Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Dade321

28.12.2021. 13:50

Poštovani,

pozitivna sam na ureaplazmu (10 na 4) i propisan mi je azitromicin u trajanju od 6 dana, 1 tableta dnevno. Negativna sam na mikoplazmu i klamidiju, a PAPA test još čekam. Rečeno mi je da se istovremeno mora liječiti i partner. Pošto sam ja imala dosta izražene simptome počela sam koristiti terapiju već u petak, dok je moj partner počeo u utorak (danas) jer je tek u ponedjeljak popodne išao svojoj doktorici. Nama je rečeno da smijemo imati odnose, ali uz zaštitu sljedeća 3 tjedna. Čitala sam da je većini preporučeno suzdržavanje od odnosa. Otkad sam počela koristiti antibiotik, imali smo 2 zaštićena odnosa. Mene sad zanima, pošto sam skoro pri kraju terapije, a on tek počinje, je li pametnije suzdržat se od odnosa sljedeća 3 tjedna ili smijemo nastaviti imati odnose uz zaštitu?
Također, može li od ureaplazme biti bolan klitoris i kada mogu očekivati smanjenje/nestanak simptoma poput peckanja pri mokrenju, bolan odnos i povremena bol vagine? Čitala sam da azitromicin djeluje još 10-tak dana nakon uzimanja. Također, nije mi od strane ginekologa rečeno da moram ponoviti bris cerviksa nakon terapije. Što mislite o tome?

Lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

28.12.2021. 16:20

Poštovana, odnose možete imati uz zaštitu. Savjetujem da ponovite bris. Navedeni simptomi odgovaraju gljivičnoj upali, što je česta nuspojava nakon terapije antibioticima. Savjetujem da se javite liječniku radi pregleda i terapije.

Cvijetak

09.01.2022. 19:50

Poštovani,
nakon spontanog 14.11.2021. u 7+0 tjednu te nakon prve menstruacije koja je došla 10.12., napravila sam briseve 22.12. i pokazalo mi je ureaplasmu parvum pozitivno. Dobili smo partner i ja terapiju sumamed 3 dana po jedna tableta. Microplasma i ureaplasma urealyticum su mi negativni, a ova ureaplasma parvum pozitivna. Možete mi objasniti koja je razlika između te dvije ureaplasme i da li je mogla biti razlog spontanom? Od simptoma imala sam samo peckanje pri mokrenju. Hvala.

Cvijetak

09.01.2022. 19:50

Poštovani,
nakon spontanog 14.11.2021. u 7+0 tjednu te nakon prve menstruacije koja je došla 10.12., napravila sam briseve 22.12. i pokazalo mi je ureaplasmu parvum pozitivno. Dobili smo partner i ja terapiju sumamed 3 dana po jedna tableta. Microplasma i ureaplasma urealyticum su mi negativni, a ova ureaplasma parvum pozitivna. Možete mi objasniti koja je razlika između te dvije ureaplasme i da li je mogla biti razlog spontanom? Od simptoma imala sam samo peckanje pri mokrenju. Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2022. 08:15

Poštovana, ureaplasma nije uzrokovala rani spontani. Rod ureaplazma sadrži vrste Ureaplasma urealyticum i Ureaplasma parvum, koje nije moguće razlikovati klasičnom mikrobiološkom metodom kultivacije nego putem molekularne dijagnostike.

Dade321

11.01.2022. 22:45

Poštovani dr.

ja Vam se puno zahvaljujem na svim Vašim odgovorima. Imam za Vas još koje pitanjce i neću Vas više mučiti.
PAPA test je uredan, nema naznaka ni gljivicama ni vaginozi, negativna sam na ureaplazmu (ponovljeni bris nakon antibiotika), mikoplazmu i klamidiju.
Ja i dalje imam bolne odnose, bolan ulaz u vaginu, bol kod mokrenja koji nekada pecka i najgore od svega bolan klitoris (više na desnoj strani). Ta bol klitorisa se javlja stalno, nekada i kao nekakvo pikanje i povremeno kao "elektrošokovi" u trajanju od 3-4sek. Inače, povremeni bolovi su mi se javili neposredno nakon ulaza katetera u uretru kada sam imala bakterijsku upalu mjehura, ali sada su nakon skoro 2. godine postali konstantni. Ginekolog me poslao uroginekologu, a moja doktorica opće prakse smatra da bih možda trebala neurologu. Pošto ću sada neko vrijeme čekati na pregled, a forum za neurologiju je zatvoren imate li možda kakvih saznanja/iskustva kao ginekolog je li pudendalni živac izlječiv ili se samo privremeno uklanja bol? Čitala sam o njemu na internetu jer mi se taj živac spomenuo od strane ginekologa i dr.opće prakse kao sumnja u dijagnozu, ali nigdje nisam pronašla je li izlječiv pošto se većina živaca ne može u potpunosti izlječiti već eventualno konstantno liječiti. Ispričavam se što je pitanje malo van Vaše domene, ali sad već postoji onaj strah kojeg želim ublažiti jer mi je iskreno jako teško voditi ovakav život.
Zahvaljujem se unaprijed na odgovoru.

