Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


probava


Autor Poruka

rena

21.02.2002. 12:47

Poštovni molim vas pomozite savjetom, dakle otprilike 3 godine imam probleme sa probavom. Naime problemi su započeli sa laganom spasmičkom boli s desne i lijeve strane od pupka dakle silaznom i uzlaznom crijevu (debelom) ( nakon jednog stresnog razdoblja(teška bolest majke) nakon toga su počele neredovite stolice, nekoliko puta na dan rijetka, zatim bolovi u trbuhu (vjerojatno uzrokovani zrakom). Zatim prije 1 god. mi je pronađena heliobacter pylori, popila sam predviđenu terapiju (nisam išla na dodatnu kontrolu). Trenutno su prisutni problemi - puno zraka u crijevima koji uzrokuju bolove u trbuhu, zatim stolica je nekad u jednom danu po 3x a nekad 2 dana je nemam, ponekad ima u istoj nešto sluzi (to me zanima čega je to uzrok, da li vjetrova?). Zatim, dosta me često boli (peče) želudac, pa malo niže, malo više i više ne znam ni sama. Nakon što zrak uspijem "istjerati" iz crijeva lakše mi je, odnosno nemam bolnih grčeva.
Da li bi bilo dobro ako nemam 2-3 dana stolice da uzmem neki biljni čaj, i da li su mi ti problemi (zrak) uzrokovani neredovitom stolicom. Iako prije je stolica bila i više puta na dan pa sam imala slične tegobe.
Obavila sam preglede (doduše prije 2 godine) kolonoskopija, pasaša crijeva (prije 1 god.) i razne analize stolice i sve je o.k. eventualno se spominjao termin iritabilni kolon - što isto nije definitivno?
Što, kamo i kako dalje?
Hvala na odgovoru, pozdrav.

Doc.dr.sc.Žarko Babić

19.03.2002. 20:00

Svakako je potrebno učiniti kontrolu eradikacije infekcije Helicobacterom pylori. Također je potrebno započeti liječenje crijevnih tegoba. Preporučam hranu bogatu neprobavljivim vlaknima, te preparate Probavin, Fitolax i slično. Ako ste u dobi iznad 45 godina svakako ponovite kolonoskopiju, te učinite KKS,Fe,UIBC,SE. Doc.dr.sc.Žarko Babić