Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10832 | Broj poruka: 77371

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ureaplasma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

26.01.2019. 11:00

U postupak možete ići bez obzira radi li se o inzulinskoj rezistenciji. Albumini mogu biti sniženi uslijed kronične infekcije, no teško da bi ureaplasma uzrokovala takav odgovor organizma. Snižene vrijednosti se mogu naći i kod hiperhidracije - prevelikog unosa vode. Svakako treba ponoviti vrijednosti albumina jer nam jedan nalaz ne pokazuje mnogo. Ukoliko bi i dalje bili sniženi treba pronaći razlog.

lanen

04.02.2019. 15:15

Poštovani,
Nakon pretrage doznala sam da mi je izolirana ureplasma urealityicum 10na4.S obzirom da se mora ljeciti i partner ginekologica je prepisala summamed (2tablete od jednom, pa 1 na dan, bilo je sve ukupno 6 tableta) nakon 2 tjedna ponovila sam nalaz ostao je isti. Partner se nije podlozio pretragi. Sad sam dobila Makromicin(azitromicin) i Geonistin tablete za rodnicu, kao i obicno po internetu pise 100 raznih nacina ljecenja ove bakterije,i nije da ne vjerujem svojoj doktorici, ali ne skodi dodatno misljenje, pa je moje pitanje je li ova terapija koju sam dobila dobra i dovoljna i je li problem ako partner ne uzima isti antibiotik? Unaprijed hvala na odgovoru!

Ivo Balenović, dr. med.

04.02.2019. 15:40

Poštovana, dobili ste odgovarajuću terapiju. Budući da je ureaplasma spolno prenosiva, moraju se liječiti oba partnera, jer inače liječenje nema smisla.

lanen

05.02.2019. 11:05

Poštovani doktore,
hvala na brzom odgovoru. Jos da Vas pitam cisto radi znatizelje, ovisi li zaraza tom bakterijom od osobe do osobe ili se automatski prenosi cim se stupi u kontakt sa zarazenim?

Ivo Balenović, dr. med.

05.02.2019. 17:45

Sve ovisi o imunitetu. Smatra se da je oko 75% spolno aktivnog stanovništva asimptomatski nosilac ureaplazme. Dok je njena koncentracija ispod 10 na 4, ne radi se o upali i liječenje nije potrebno.

lanen

19.02.2019. 21:15

Poštovani,
hvala na odgovoru. Ako nije problem htjela bih vas pitati u vezi vaginaleta, naisla sam ujutro nakon hodanja na male komadice na donjem rublju, jel to znaci da nisam dobro stavila tabletu u rodnicu (stavila sam ju navecer prije spavanja)? I znaci li to njihovu manju ucinkovitost? Također, jesu li dopusteni spolni odnosi tijekom uzimanja vaginaleta?
Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

20.02.2019. 09:50

Terapijska učinkovitost nije smanjena ako se ne resorbira baš cijela vaginaleta. Tijekom terapije izbjegavajte spolne odnose.

mladamama123

10.03.2019. 00:15

Postovani, trudna sam 27+1, prva trudnoca. Sa 26+3 mi je doktorica tokom palpatornog pregleda rekla da mi je cerviks smeksan te na nalaz napisala cerviks 2/3 čl, zatvoren.
Nakon pregleda je napravila cervikometriju gdje je izmjerila duljinu od 24 mm (u 15. tjednu je bio 45 mm) i unutrasnje usce V oblika te rekla kako beba glavicom pritisce cerviks.
Napravljen je nalaz urina na CUM i izolirana je Ureaplasma za koju sam dobila antibiotike i Geonistin te ih trenutno koristim, uz utrogestan i magnezij te strogo mirovanje.
Mozete li mi objasniti sto znaci to cerviks 2/3 čl i mislite li da ce se, po vasem dosadasnjem iskustvu, to skracivanje cerviksa zaustaviti nakon primjene antibiotika (ako je ureaplasma uopce razlog skracivanja)?
Unaprijed hvala na odgovoru

Ivo Balenović, dr. med.

10.03.2019. 18:00

Poštovana, važno je da ste zatvoreni. Duljina cerviksa nije bitna. Potrebno je provesti terapiju ureaplasme, ali ona nije razlog skraćivanja cerviksa. Tijekom trudnoće se puno stvari u tijelu mijenja. Normalno je da maternica raste, a cerviks se skraćuje

marie6

28.04.2019. 02:10

Postovani,
Na brisu mi je pronadena ureaplasma i klamidija zbog cega sam pila azitromicin tijekom 3 tjedna. Na kontrolnom brisu nakon dva tjedna je sve bilo u redu, ali nakon dva mjeseca od uzimanja antibiotika je pronadena ureaplasma 10 na cetvrtu i enterococcus spp. Doktorica mi je propisala samo terapiju za ureaplasmu( jer smatra da vjerojatno ona prouzrokuje smetnje s mjehurom vise nego enterokok), doksiciklin svakih 12 h tijekom 10 dana, bez vaginaleta. Moje pitanje je, s obzirom da nisam nikakve vaginalete dobila kao potpora ljecenju, je li dobar odabir candigynol uz to, i mora li se enterokok isto ljeciti?

