Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Ivo Balenović, dr. med.

10.01.2019. 11:55

Poštovana TigerLily, nalaz je uredan. Cistične zone su jajne stanice koje su počele sazrijevati.

Almedina dina

17.01.2019. 23:30

Pozz ovako danas sam bila na ultrazvuku i imam cistu na desnom jajniku velicine 4.23 sa 4.93 koja je kako pise anehogena djelom gusceg sadrzaja.imam bolove u stomaku i otok stomaka i grceve jace.doktorica mi je ukljucila 7 dana penciline inekcije i vaginalete kapsule od vrkute i ampiciline boskopane za bolove sam dobila.rekla mi je da moram da mirujem jer ako bi se naglo sagela i uspravila moglo bi da dodje do jakih bolova gdje cista se prevrce a jajnik puca.pa da vas pitam jel imam razlog za brigu strah me je da ne dodje do toga.pozz

Ivo Balenović, dr. med.

18.01.2019. 11:45

Poštovana, uzimajte propisanu terapiju i mirujte. Ukoliko bi se javili jaki bolovi temperatura, mučnina ili povraćanje javite se u hitnu službu. Potrebna je ultrazvučna kontrola ciste nakon iduće menstruacije i postupak prema tom nalazu.

oriflame2604

22.01.2019. 21:05

Pozz. već tj dana imam bol u donjem desnom djelu stomaka. na početku sam mislila da je cista, ali sad više mislim da nije. Jer inače imam problema s cistama već 4godine. Prvih par dana me bolilo stalno, sad već manje. tj osjetim još uvijek bol, ali samo kad se naprežem.
npr kada ležim, ne smijem se smijati jer me odmah zaboli.
2 ili 3 dan sam povraćala.
Trenutno nisam u mogućnosti posjetiti liječnika, posjetit ću ga kroz tjedan dana.
Pa me zanima, dali bi to ipak mogla biti cista ili je možda nešto drugo?
da naglasim, upala sljepog crijeva je isključena.

Ivo Balenović, dr. med.

23.01.2019. 11:15

Poštovana, bez pregleda je nemoguće reći o čemu se radi. Obzirom na simptome koje navodite moguće da je to posljedica ciste, ali isto tako bolovi mogu potjecati od urinarnog ili probavnog trakta.

Tetea

30.01.2019. 11:25

Poštovani, na pregledu mi je pronadena tvrda cista 7x7 na lijevom jajniku,a ca125 je iznosio 110. Zakazan mi je termin operacije tek u 3. mjesecu. Buduci da trpim velike bolove, obicno nakon zavrsetka menstruacije, zanima me koje su moguce komplikacije prije operacije i na sto trebam pripaziti?

Ivo Balenović, dr. med.

30.01.2019. 16:00

Poštovana, moguće komplikacije su ruptura (prsnuće) i torzija (uvrnuće) ciste. SImptomi koji prate te komplikacije su jaka bol u abdomenu uz povraćanje i loše opće stanje. Ukoliko dođe do takvih smetnji javite se u hitnu službu.

Ajnat

12.02.2019. 10:10

Postovani doktore, imam 26 godina, zadnju menstruaciju dobila sam 3.2., inace uredni ciklusi. Vec vise od 2 godine imala sam cistu ispunjenu tekucinom koja je sadrzavala protruziju u sebi te sam je laparaskopski operirala proslu srijedu (6.2.). Zahvat je prosao dobro, jajnik mi je ostao i oporavljam se dobro. Ono sto me pomalo muci jest obilniji vodenasti iscjedak iz rodnice popracen svrbezom i peckanjem. Sto uzeti za to? Je li ok samo neke probiotike (pro balans lady)? Unaprijed hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

12.02.2019. 16:00

Poštovana, najvjerojatnije se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem da u apoteci uzmete neki od vaginalnih antimikotika. Probiotici pomažu u uspostavi normalne vaginalne flore i preporučljivo ih je koristiti, iako nisu terapijsko sredstvo.

