Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Ulfamid?


Autor Poruka

Mario

20.02.2002. 19:35

Postovani(a),
prije 4 mj. dijagnosticiran mi je ulcus oesophagusa koji je nakon jednomjesecne terapije sa Ulzolom zacijelio. Nakon toga uzimao sam Ulfamid 3 mj, a kontrolni nalaz (gastroskopija) nakon tog vremena je pokazivao edem i hiperemiju zeluca uz upalne deformacije dvanaesnika. Stanje na jednjaku je bilo jednako kao i nakon jednomjesecne th Ulzolom. U tom tromjesecnom razdoblju sam povremeno (vezano uz uzimanje odredjenih namirnica ) osjecao blagu zgaravicu. Dr je i dalje prepisao istu th(Ulfamid).Zanima me da li mi je terapija Ulfamidom adekvatna s obzirom na ipak povremene tegobe i kontrolni nalaz gastroskopije, odnosno da li biste mi preporucili drugaciju th te eventualno jos nekakve dijagnosticke metode? Cujem da se dobri rezultati postizu sa minimalnom dozom Controloca pa me zanima vase iskustvo s tim i misljenje.
Unaprijed zahvaljujem!

Doc.dr.sc. Žarko Babić

19.03.2002. 19:55

Terapija omeprazolom (Ulzol) je adekvatna, iako su rezultati novijim preparatom pantoprazola (Controloc-Byk Gulden) nešto bolji. Pantoprazol što je jako važno zaobilazi jetreni metabolizam i može se uzimati s mnogim drugim lijekovima s kojima omeprazol ne može. Terapiju je potrebno provoditi više mjeseci, a ponekad i više godina. Za to je posebno pogodan preparat pantoprazola od 20mg. Potrebne su povremene kontrole gastrina u serumu, jer se njegova razina podiže. To je potrebno zbog kratkotrajnog povremenog uvođenja još jednog lijeka. U ovakvim stanjima pogodna je i primjena hydrotalcita (Rupurut) navečer prije spavanja, te pola sata iza jela zbog zaštite od alkalnog sadržaja iz dvanaestnika ("alkalnog refluksa"blunk. Naime gornji lijekovi samo koče lučenje želučane kiseline i dobri su za liječenje čistog "kiselog refluksa". Istovremenim liječenjem oba uspjeh je još bolji. Ako tegobe ostaju potrebno je učiniti manometriju jednjaka i 24-satnu pH-metriju jednjaka.
Doc.dr.sc. Žarko Babić