Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10527 | Broj poruka: 74744

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


ureaplasma


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

18.11.2019. 10:55

Poštovana, nije to toliko važno. Važno je uraditi bris. Uobičajeno je 10 ak dana nakon terapije, no ukoliko dobijete menstruaciju prije, sačekajte da prođe.

Beogradjanka

29.11.2019. 00:50

Doktore, kao sto sam vec pisala, imam ureoplasmu, pre 10tak dana sam zavrsila sa terapijom i opet idem bris da radim. Radila sam krvnu sliku pa samo malo mi pojasnite.
Urea 4, 2.8-7 mmol/L
Kreatin 63, 58-110 umol/L
Glikemija 5.41, 3.3-5.9 mmol/L
Uk.bilirubin 12.3, 5-25umol/L
Direktan bilirubin 2.3 0-4 umol/L
Ast 15, 0-45U/L
Alt 5, 0-35u/L
Holesterol 6.16, 0-6.2 mmol/L
Hdl holesterol 1.92, 0- mmol/L
Ldl holesterol 3.71, 0- mmolL
Trigliceridi 1.16, 0- 1.7 mmoL
Leukociti 7, 3,6-9.6
Eritrociti 4.1, 3.9-5.7
Hemoglobin 129, 120-180g/l
Hematokrit 38, 36.1-50.3 %
Mcv 92.7, 82-97 fl
Mch 31.5, 27.6-33.3 pg
Mchc 339, 320-360gl
Limfociti 49.7, 25-50%
Monociti 6.1, 2-10%
Granulociti 44.2- 37-92%
Trombociti 239, 120-380
RDW 15, 11.5-14.5
Budi me rdw i limfociti
Napomena. Imam 29g. Kiretaza pre 6 meseci

Ivo Balenović, dr. med.

29.11.2019. 11:10

Poštovana, nalazi su u granici normale. RDW je minimalno poviše. RDW označava raspodjelu eritrocita po volumenu. RDW se nikada ne promatra kao samostalna vrijednost, već u kombinaciji s ostalim elementima kompletne krvne slike. Budući da su svi nalazi uredni, nema razloga za brigu.

Anamar.fil

02.12.2019. 20:40

Poštovani,
Imam 20 godina i prije godinu dana mi je u nalazima pronađena ureaplazma 10 na 3., neizolirana. Kroz tu godinu dana ginekolog mi je propisao Dalacin nakon cega je nalaz bio isti te onda Doksiciklin nakon kojeg je i dalje nalaz bio 10 na 3. U to vrijeme je i moj partner uzimao Doksiciklin te nismo imali odnose. Nakon te dvije terapije ginekolog me poslao na zaraznu gdje je infektologica rekla kako misli da je to kolonizacija koju, ako nemam simptoma, ne treba liječiti sve dok ne želim zatrudniti. Ginekolog mi je sada dao 2 kutije Betadine vaginaleta koje cu s pauzom izmedju 2 kutije uzimati. Prije nego što mi je pronađena ureaplazma imam stalne infekcije koje su se s vremenom smanjile, a uzimam i Yaz. Pošto ne želim i dalje imati ureaplazmu, na koje načine je se mogu riješiti ako mi ove terapije nisu pomogle? Ginekolog mi je samo rekao da ću s kolonizacijom imati određenih problema kroz život, a nije predložio nikakvo daljnje liječenje. Hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

03.12.2019. 09:50

Poštovana, u brisu cerviksa količina ureaplasme od 10/4 se smatra infekcijom, a manje količine su "kolonizacija". Ako žena nema subjektivnih smetnji, ako nije u pitanju trudnoća ili liječenje neplodnosti, Ureaplasmu nije potrebno liječiti. Kod trudnica koje su tijekom trudnoće bezuspješno pokušale liječiti infekciju, česti su slučajevi spontanog izliječenje nakon poroda. U liječenju ureaplasme osim antibiotika, od velike su pomoći probiotici, u obliku vaginaleta ili tableta. Oni pomažu uspostavi normalne mikrovaginalne flore što je vrlo važan aspekt liječenja. Savjetujem probiotike.

Anamar.fil

03.12.2019. 21:25

Zahvaljujem na odgovoru. Probiotike uzimam dosta dugo, u obliku vaginaleta i tableta. Ginekolog mi je spomenuo i ulje origana, da bi bilo dobro za ureaplazmu. Znači li kolonizacija da ću dok je god imam biti potencijalni prijenosnik? To mi je veliki problem. Ako ću biti u dugoročnoj vezi s nekim za koga znam da je spolno zdrav, a pijem Yaz svejedno ću morati koristiti prezervative kako ne bih prenijela ureaplazmu?

Ivo Balenović, dr. med.

04.12.2019. 10:10

Dokle god imate ureaplazmu, potencijalni ste prijenosnik. Postojanje infekcije urogenitalnog sustava kod inače zdravih osoba oba spola, nalazi se kod čak 75% spolno aktivnih osoba. No ureaplasma se može i spontano izliječiti. Sve ovisi o imunitetu organizma. Pokušajte s preporučenim uljem i jačanjem imuniteta (zdrava prehrana, tjelovježba, preparati za jačanje imuniteta - beta glukan)