Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Preventiva


Autor Poruka

Zabrinuta

29.08.2002. 12:06

Poštovani,

molim Vas za uputu koje bih preventivne preglede godišnje trebala obavljati, obzirom da je u obitelji s tatine strane bilo dva slučaja karcinonma debelog crijeva kod kojeg je visoka stopa nasljednosti i rizika. Imam 32 godine, a tata je dva puta operirao dbelo crijevo s tim da je prve tegobe imao s 40 godina, a drugi put s 50, kada mu je odstranjeno kompletno debelo crijevo i sada koristi stoma-vrećice. Njegov brat je umro od karcinoma debelog crijeva s 50-tak godina. Liječnica mi je preporucila pretragu stolice na okultno krvarenje jednom godišnje, pa me zanima je li to dovoljno i postoji li zaista pretraga krvi koja markerima ukazuje na postojanje povišenog rizika ili cak bolesti? Ja nemam nikakvih simptoma, osim povremene nadutosti u stresnim razdobljima ili određenih vrsta hrane, kao i neredovitu stolicu radi nekretanja. Molim odgovor i na njemu se zahvaljujem,

Zabrinuta

Dr. sc. Neven Ljubičić

09.09.2002. 19:29

U kontekstu obiteljske predispozicije za kolorektalni karcinom (dva bliska srodnika s kolorektalnim karcinomom) suvremeni pristup bi uključivao model kolonoskopije barem jedan puta u životu. Savjet: kolonoskopija i definitivno rješenje Vaših dvojbi i mogućeg "da ste barem ranije došli".