Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ureaplasma


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

30.10.2020. 18:30

Poštovana, ureaplasma nije uzrok simptoma koje ste naveli. Prema opisanom vjerojatno se radi o gljivičnoj ili miješanoj /gljivično bakterijskoj upali. Ureaplasma je uvjetno patogena, što znači da uglavnom ne izaziva nikakve simptome, ali kod imunološki oslabljenih organizama može ih uzrokovati. Koncentracija ureaplasme do 10 na 4 se smatra kolonizacijom i nije ju potrebno liječiti. Tek ako se razmnoži iznad tog broja smatra se da je došlo do infekcije. Ureaplasmu treba liječiti ako se planira operativni zahvat, kod liječenje steriliteta i u trudnoći. Potrebno je liječiti oba partnera. Što se tiče gljivične i/ili bakterijske upale, ona su uzrokovane gljivicama i/ili bakterijama koje su sastavni dio mikrovaginalne flore. Ako se poremeti normalna mikrovaginalna flora/ravnoteža, one se mogu razmnožiti više od uobičajenog i izazvati upalu.

123luc456

30.10.2020. 23:10

Poštovani,
na odgovoru.

Ako sam dobro shvatila, vjerojatno je ovu infekciju uzrokovao pad imuniteta i gljivice/bakterije koje su inače sastavni dio mikroflore.
Danas sam počela s terapijom canesten vaginaleta i kreme (simptomi su i dalje prisutni).
Ipak, nije mi jasno zašto nakon uzetog brisa nije bilo ništa drugo vidljivo (kao npr. gljivice) osim ureaplasme, koja ne izaziva takve simptome, a simptom je tada bio upravo jak svrbež kao i sada, samo bez ovakve vrste iscjetka, već je tada bio vodenast) te sam dobila antibiotik. Napominjem da do prve promjene partnera nikada nisam imala sličnih problema, a sada su učestali.
Zanima me i moze li do ovakvog stanja dovesti seksualni odnos jer se obično nakon toga i javljaju neki simptomi, zatim koristenje nekih vrsta lubrikanata te eventualni prodor bakterija iz rektuma u rodnicu?
Nekako bih voljela shvatiti ima li sve ovo veze s promjenom partnera (osim same ureaplasme koja je po svemu sudeći isključivo spolno prenosiva).
Hvala unaprijed.

123luc456

30.10.2020. 23:10

I samo me još zanima koji su to onda simptomi ureaplasme.

Ivo Balenović, dr. med.

31.10.2020. 14:05

Kod ureaplazme se najčešće radi o asimptomatskoj infekciji, dok kod simptomatskih osoba (manji broj zaraženih) klinička slika varira. Od simptoma treba spomenuti spotting (oskudno krvarenje između menstruacija), svrbež, peckanje, iscjedak. Gljivice i mnoge bakterije (streptokok, E.colli, Gardnerella) mogu normalno biti prisutni u rodnici i nije ih potrebno liječiti. Oni se liječe kada se razmnože u većem broju i izazovu simptome upale. BAkterije mogu i iz rektuma doći do rodnice i mokraćnih puteva i izazvati infekciju.

LenaH

07.11.2020. 01:05

Poštovani,
pronađena mi je ureaplasma (više od 10 na 5).
Dobila sam doksiciklin, pakiranje od 25 tableta.
No, ginekolog je naveo da pijem 6 dana, 2 tablete dnevno.
Nije li to malo prekratko vrijeme uzimanja?
Odnosno, je li u redu da uzimam tablete samo 6 dana (12 tableta ukupno)?
Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

07.11.2020. 11:45

Poštovana, dovoljno je 6 dana, a potom ponovite briseve. Ureaplazma ponekad može biti refrakterna na terapiju bez obzira na duljinu uzimanja. no, kako je to slabo virulentan mikroorganizam upitna je i potreba za liječenjem (osim u određenim slučajevima).

dee*tee

18.12.2020. 09:50

Poštovani,
U 12. tjedni trudnoća imala sam Ureaplasma >10^4 i uzela sam tablete Eritromicin. Nakon 3. tjedni imala sam kontrolni bris i opet je bio isti. Sad mi je moj ginekolog dao Neo-Penotran vaginalete.
Zanima me dali se može koristiti vaginalete Neo-Penotran u 17. tjedni trudnoća i koji bi bio Vaš savet?

