Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


žučni kamen


Autor Poruka

darko

06.09.2002. 19:28

uzv pregledom utvrđeno je:
jetra je granično velika, urednih kontura, difuzno ehogenije strukture parenhima. vaskularni crtež urednog je izgleda.
žučni se mjehur indirektno vizualizira po tipičnoj akustičnoj sjeni i odgovara kalkulozi. žučni su vodovi primjerene širine.
gušterača je uredne veličine i eho strukture parehinema.
slezena je promjera oko 130 mm, uredne eho strukture.
zaključak: difuzna lezija jetre, vrs. steatosis sa kalkulozom žučnog mjehura. splenomegalia.
imam 35 godina , normalne sam tjelesne građe. unatrag 3 godine sam počeo osjećati bol u području želuca, koja se isključivo javlja nakon određene vrste jela. nakon ovog pregleda, doktorica radiolog me je odmah uputila kirurgu i rekla je da je operacija nužna i to što hitnije. međutim, doktorica opće prakse me je zbunila i veli da operacija uopće nije nužna i da ima pacijenata koji godinama žive sa takvim kamenjem u žuči. molim vas vaš savjet. da li se strogom dijetom može zaista izbjeći operacija? i inače , što uopće izaziva moguću upalu? da li ti kamenci nastaju isključivo zbog prehrane ili ima tu i naslijednog gena, budući mi je mama u istim godinama imala istu operaciju. koliko se dana ostaje u bolnici, koliki je oporavak i da li se i nakon operacije do kraja života mora izbjegavati određena hrana i biti na dijeti. dolazim iz unutrašnjosti, pa mi se teško odlučiti.
oprostite na dužini poruke , najljepše molim što prije odgovor i velika hvala

Dr. sc. Neven Ljubičić

09.09.2002. 19:17

Premda je pitanje podosta opširno, nastojati ću biti što kraći. Naime, čini mi se da se u Vašem slučaju radi o tzv. simptomatskoj kolelitijazi što je nedvojbeno "čvrsta" indikacija za op.zahvat-kolecistektomiju. Koliko mi se čini nema nikakvih zapreka za laparoskopski zahvat koji je poštedan: nema op. reza, bolesnici se oporavljaju brže i potencijalne komplikacije su rijetke.