Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


zucni polipi


Autor Poruka

ema

04.12.2001. 23:01

Moj suprug je danas imao ultrazvuk koji je pokazao polipe na zuci.Mozete li mi molim vas reci kakav je proces tretiranja ovih polipa i posto je on ranije dijagnoziran sa ulceroznim kolitisom,da li postoji kakva veza izmedju zucnih problema i kolitisa?Naime,sve je pocelo sa bolovima u stomaku i napada sa povrzcanjem i osjecajem muke u zeludcu.Napadi bi se desavali ponekad i bili bi jaci pri jedenju masne hrane,jogurta ili sira.To je trajalo dugo vremena,a onda je dosao proljev sa krvi.Pored ovoga mu je dijagnoziran veoma lagani gastritis.Da li postoji mogucnost da zbog zacepljenja ili upale zuci,on nije ispustao enzime za razgradnju hrane,posebno masnoce,pa je ta hrana dolazila u debelo crijevo,ne preradjena i izazivala upalu?
Unaprijed se zahvaljujem.

Doc.dr.sc. Žarko Babić

27.12.2001. 15:06

Suprug se mora javiti gastroenterologu. Žućni polipi se liječe kolecistektomijom( vađenjem žućne vrećice). Komplikacije ulceroznog kolitisa mogu se manifestirati i bolešću žućnih pureva, ali ne ovakvom o kojoj Vi pitate. Doc.dr.sc. Ž.Babić