Ivo Balenović, dr. med.

18.12.2020. 11:15

Poštovana, Neo Penotran vaginalete u terapijskoj dozi ne mogu naštetiti plodu.

ketty3

21.12.2020. 23:35

Poštovani,
Tijekom ginekološkog pregleda u bolnici preporučeni su mi brisevi. Uradila sam briseve na ureaplasmu, mykoplasmu, aerobne bakterije, klamidiju te urinokulturu. Svi nalazi su uredni osim izolirane ureaplasme. Ginekolog kod kojeg inače hodam propisao mi je azitromicin 500 mg kroz tri dana. Ne piše mi količina ureaplasme pa ne znam kolika je točno infekcija. Zanima me je li nužno da koristim antibiotik s obzirom da često uzimam antibiotike zbog drugih infekcija a čitam kako je ureaplasma otporna. Partner koristi doksicilin zbog drugog razloga. Oboje imamo 26 g, u dugogodišnjoj smo vezi i prvi smo partneri jedan drugome. Zbog toga smo iznenađeni kako je kod mene pozitivan nalaz na ureaplasmu. Što biste mi Vi preporučili? Je li nužno liječenje s obzirom da još ne planiramo trudnoću? Molim savjet, lp

Ivo Balenović, dr. med.

22.12.2020. 15:10

Poštovana, postoji 12 sojeva ureplasme, od kojih 8 sojeva nisu patogeni dok su 4 soja patogena. I to uvjetno patogena, što znači da uglavnom ne rade nikakve smetnje, niti ostavljaju posljedice. Preporuča se liječenje tek ako je koncentracija bakterije iznad 10 na 4, sve ispod toga se smatra kolonizacijom. Smatra se da ureplazma nije uzročnik vaginitisa (upale), ali može djelovati kao kofaktor. Dakle, liječenje nije nužno, ali se ipak preporuča zbog mogućeg djelovanja mikroorganizma kao dodatnog faktora u upali.

LenaH

05.05.2021. 20:50

Poštovani,
pronađena mi je ponovno ureaplasma 10^5.
Dobila sam Sumamed, ali tijekom brzinske telefonske konzultacije nisam dobila upute za njega.
Kako se on uzima?
Dobila sam 2 kutije, u svakoj su 3 tablete od 500mg.
Hvala unaprijed!

Ivo Balenović, dr. med.

06.05.2021. 10:20

Poštovana, 1 tableta na dan kroz tri dana. Vi i partner.

miami

12.07.2021. 07:55

Poštovani, pre 2 meseca mi se pojavio svrab i odmah sam otišla kod ginekologa na pregled (pre par godina sam imala candidu i mislila sam da mi se opet vratila, međutim nije). Bakteriološki nalaz mi je pokazao da imam enterococcus spp., ureaplasma urealiticum 10^4 CCU/ml i mycoplasma hominis 10^4 CCU/ml. Na Chlamydiu sam bila negativna. Od terapija sam dobila antibiotik amracin, vaginalete macmiror i mesec dana da pijem femmabiotic. Za koji dan idem na kontrolu. Svrab je prestao na kratko, ali nakon menstruacije se opet pojavio i ne prolazi. Mene interesuje koliko su ove bakterije opasne i da li može da utiče na sterilitet kod mene i partnera? Još uvek nisam rađala. Zabrinuta sam jer i posle terapije imam poprilično jak svrab i ponekad peckanje pri mokrenju, bez sekreta. Da li i partner treba da se leči i pije isti antibiotik kao ja? Za ovo vreme koliko se lečim nisam imala odnose, jer on trenutno nije tu. Svaki savet je dobrodošao. Hvala Vam unapred.

Ivo Balenović, dr. med.