Ivo Balenović, dr. med.

28.04.2019. 11:00

Poštovana, candigynol je dobar izbor kao potpora liječenju.Bakterija enterococcus spp se normalno nalazi u crijevima i ne izaziva probleme. On se može naći i u rodnici i kod zdravih, imunološko kompetentnih osoba ne izaziva probleme. Liječenje je potrebno u slučaju simptoma: iscjedak, neugodan miris, peckanje. Rijetko izaziva veće komplikacije.

Aurora borealis

19.07.2019. 20:10

Poštovani,
zanima me zašto ako je izolirana ureaplasma u maloj količini (10^3) nije potrebno liječenje? Što se onda događa s tom bakterijom, jel ona ostaje u tijelu zauvijek i to bude u redu ignorirati ili se može još i namnožiti ili pak nestane sama od sebe? Hoću li imati neke posljedice kasnije ako ju ne liječim u toj količini?

Ivo Balenović, dr. med.

20.07.2019. 10:05

Poštovana, ureaplasma je uvjetno patogena bakterija koja rijetko stvara komplikacije. Ona može ugroziti imunološki oslabljene osobe. Stav je da koncentracije ispod 10 na 4 ne treba liječiti. Organizam će je sam savladati.

Aurora borealis

22.07.2019. 16:20

Sestra mi je preko telefona pročitala nalaz cervikalnih briseva (sutra idem u dom zdravlja po njega), anaerobne bakterije, klamidija, miko i ureaplazme i sve je negativno osim ureaplazme za koju mi je rekla da je “blago pozitivna” (10^3) i da ju kao takvu ne treba liječiti. Međutim, ja imam blage smetnje pri mokrenju i peckanje već dva mjeseca (urinokultura sterilna), jedan dan više, jedan manje, jedan uopće ne, ali nikako da u potpunosti prođe. Prošlo je bilo sad nedavno kad sam imala menstruaciju, ali sad se opet pojavilo peckanje. Pretpostavljam da je to od te ureaplazme, što da radim, da pustim ili da inzistiram na lijeku pošto je rekla da liječenje nije potrebno ako žena nema simptome (a ja imam)?

Ivo Balenović, dr. med.

22.07.2019. 17:30

Poštovana, ureaplazmu u navedenoj koncentraciji nije potrebno liječiti. Simptomi koje navodite mogući su od gljivične upale. Savjetujem da uzmete neki od vaginalnih antimikotika (Canesten, Plimycol, Rojazol, Vagisan myko kombi). Ukoliko smetnje ne bi prestale javite se liječniku. Ureaplazma se liječi antibioticima koji se mogu dobiti isključivo na liječnički recept.

Aurora borealis

23.07.2019. 19:15

Upravo sam pokupila nalaze, Chlamydia trachomatis negativna, Mycoplasma hominis nije izolirana (a ona druga genitalium, što s njom?), Ureaplasma urealyticum 10^3 CFU/ml, a na nalazu za aerobne bakterije i mikološki piše “vidi se <5 polimorfonuklearnih leukocita po velikom vidnom polju”. Što to znači? Doktorica mi ne da terapiju jer kaže da se ureaplazma u toj koncentraciji ne liječi.

Ivo Balenović, dr. med.

23.07.2019. 22:30

U toj koncentraciji nije potrebno liječiti ureaplasmu. Manje od 5 leukocita u vidnom polju je normalan nalaz. Broj leukocita je povećan samo u slučaju upale.

Aurora borealis

20.08.2019. 09:30

Poštovani,
dobila sam antibiotik za ureaplazmu, Doksiciklin. Propisana mi je doza od 100mg dva puta dnevno tokom 7 dana, međutim, dobila sam dvije kutijice u kojoj je samo 6 tableta - znači, imam dovoljno za samo 6 dana. Gdje god da pročitam piše da treba piti lijek minimalno 7 dana. Bojim se da ću ga piti za bezveze i da ću si bezveze štetiti i mučiti se (čula sam da može imati gadne nuspojave), a da mi neće djelovati. Što da radim?

Ivo Balenović, dr. med.

20.08.2019. 18:15

Poštovana, liječenje tijekom 6 dana djelovati će na ureaplasmu. Uostalom, kod Vas je ona u koncentraciji koju nije potrebno liječiti.

Kikiriki95

06.10.2019. 21:25

Postovani,
Nakon pozitivnog nalaza na Ureaplasmu, suprug i ja smo pili fortecu 1x1 (10 dana) + ja geonistin vaginalete 1x1 (6 dana). Interesuje me da li poslije terapije smije doci do odnosa ili treba sacekati bar 2 sedmice dok se ponovo ne uradi nalaz na ureaplasmu? Lp