Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Gerb gradus II; Insuff. cardiae


Autor Poruka

Marina

16.01.2002. 20:23

Na liječničkom pregledu (GASTRODUODENOSKOPIJA)postavljena mi je već navedena dijagnoza.Molila bih vas da mi pojasnite.Posebice me zanima daljnje prolongiranje bolesti (GERB) u treći i četvrti stupanj.Od terapije pijem Ulzol 20 mg,te neizbježno Rupurut,a po završetku teapijre Ulzolom (5 tjedana ) nastavljam piti peptoran ujutro i naveče.Što se tiče prehrane dali je dostatna ulkusna dijeta?
Unaprijed zahvaljujem!

Doc.dr.sc. Ž.Babić

24.01.2002. 16:59

GERB znači: gastroezofagusna refluksna bolest. Radi se o stanju kada zbog mnogih razloga dolazi do vraćanja kiseline iz želuca u jednjak ili žućnog sadržaja u jednjak. To oštećuje sluznicu pa dolazi do upale: ezofagitis. Prema stupnju zahvaćenosti sluznice jednjaka dijeli se u četiri stupnja, što je važno zbog praćenja terapije. Viši stupanj ezofagitisa zahtijeva i nešto drugačiji terapijski pristup. Ako se stanje ne popravlja preporučam uključiti uz postojeću terapiju i cisaprid 5-10mg dnevno, omeprazol zamijeniti pantoprazolom koji je prema nekim autorima ipak malo uspješniji, te ponoviti gastroduodenoskopiju i nakon toga učiniti 24-satnu pH metriju jednjaka (mjerenje kiselosti) i manometriju (mjerenje tlakova ) jednjaka. Doc.dr.sc. Ž.Babić