Emkor91

05.03.2019. 14:40

Poštovanje imam potanje vezano za ciste na jajnicima.Bila sam na pregledu 19.02. ustanovljene su mi ciste na levom jajniku. Izveštaj glasi: U vagini oskudan,beličast sekret,PVU zatubast,epiteliziran,PSE,J+ obojen,SNU lako zjapi,rubno cilindrični epitel izraženije na gornjoj usni,SCJ na rubu SMU.Uterus u AVF,normalno velik,pokretan,adnexa desno b.o.,levo sa elastičnnom rezistencijom.Uterus urednih dimenzija i izglera,praunog kavuma,endometrijuma promera do 5mm.Desni ovarijum urednog promera i izgleda,levi ovarijum sa cističnom formacijom promera 32x22mm jasno ograničenih ivica,homogenog,hipoehogenog sadržaja i malom cističnom formacijom sličnog opisa promera 18 mm.Ne registruje se slobodna tečnost retrouterino.
Pravila sam i papa test je negativan,cilindrični epitel: zapaljenje,sluz,histociti,leukociti.NILM negativno na intraepitelijalnu leziju i malignitet.U razmazu endocervikalne ćelije superficijalnog i intermedijalnih slojeva cervixa bez atipije.Reaktivno uvećana jedra sa blagom hiperhromazijom.
Već 9 meseci pijem Belara tablete proslog meseca sam pila 3 vrwte antibiotika,menstruacija je trajala 4 dana u vidu smedjeg iscjedka. Ovog meseca u 7dnevnoj pauzi uopste nisam dobila menstruaciju dr mi je predlozila da uradim test koji je bio negativan u 5 danu pauze i rekla da uzmem vaginalete na bazi kantarionovog ulja. Počela sam sa novim blisterom belare trenutno sam na 4toj tableti pa kad popijem ceo blister treba da se javim kod ginekologa. Sad me zanima da li nisam dobila menstruaciju zbog ciste koja je kako mi je dr rekla trebala pući sa menstruacijom ili zbog kontracepcija?i koliko je ozbiljna ta ranica na grliću prema mojim nalazima?
Izvinjavam se na podužem postu. Unapred hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

05.03.2019. 16:30

Poštovana, kod žena koje uzimaju oralnu kontracepciju menstruacije postaju oskudnije i kraće, a ponekad mogu i izostati. To nema veze s cistom na jajniku budući da su jajnici u stanju mirovanja. Budući da je papa test uredan 'ranica' na grliću nema nikakvog značenja. To je mjesto na vratu maternice gdje se nalaze endocervikalne stanice umjesto pločastih kojima je to 'prirodno' mjesto. Ranica je prisutna u oko 70% žena reproduktivne dobi i posljedica je djelovanja hormona. Mjesto ektopija je samo osjetljivije na infektivne agense od izvornog pločastog epitela i dok je papa test uredan nije potrebno liječenje.

Emkor91

05.03.2019. 20:50

Hvala Vam najlepše !

Ivo Balenović, dr. med.

06.03.2019. 11:35

Nema na čemu.

zvona

21.03.2019. 16:35

Poštovani

Imam 28 godina, nikad nisam bila trudna ili rađala, ne koristim kontraceptive.
Na uzv su mi ustanovili 3 ciste( dvije na lijevom i jednu na desnom jajniku).
Dobila sam terapiju 2x1 10 dana Duphaston i ponovila uzv ali ciste su ostale.
Sada čekam treći ciklus za novi kontrolni pregled i moguću laparoskopiju.
Papa je u redu, maternica isto, nemam bolova osim nadutosti.
Mene zanima objašnjenje nalaza
U lijevom jajniku dvije unilokularne ciste paučinastih odjeka vel. 65,6x51mm i 28,5x25mm,
oskudne vaskularizacije u stjenci; RI 0.63.
Desni jajnik vel. 37,2x32,4 s unilokularnom cistom paučinastog odjeka vel. 22x19mm; RI -0.52.
u c. Douglasi nema slobodne tekućine.
Radila sam i tum. markere CA125, HE4 i CEA su normalni, ali je CA19,9 povišen: 54.9 IU/mL
i moram ga vaditi ponovo za mjesec dana.
Mene sad zanima kakve su to ciste (vodene, čokoladne...) , što znači paučinastog odjeka i ove
oznake RI kod vaskularizacije i da li je laparoskopija neophodna?
I moram li se brinuti zbog ovovg markera

Unaprijed hvala

Ivo Balenović, dr. med.

