Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 10832 | Broj poruka: 77371

anonymous

Ivo Balenović, dr. med.

Dom zdravlja KZŽ
Krapina, Mirka Crkvenca 1


Vodena cista na jajniku


Morate biti prijavljeni kako bi imali pristup forumu. Prijaviti se možete na sljedeći način: ovdje

Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

09.07.2019. 08:35

Poštovana, prema navedenom radi se o benignoj funkcionalnoj cisti. Potrebna je samo redovita kontrola. Moguće da cista nestane (pukne). Krvarenje koje se javilo bilo je probojno. Probojno krvarenje se može javiti kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju. Nije opasno i ne umanjuje zaštitu.

anam777

14.04.2020. 09:45

Poštovani doktore, suprug i ja već godinu dana radimo na djetetu no ne uspijevamo, na zadnjem pregledu mi je ustanovljeno da su mi oba jajnika policistična (imam male cistice na oba jajnika), na desnom jajniku se vidio vodeći folikul. Inače su mi mjesečnice redovite, putem lh trakica svaki mjesec vidim da imam ovulaciju. Nemam nekih pretjeranih simptoma osim aknica na bradi. No poslje ovulacije nakon par dana mi nastupi tamno krvarenje - iscjedak koje traje sve do mjesečnice, može li to biti od pucanja tih cistica? Koliko te male cistice utječu na začeće ako mi trakice pokažu ovulaciju? Može li se dogoditi da cistica pukne - da imam tamno krvarenje i da budem trudna? Pijem samo inofolic prah, jeli potrebno još nešto uzimati kako bi se liječili policistični jajnici?
UZV na 11 dan cikulsa:
Uterus 78,7x36,3x43,8 mm, kavum prazan
Endometrij promjera 5,2 mm
Desni jajnik 41,1x28,7mm, policističan, s najvećim folikulom promjera 13,5mm
Lijevi jajnik 30,2x20,9 mm, policističan
C.Douglasi bez slobodne tekućine.
Cerviks koničan, epidermiziran

Ivo Balenović, dr. med.

14.04.2020. 18:50

Poštovana, budući da već godinu dana bezuspješno radite na trudnoći, potrebna je obrada u smislu neplodnosti. Prvi korak je spermiogram supruga. Prema tom nalazu odlučiti će se o daljnjim postupcima. Prema onome što ste naveli kod Vas dolazi do ovulacije (bez obzira na policističan izgled jajnika). Kod policističnih jajnika dolazi do smanjenja plodnosti upravo zbog toga što ne dolazi do ovulacije (ili dolazi puno rjeđe), a to kod Vas nije slučaj. Potrebno je uraditi i hormonsku analizu. Savjetujem da se javite na odjel za humanu reprodukciju radi obrade i odluke o eventualnoj metodi potpomognute oplodnje.

hohoho

06.05.2020. 13:15

Postovanje, imala sam analni seks 1. Feb odmah nakon zavrsetka menstr., sledeci bez rizicnog odnosa 13. Feb. Dobila sam normalno 1. Marta. Nakon toga nisam imala odnose. Sad mi kasni 35 dana. Uradila sam 4 testa, sva 4 su negativna. Imam li razloga za brigu? Pocela sam na zdravu ishranu 5. Feb.

Ivo Balenović, dr. med.

07.05.2020. 09:25

Poštovana, trudnoću možete isključiti sa 100% sigurnošću. Vjerojatno je promjena prehrane utjecala na ciklus.