Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


ulcerozni kolitis


Autor Poruka

nevenka

27.08.2001. 23:56

Moja kćerka, 17,5 godina oboljela je ove godine od ulceroznog kolitisa koji je dijagnosticiran kolonoskopijom i patohistološkim nalazom. Tijekom liječenja u KBC došlo je do znatnog pogoršanja bolesti, odnosno velikog iskrvarenja kada je dobila Dexamethason i.v. i Voltaren amp. i.m. svaku večer u akutnoj fazi bolesti, kao i tbl. Volatarena per os. Pojedini liječnici su davali Voltaren kao simptomatsku terapiju (ne znam protiv čega), te je poslije te devetodnevne terapije iskrvarila do smrti, a bez infuzije kojom bi se nadoknadio manjak tekućine i elektrolita. S obzirom da sam ja još uvijek u šoku od takvog liječenja, jer se poslije ispostavilo da liječnici nisu ordinirali tu terapiju, da ju nije ni dobila, pa su poslije objavili da je dobila Voltaren amp. i tbl. Voltarena na svježe krvarenje iz crijeva, molila bih da mi odgovorite koji simptomi se javljaju u toj (akutnoj) fazi bolesti, a da se liječe Voltarenom, nesteroidnim antireumatikom koji izaziva takve posljedice u gastrointestinalnom traktu.

Ovo nije priča za studente, nego stvarnost na jednoj od Klinika za uutarnje bolesti KBC.

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 03:48

Poštovana gospođo, ispričavam se što Vam do sada iz tehničkih razloga nije odgovoreno na pitanje.
Kako je ulcerozni kolitis idiopatska kronična upalna bolest crijeva tijekom života bolesnika izmjenjuju se brojne remisije i egzacerbacije bolesti. Prema opisu statusa Vaše kćeri najvjerojatnije se radilo o teškoj odnosno fulminantnoj fazi bolesti koja se prema principima terapije ulceroznog kolitisa liječi kortikosteroidima. Ponekad je vrlo teško dovesti bolest pod kontrolu i moguće je da se razviju brojne komplikacije unatoč intenzivnom liječenju. Osnova svakog liječenja dobra je komunikacija između liječnika i bolesnika pa Vam predlažem da razjasnite problem neposredno s liječnikom koji je ordinirao terapiju Vašoj kćeri odnosno s Klinikom u kojoj se liječi. Srdačan pozdrav.