Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


problemi


Autor Poruka

stjepan

09.09.2001. 14:53

imam 51 godinu.17.08.01. gastroskopijom mi je utvrdjen cir na dvanaestercu uz prisutnost heliobacter pylori.trosim controloc 2 puta dnevno 28 dana te medazol i amoksil 4 puta po dvije tablete u trajanju od 7 dana.
kakvi su izgledi za trajno izlijecenje?

na istom pregledu ustanovljena mi je klizna hijatalna kila.moram li mijenjeti naci zivota sto se tice fizickih poslova?

neizmjerno zahvalan!

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 03:11

Poštovani gospodine, ispričavam se što Vam iz tehničkih razloga do sada nije odgovoreno na pitanje. Ulkus dvanaesnika kronična je i često recidivirajuća bolest. Osnovni terapijski princip u liječenju ulkusne bolesti je primjena lijekova koji su Vam ordinirani. Peptički ulkus često recidivira, prema većini istraživanja u dvije godine gotovo u 90% bolesnika. Zato treba naglasiti da je svakako najvažniji i najdjelotvorniji način sprečavanja recidiva (ponovnog javljanja ulkusa) eradikacija H. pylori.
Hijatalna hernija je protruzija želuca iznad ošita. U više od 80% bolesnika radi se upravo o kližućoj herniji kakvu imate i Vi. Nekomplicirana hernija liječi se konzervativno. Preporuča se pokušati smanjiti tjelesnu težinu redukcijskom dijetom, uzimati češće i manje obroke, izbjegavati teška jela i začine te nekoliko sati prije spavanja ne uzimati nikakvu hranu. Samo kod teških komplikacija postavlja se indikacija za kirurški zahvat. Srdačan pozdrav.