Lijepi pozdrav!

Ivo Balenović, dr. med.

12.01.2022. 08:15

Gotovo za sve postoji terapija. Treba prvo postaviti točnu dijagnozu.

Euphorbia

16.03.2022. 23:45

Poštovani, nakon koliko dana od zadnje vaginalete Lactogyn mogu raditi cervikalne briseve? Zahvaljujem na odgovoru.

Ivo Balenović, dr. med.

17.03.2022. 11:44

Poštovana, pričekajte otprilike tjedan dana.

Mirela2011

21.04.2022. 13:15

Poštovani, trudna sam 10tj cervikalni i vaginalni bris su negativni, kao i klamidija PCR, ima li potrebe raditi briseve ma ureaolasmu i mikoplasmu obzirom da su uvijek bili negativni i partneru i meni? Postoji li neki drugi način da se dobiju te bakterije osim spolnim putem?
Pozdrav

Ivo Balenović, dr. med.

25.04.2022. 17:15

Poštovana, nema potrebe raditi briseve. Ureaplasma i mikoplasma se prenašaju spolnim putem, ostali načini su teorija.

Lejla888

26.04.2022. 16:30

Poštovani, u 20. sam tjednu trudnoće i izolirana mi je ureaplazma 10 na 4. Antibiogram upućuje na Eritromicin i Azitromicin za koje stoji: "osjetljiv uz povećanu izloženost" te na Klaritromicin za koji piše: "osjetljiv uz standardno doziranje". Doktor mi je propisao terapiju klaritromicin i ne želi propisati jedan od prva dva navedena antibiotika. Također navodi kako niti doksiciklin nije opasno uzimati u trudnoći. Budući da sam čula (i našla mišljenje doktora na internetu) da klaritromicin treba uzimati samo ako je nužno, a doksiciklin nikako nije preporučljiv, zanima me Vaše mišljenje. Pogotovo s obzirom na to da je moguće da bakterija ostane i dalje prisutna, a i da ne izazove probleme oko prijevremenog poroda i sl., strah me uzimate antibiotike koje treba izbjegavati. No svakako želim pokušati liječenje. Hvala puno!

Ivo Balenović, dr. med.

27.04.2022. 13:50

Poštovana, niti jedan od lijekova ako se koristi u terapijskim dozama neće naškoditi trudnoći.

Kk1109

20.05.2022. 08:10

Poštovani, ljubazno bih vas molila za pomoc.
Naime na pocetku trudnoce brisevi su mi bili pozitivni na ureaplazmu (10 na 3). Obzirom na nisku vrijednost nije mi bio propisan niti jedan antibiotik.
Nazalost u 18 tt doslo je do spontanog zbog infekcije posteljice i kazu doktori da je rijec o ureaplazmi koja ju je zahvatila. Sincic je bio ziv ali ja sam se pocela otvarati.
Nakon spontanog ponovila sam bris i vrijednost je porasla na 10 na 4.
Takoder sam radila bris kavuma i nije pronadena niti jedna bakterija.
Propisana mi je terapija 13 dana 2×1 doksiciklina i 6 dana 1×1 sumamed. Decko nije dobio terapiju jer je bio negativan a netom prije brisa bio je bolestan (balterijska upala pluca) i pio sumamed 6 dana.
Terapiju sam popila i receno mi je da pricekam tj dana i onda odem na bris. Na bris sam narucena iduci tjedan sto je 10ak dana nakon zavrsene terapije. Ono sto me zbunjuje su kontraditkorni navodi ljecnika tj neki kazu da je valjan bris tek nakon mjesec dana, a moj gin kaze da je ovo skroz ok razmak nakon antibiotika.
Apstiniramo tako da nebi prenjela na dragog bakteriju jer nakon negativnog brisa ponovno zelimo raditi na bebici.
Moje pitanje je mozemo li vec nakon prvog negativnog brisa (ici cemo i ja i decko ponoviti bris) poceti raditi na bebi ili bi opet trebala ponoviti i bris kavuma i cerviksa za mjesec dana?
Isprike na poduzem postu.

