Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Probavni problemi


Autor Poruka

Mateo

23.06.2002. 23:35

Poštovani!
Evo mog problema. Naime, radi se o mojoj majci. Rođena 1941. Imala je nedavno operaciju debelog crijeva, prilikom koje joj je izvađen tumor za kojeg je PHD pokazao da je Dukes' A. Crijevo je normalno spojeno da može prirodno vršiti nuždu. Usput je napravljena i apendektomija, a također uklonjen je kamenac s žuči. Upočetku je povraćala, a kasnije se dobro oporavlja, jedini je problem to što nema stolice. Nakon operacije imala ju je tjedan dana, a poslije nakon dolaška kući ne. To sad traje već dva tjedna. Normalno jede, u počektu po naputku lječnika, a kasnije širi spektar prehrane. A stolice i dalje nema! Ponekad je zbog zabrinutosti inicira Ducolax suspenzorijem što uzrokuje sitnu tvrdi stolicu, a ponekad čak i ništa. Pitanje: što raditi da se vrati normalna stolica? Doktor je sam savjetovao dosta tekućine. Da li postoje neki čajevi i sl. što bi ovom pripomoglo?
Unaprijed hvala na odgovoru!
Mateo

Doc.dr.sc. Žarko Babić

28.08.2002. 23:45

Potrebno je uzimati prehranu sa dosta neprobavljivih vlakana ili neki od gotovih pripravaka koji pomažu pri tome(Probavin,Fitolax, Psylium_ 2-4 žlice dok se ne postigne mekša stolica svaki dan). Također koristi i kretanje, te obavljanje nužde u isto vrijeme svaki dan. Može se primjeniti i voda s magnezijem Donat Mg). Dulcolax nemijte uzimati prije nego isprobate opisane metode. Ako niti tada ne regulirate stolicu konzultirajte gastroenterologa zbog dalnje obrade. Doc.dr.sc. Žarko Babić