajuću terapiju. Budući da je ureaplasma spolno prenosiva, moraju se liječiti oba partnera, jer inače liječenje nema smisla.

lanen

05.02.2019. 11:05

Poštovani doktore,
hvala na brzom odgovoru. Jos da Vas pitam cisto radi znatizelje, ovisi li zaraza tom bakterijom od osobe do osobe ili se automatski prenosi cim se stupi u kontakt sa zarazenim?

Ivo Balenović, dr. med.

05.02.2019. 17:45

Sve ovisi o imunitetu. Smatra se da je oko 75% spolno aktivnog stanovništva asimptomatski nosilac ureaplazme. Dok je njena koncentracija ispod 10 na 4, ne radi se o upali i liječenje nije potrebno.

lanen

19.02.2019. 21:15

Poštovani,
hvala na odgovoru. Ako nije problem htjela bih vas pitati u vezi vaginaleta, naisla sam ujutro nakon hodanja na male komadice na donjem rublju, jel to znaci da nisam dobro stavila tabletu u rodnicu (stavila sam ju navecer prije spavanja)? I znaci li to njihovu manju ucinkovitost? Također, jesu li dopusteni spolni odnosi tijekom uzimanja vaginaleta?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2019. 09:50

Terapijska učinkovitost nije smanjena ako se ne resorbira baš cijela vaginaleta. Tijekom terapije izbjegavajte spolne odnose.

mladamama123

10.03.2019. 00:15

Postovani, trudna sam 27+1, prva trudnoca. Sa 26+3 mi je doktorica tokom palpatornog pregleda rekla da mi je cerviks smeksan te na nalaz napisala cerviks 2/3 čl, zatvoren.
Nakon pregleda je napravila cervikometriju gdje je izmjerila duljinu od 24 mm (u 15. tjednu je bio 45 mm) i unutrasnje usce V oblika te rekla kako beba glavicom pritisce cerviks.
Napravljen je nalaz urina na CUM i izolirana je Ureaplasma za koju sam dobila antibiotike i Geonistin te ih trenutno koristim, uz utrogestan i magnezij te strogo mirovanje.
Mozete li mi objasniti sto znaci to cerviks 2/3 čl i mislite li da ce se, po vasem dosadasnjem iskustvu, to skracivanje cerviksa zaustaviti nakon primjene antibiotika (ako je ureaplasma uopce razlog skracivanja)?
Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

10.03.2019. 18:00

Poštovana, važno je da ste zatvoreni. Duljina cerviksa nije bitna. Potrebno je provesti terapiju ureaplasme, ali ona nije razlog skraćivanja cerviksa. Tijekom trudnoće se puno stvari u tijelu mijenja. Normalno je da maternica raste, a cerviks se skraćuje

marie6

28.04.2019. 02:10

Postovani,
Na brisu mi je pronadena ureaplasma i klamidija zbog cega sam pila azitromicin tijekom 3 tjedna. Na kontrolnom brisu nakon dva tjedna je sve bilo u redu, ali nakon dva mjeseca od uzimanja antibiotika je pronadena ureaplasma 10 na cetvrtu i enterococcus spp. Doktorica mi je propisala samo terapiju za ureaplasmu( jer smatra da vjerojatno ona prouzrokuje smetnje s mjehurom vise nego enterokok), doksiciklin svakih 12 h tijekom 10 dana, bez vaginaleta. Moje pitanje je, s obzirom da nisam nikakve vaginalete dobila kao potpora ljecenju, je li dobar odabir candigynol uz to, i mora li se enterokok isto ljeciti?

Ivo Balenović, dr. med.

28.04.2019. 11:00

Poštovana, candigynol je dobar izbor kao potpora liječenju.Bakterija enterococcus spp se normalno nalazi u crijevima i ne izaziva probleme. On se može naći i u rodnici i kod zdravih, imunološko kompetentnih osoba ne izaziva probleme. Liječenje je potrebno u slučaju simptoma: iscjedak, neugodan miris, peckanje. Rijetko izaziva veće komplikacije.

Aurora borealis

19.07.2019. 20:10

Poštovani,
zanima me zašto ako je izolirana ureaplasma u maloj količini (10^3) nije potrebno liječenje? Što se onda događa s tom bakterijom, jel ona ostaje u tijelu zauvijek i to bude u redu ignorirati ili se može još i namnožiti ili pak nestane sama od sebe? Hoću li imati neke posljedice kasnije ako ju ne liječim u toj količini?

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2019. 10:05

Poštovana, ureaplasma je uvjetno patogena bakterija koja rijetko stvara komplikacije. Ona može ugroziti imunološki oslabljene osobe. Stav je da koncentracije ispod 10 na 4 ne treba liječiti. Organizam će je sam savladati.