Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


crohn


Autor Poruka

Tomislav

27.08.2001. 08:47

Pozdrav!Prošle godine dijagnosticiran mi je crohn,od tada pijem kortikosteroide i stanje je ok.Interesira me sljedeće:da li je moguće da je debelo crijevo iritirano tako da izglede kao crohn,zato jer opravdano sumnjam u cigarete tj. pušenje.Poslje pušenja ( npr. kutija dnevno ) ja osijetim peckanje i stolica se proredi,a i napuhnutost je tu.Napominjem da sam počeo pušiti nepostredno prije problema sa stolicom (prije godinu dana ),ali nažalost još nisam prestao.
Tomislav,28 god.

dr. Silvija Čuković-Čavka

17.11.2001. 04:04

Ispričavam se što Vam iz tehničkih razloga do sada nije odgovoreno na pitanje.
Kortikosteroidi su lijekovi koji se upotrebljavaju za liječenje akutnih faza Crohnove bolesti, a za terapiju održavanja remisije služe aminosalicilati. Iz Vaše poruke nije sasvim jasno da li uzimate kortikosteroide čitavo vrijeme bez prekida!? Nadam se da ste u redovitoj kontroli gastroenterologa koji Vam ordinira terapiju.
Prema današnjim saznanjima iz područja epidemiologije upalnih bolesti crijeva pušenje je najvažniji faktor okoliša za razvoj ovih bolesti. Pušenje potiče razvoj Crohnove bolesti. Zna se da je rizik pušača da dobiju Crohnovu bolest dva puta viši od onih koji nisu nikada pušili. Kontinuirano pušenje ima snažne negativne utjecaje na bolest - više pogoršanja, više proljeva i više hospitalizacija. Čak i pasivno pušenje u djetinjstvu nosi viši rizik za razvoj Crohnove bolesti. Stoga Vam svakako preporučam da, ako je ikako moguće, prestanete pušiti.
Srdačan pozdrav.