22.03.2019. 09:45

Poštovana, prema opisanom radi se o benignim cistama na jajniku. Primjenom terapije gestagenima u velikog broja slučajeva se uspijeva postići regresija nalaza i nestanak cističnih promjena. Ukoliko ciste perzistiraju i nakon primjene hormonske terapije, nakon 3-6 mjeseci možemo se odlučiti za laparoskopiju. Vaskularizacija upućuje da se radi o benignim cistama oskudne prokrvljenosti. Paučinasti odjek je opisni termin, koji može biti posljedica zaostale krvi u cisti (što je uobičajeno nakon ovulacije). Ca 19.9 je nespecifičan marker koji može biti povišen i u zdravih ljudi. Potrebno je ponoviti nalaz. Ukoliko će ciste i dalje biti prisutne (do 6 mjeseci) potrebno ih je laparoskopski odstraniti. Definitivnu dijagnozu će postaviti patolog.

andy83

16.04.2019. 12:25

Poštovani,

Majka sam jedne djevojčice koju sam rodila prije 4 godine bez ikakvih problema iz prvog pokusaja. Planiram drugo dijete. Posljednji put kada sam bila kod doktora 28.2. rečeno mi je da ima folikul i da mi je ovulacija. Nakon toga mi je kasnila mjesečnica 4 dana i beta hcg iz krvi je pokazao neg nalaz. Dobila sam 17.3. umjesto 13.3.Nakon mjesecnice sacekala sam ovulaciju i opet imala odnose. 7 dana nakon ovulacije dobila sam strasnu bol u lijevom jajniku i otisla doktoru. Bila je to vodena cista koja je pukla. Jasno mi je da mi je prethodna ovulacija izostala (onda kad mi je kasnila mjesečnica).

Moje pitanje glasi, da li postoji mogućnost da sam ostala trudna za vrijeme ove sad ovulacije iako sam imala cistu na jajniku? Trenutno mi kasni 2 dana i osim povremenih bolova nisko nemam nikakvih simptoma PMS-a. Da li postoji šansa da mi kasni zato sto je cista pukla? kada najprije mogu uraditi test,a da bude ispravan? Nakon koliko dana kašnjenja? Ili da opet radim betu iz krvi?

Hvala mnogo

Ivo Balenović, dr. med.

16.04.2019. 13:05

Poštovana, trudnoća je moguća bez obzira na cistu. Test je najbolje napraviti tjedan dana nakon kašnjenja menstruacije. Vađenje bete iz krvi je sigurnija metoda od testa uriom.

marko90566

26.04.2019. 18:25

imao sam odnos sa devojkom, vez zaštite, orgazam spolja. dal je devojka mogla da zatrudni ako ima miom? hvala

Ivo Balenović, dr. med.

27.04.2019. 09:10

Poštovani, ukoliko nije došlo do ejakulacije u rodnicu, ne postoji mogućnost trudnoće. Žene koje imaju miome mogu zatrudnjeti, samo što je kod njih trudnoća rizičnija i češći su spontani pobačaji (ovisno o veličini i položaju mioma)

Emkor91

08.07.2019. 18:40

Poštovanje ,imam pitanje vezano za cistu na jajniku koja iz meseca u mesec raste za oko 1 cm.Radila sam tumor markere koji su ok,cista se vodi kao funkcionalna jasno ogranicenih ivica,homogenog,hipoehogenog sadrzaja.Pijem Belara tablete već godinu dana,ovog meseca sam na 9. tableti imala braon iscedak i tako tri dana,pa mi je krenulo normalno krvavljenje koje traje 6 dana,dosta je obilno kao normalna menstruacija.Sad me zanima da li je to normalno ili ne?Da li je moguce da je cista pukla?Bolove nemam,samo karakteristicne za menstruaciju.