Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ezofagitis, gastritis i hernia hiatalis


Autor Poruka

Kresimir

31.03.2002. 16:25

Stovani!

Molim Vas da mi odgovorite na moja pitanja, jer sam UPLASEN.
Naime, 27.03.2002.g. bio sam na gastroskopiji (imam 28g., 173cm i 69kg). Na to sam se odlucio nakon razgovora sa svojom doktoricom, a zbog nekog osjecaja napetosti u predjelu pocetka zeluca, ali nisam bio siguran da li je rijec o zelucu ili misicima u tom podrucju. Tu sam osijecao odredjeni pritisak, koji bi jenjao kako sam se podrignuo. Tog osjecaja vise nemam, ali nakon npr. voznje auta osijecam napetost u tom podrucju koja nestane svrsetkom voznje. Zgaravicu osijecam tu i tamo, te povremeno i podrigujem (npr. poslije jela). NAGLASAVAM da poslije bilo kojeg jela (jako, masno, slano, alkohol, kava, cola pica, voce, slatko, mlijeko itd.) nemam apsolutno nikakvih bolova niti mucnine, jedino se tu i tamo podrignem.

GASTROSKOPSKI NALAZ:
Jednjak s blagim eritemom distalno.
Zeludac s vrlo malom hijatalnom skliznom kilom.
Antralno mrljasti eritem.
Dvanaesnik urednog izgleda.

Ucinjena biopsija antruma i korpusa za ureaza test. (Nakon 24h "CONTROLOC HP" test pokazao se negativnim u oba slucaja!); (Krvni HP test je takodjer negativan!)

Dg: Hernia hiatalis parva-reflux oesophagitis gr.I
Gastritis antralis.
Th: Controloc 2x40mg tri tjedna, zatim 40mg ujutro tri tjedna. Bude li test pozitivan, tada i Amoxil 2x1 gram 7 dana uz Sumamed 1 gram ujutro 3 dana (To valjda nije potrebno, jer je HP test negativan?!)

MOJA PITANJA:
1. Sto se lijeci Controloc-om - h. hernia, refluks, ezofagitis ili gastritis?
2. Pouzdanost Controloc HP testa?
3. Da li h. hernia uzrokuje refluks, a on ezofagitis?
4. Sto uzrokuje ovaj gastritis, kad je HP test negativan?
5. Ako se refluks ne da lijeciti, nego samo njegove posljedice (ezofagitis), zar nakon terapije Controloc-om nece se nanovo javiti ezofagitis?
6. Sto uzrokuje h. herniu, moze li biti urodjena, sto na nju djeluje nepovoljno i povecava je, a sto suprotno u smislu sanacije?
7. Indikacije za operaciju h. hernie, prognoza za ovu moju h. herniu (moze li proci bez operacije?), ako se ne dira, moze li hernia prouzrociti nesto drugo?
8. Kakvu da imam prehranu tj. treba li dijeta, i ako da kakva (napominjem da mi niti jedno jelo ne pricinjava teskoce)?
9. Sto je sa fizickim aktivnostima (hodanje-setanje, trcanje, voznja auta, dizanje tereta itd.)?
10. Sto uzrokuje refluks (moze li biti urodjen)?
11. Da li su ovi nalazi zabrinjavajuci ili je moguce 100% izljecenje i prestanak uzimanja lijekova?

Oprostite na opseznosti, molim Vas za odgovore i unaprijed Vam se zahvaljujem.

Srdacan pozdrav!

Doc. dr. sc. Žarko Babić, dr. med.

08.05.2002. 23:38

Controloc sprečava stvaranje HCl-a i tako smanjuje kiselost, te izloženost sluznice agresivnom čimbeniku. Hijatusna hernija jedino se liječi operacijom, ako za to postoji indikacija, a ona može dovesti do slabijeg zatvaramnja donje sfinktera jednjaka i tako omogućiti razvoj gastroezofagusnog refluksa (sa simptomima). Uzrok Vašek gastritisa je zbog više uzroka koje možemo podijeliti na smanjenu obranu sluznice, poječane agresivne čimbenike itd. Refluks se liječi, a ne samo ezofagitis !!!! Bitno je uspostaviti neke obrambene čimbenike u sprečavanju refluksa, a jedan od nji+h je izlječenje ezofagitisa. Hijatisna hernija nastaje zbog slabih vezivnih veza koje drže donji dio jednjaka, slabog ošita, povećanog otvora na ošitu itd. U prehrani samo možete izbjegavati unošenje agresivnih čimbenika koji štetno djeluju na sluznicu želuca, jednjaka i oslabljuju tonus sfinktera jednjaka. Treča izbjegavati čokoladu, masnoće, slatkiše, gazirana pića, pušenje, kavu, sedative, barbiturate, antagoniste kalcijskih kanala itd. Moguće je i izlječenje, ali sigurno barem bitno smanjenje tegoba.

Doc. dr. sc. Žarko Babić, dr. med..