12.07.2021. 17:35

Poštovana, ureaplazma i mikoplazma su uvjetno patogene bakterije. One uglavnom ne izazivaju nikakve smetnje, ali kod osoba smanjenog imuniteta i u trudnoći mogu stvarati probleme. Budući da se prenose spolnim putem potrebno je liječiti oba partnera. Dobili ste odgovarajuću terapiju.

miami

12.07.2021. 20:45

Hvala Vam na brzom odgovoru. Još jedno pitanje. Kada se budem izlečila od tih bakterija, da li će se one stalno vraćati prilikom pada imuniteta? Ili mogu da budem mirna i spokojna, jer sam se rešila toga. Naravno ako i partner kao i ja bude negativan.

Ivo Balenović, dr. med.

13.07.2021. 07:55

Kada ih izliječite možete biti mirni, iako postoji mogućnost da se nakon nekog vremena opet zarazite. Prijenos ide uglavnom spolnim putem, ali može i na drugi način (sanitarni čvorovi, saune, preko predmeta kao što su ručnici....

makronka

28.09.2021. 15:00

Poštovani

u 2 mjesecu radila sam briseve te mi je sve bilo u redu (Chlamydia trachomatis - negativan, neisseria gonorrhoeae - negativan, patogene bakterije nisu izolirane, papa test uredan).

Zbog učestalih zdravstvenih problema kojima pokušavam otkriti razlog, ponovila sam briseve. Sada sam pozitivna na ureaplasmu. I ja i partner smo dobili odgovarajuću terapiju te naredno vrijeme dok pijemo terapiju nećemo imati odnose.
Zanima me na koji način je moguće da sam pozitivna? Dali je to bakterija koju već imamo u sebi pa se ona aktivira prilikom pada imuniteta ili je to isključivo bakterija koja se prenosi spolnim putem te mogu zaključiti da mi je partner nevjeran? Tj dali oboje to možemo imati već duže vrijeme pa se sad aktiviralo ili to nije opcija?

Ivo Balenović, dr. med.

28.09.2021. 17:25

Poštovana, ureaplasma je uvjetno patogena bakterija koja naseljava genitalni trakt. Koncentracije ispod 10 na 4 se ne smatraju infekcijom i nije potrebno liječenje. U slučaju pada imuniteta bakterija se razmnoži i tada dolazi do infekcije. Osim toga smatra se da od 12 sojeva ureaplazme 8 uopće nije patogeno. Nažalost, ne postoje komercijalni testovi koji mogu razlučiti o kojem soju bakteriji se se radi, pa se u određenim slučajevima, osobito u trudnoći, infekcija uvijek liječi. Ureaplasme se vrlo često nalaze u sastavu fiziološke vaginalne flore. Ureaplazma se pronađe u 80% žena koje su spolno aktivne i nemaju nikakve simptome upale. Pored toga, njihova prisutnost je potvrđena i u 10% žena koje nisu spolno aktivne, pa čak i u 5% djevojaka koje nisu imale spolni kontakt. Dakle, ureaplasma može biti prisutna u sklopu normalne mikrovaginalne flore, a kada se njihov broj poveća (pad imuniteta) mogu izazvati upalu.

Barbije

13.10.2021. 23:40

Poštovani!

Trudna sam 12 tjedana, napravila sam briseve na mikroplazmu, ureoplazmu i klamidiju.
Pozitivna sam na ureoplazmu, doktorica mi je prepisala antibiotik Azitromicin koji sam danas počela koristiti. Zanima me da li partner mora isto koristiti neku terapiju? Ako da, koju?

Uz to napisala je da mi je nađen citomegali virus u tragovima krvi, trebam li biti zabrinuta za bebu?

Puno hvala na odgovoru!!

Ivo Balenović, dr. med.

14.10.2021. 11:45

Poštovana, poželjno bi bilo da i suprug uzme terapiju (iako ne mora značiti da i on ima ureaplazmu). Trudnoća je sama po sebi stanje smanjenog imuniteta, pa je česti porast ureaplazme. Citomegalovirus se može mjesecima ili godinama izbacivati nakon što je infekcija iščezla. Otkrivanje citomegalovirusa ne dokazuje da virus uzrokuje aktivnu infekciju.