Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gastritis


Autor Poruka

Domagoj

03.07.2001. 08:11

Vec nekoliko godina imam probavnih smetnji. Ispocetka sam mislio da je to posljedica traumatskog SAH-a koji sam dozivio u prometnoj nesreci (kao i niz drugih psihickih promjena). No promjene su postajale sve ocitije: vjetrovi, ucestalost stolice, meksa stolica i sl.
Otisao sam gastroenterologu koji je dijagonosticirao nakon endoskopije:

Gastrobulboduodentis

Upucen sam na zaraznu na pretragu za helicobacter pylori, na koju sam pozitivan. Dobio sam antibiotike: Fromilid 500 (2x1) i Amoxycilin (2x1).Jos je tu bio i Lanzul. Nista nije pomoglo. Da li je mozda neprikladna kombinacija antibiotika?
Molim kratki savjet.
Unaprijed zahvalan,
Domagoj

dr.sc. Željko Krznarić

15.07.2001. 21:37

poštovani,
mišljenja sam da je potrebno učiniti dopunsku obradu, iako iz skromnih, navedenih podataka postoji mogućnost da se kod Vas radi o sindromu iritabilnog kolona, funkcionalnom zbivanju, koje često brojnim simptomima narušava kvalitetu života.
gastroskopija je samo jedna od pretraga koju je potrebno učiniti u takvoj situaciji. U Vašem slučaju eradikacijska th. za H. pylori bila je adekvatna, no niste učinili kontrolu eradikacije, tako da nije moguće tvrditi sa sigurnošću o krajnjem rezultatu.Da bi sa sigurnošću postavili navedenu dijagnozu potrebno je isključiti brojne moguće organske uzroke, te je stoga potrebno učiniti koprokulture, provokaciju na amebe, kolonoskopiju, pasažu tankog crijeva, uzv, lab. obradu....
nažalost, često i nakon postavljanja dijagnoze nema adekvatne terapije te tegobe perzistiraju i dalje.