Ivo Balenović, dr. med.

20.05.2022. 15:35

Poštovana, na trudnoći možete početi raditi nakon prvog negativnog brisa.

123luc456

26.06.2022. 14:35

Poštovani,
prije dvije godine ustanovljena mi je ureaplasma. Liječena je antibiotikom i kremom. Nakon mjesec dana nalaz je bio uredan. Međutim, u zadnje dvije godine česte su bile infekcije sa simptomima svrbeža na vanjskom spolovilu i na ulazu u rodnicu, bez jakoga mirisa i ponekad s jakim bijelim iscjetkom grudičaste/zrnate teksture koji bi se zadržavao unutar rodnice. Na svoju ruku uzimala sam Canesten ili Plymicol vaginalete i sve bi prošlo za tri dana.
Prije mjesec dana ponovila se infekcija, ali ovaj put sve moguće kreme i vaginalete Canesten i Plymicol nisu pomogle (u tri tjedna). Ginekolog je rekao da mu ne izgleda kao jaka infekcija i da ako nisu gljivice (što je pretpostavio jer mi navedeni lijekovi nisu pomogli), vjerojatno je bakterija (Escherichia ili Ureaplasma). Međutim nalaz je bio uredan. Navela sam da i dalje osjećam simptome (čitavo vrijeme navedeni iscjedak i svrbež) pa mi je pripisao Medazol antibiotik. Ni to nije pomoglo. Čak sam osjetila u nekoliko navrata bol u donjem dijelu trbuha koja podsjeća na upalu mjehura, tj. više je osjećaj nelagode.
Naručena sam na ponovni pregled tek 4. srpnja.
Što mi savjetujete da napravim? Sigurna sam da nalaz pogrešno pokazuje da nema ničega, a bojim se da će na sljedećem pregledu biti ista situacija, a dugo se čeka na preglede, kao i na rezultate.

Ivo Balenović, dr. med.

27.06.2022. 13:45

Poštovana, savjetujem da uradite kompletne bakteriološke briseve. Savjetujem terapiju vaginalnim probioticima koji će pomoći u uspostavi normalne vaginalne mikroflore.

plavookaana

05.07.2022. 18:30

Poštovani,
prije tjedan dana radila sam mikrobiološku pretrazu cerviksa nađena mi ureaplasma urealitycum visoki titar >10^4. Briseve je ginekolog uzeo na dan kada mi je potvrdio sponzani pobačaj.
Imam dva pitanja u vezi toga.
Prvo: je li zaraza ureoplazmom mogući uzrok spontanog oobačaja u 8tj.?
Drugo: kolika je inkubacija ureoplazme. Naime nakon prvog spolnog odnosa sa zaručnikom radila sam iste briseve na spolno prenosive bolesti i nalaz je bio negativan i na ureoplazmu (11 mjesec 2021). Je li moguće da je tad nalaz bio negativan a kasnije da se razvila zaraza? Taj nalaz sam radila otprilike tjedan dana nakon spolnog odnosa.
Hvala na odgovoru…

Ivo Balenović, dr. med.

06.07.2022. 09:45

Poštovana, ureaplazma nije uzrok spontanog. Infekcijom se smatra kada se ureaplazma razmnoži iznad količine više od 10 na 4. To je često u trudnoći zbog fiziološkog pada imuniteta. Ispod te količine smatra se kolonizacijom i nije potrebno liječenje.

plavookaana

06.07.2022. 09:45

Imam i treće pitanje: kako se liječi ureoplazma i je li moguće izliječenje ako se planira ponovno trudnoća?
Partner i ja smo sada oboje dobili antibiotik sumamed. Koja je daljnja procedura?