Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ezofagitis II stupnja


Autor Poruka

Saša

21.02.2002. 22:06

Poštovani,

na nedavnoj gastroskopiji i ezofagoskopiji postavljena mi je slijedeća dijagnoza:

u distalnom dijelu jednjaka u dužini od oko 3 cm, sluznica difuzno jače hiperemična, ostali dio jednjaka uredan. Kardija uredno funkcionira. Dijagnoza i terapija bile su slijedeće:
radi se o ezofagitisu II stupnja, te blažem antralnom gastritisu. Terapija: Controloc 1X40mg ujutro prije doručka s pola čaše vode.

Interesira me da li se slažete sa propisanom terapijom i što mi je činiti dalje pošto sam potrošio 28 tableta Controloca.

Saša

Doc.dr.sc. Žarko Babić

19.03.2002. 20:05

Terapija je adekvatna, ali ju treba provoditi dulje vremena (više mjeseci). Taj lijek blokira lučenje kiseline iz želuca i ima izvrsne rezultate. Ako se tegobe ne bi smirivale, a kontrolni nalaz endoskopije ne bi se popravljao za 6 tjedana, potrebno je započeti s hydrotalcitom (Rupurut) 1 tbl navečer i iza većeg obroka, jer štiti sluznicu od štetnog djelovanja alkalnog žućnog sadržaja ("alkalni refluks"blunk. Doc.dr.sc. Žarko Babić