Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


pitanje za ginekologa


Autor Poruka

Niko0616

06.08.2018. 14:15

Poštovani, imam pitanje u vezi kandide.
Imala sam kandidu tri puta u zivotu. Dobila bih ju nakon odnosa ali nikad nakon prvog puta, vec u prosjeku 5.-6., sa svakim (sva tri puta je bilo s razlicitim) partnerom. Koristila bih vaginalete i proslo bi u roku deset dana.
Pijem kontracepciju prvenstveno zbog zdravstvenih razloga i ne mogu niti zelim prestati, ma da znam da i one doprinose tome.
Zanima me kako je moguce da ju po godinu dana nemam, i cim par puta imam odnos vrati mi se. Zar ne bi bilo logicnije da se dobije nakon prvog odnosa sa inficiranim partnerom?

Ivo Balenović, dr. med.

06.08.2018. 17:45

Poštovana, gljivice normalno žive u rodnici. Tek kada se ravnoteža vaginalne flore naruši, razmnože se u količini većoj od uobičajene te dolazi do infekcije. Tome doprinosi pad imuniteta, uzimanje nekih lijekova kao što su antibiotici i kontraceptivi, te promjena ph rodnice. Dakle, partner ne mora imati gljivice da bi se one pojavile kod Vas.

Crni macak

07.08.2018. 12:05

Poštovani, zadnja menstruacija bila je 11.6. Zbog krvarenja izazvanog hematomom pijem Duphaston unatrag 2 tjedna. Na uzv koji je bio napravljen sa 6+4 vidljiva je bila samo GV, bez ZV i EO. Jučer na uzv sa 8 tjedna i dalje vidljiva samo GV. Ginekolog kaže da je vjerojatno biokemijska trudnoća i da će na temelju nalaza beta hcg odlučit o prekidu trudnoće. Beta je danas napravljena, iznosi 70 239 u/cl. Molim za mišljenje, da li je moguće da trudnoća ipak bude uspješna? Ciklusi uredni, ovulacija je bila 22.6. Hvala

Ivo Balenović, dr. med.

07.08.2018. 14:40

Poštovana, prema trajanju trudnoće i vrijednostima beta hcg-a trudnoća bi trebala biti vidljiva. Budući da se trudnoća još ne vidi treba razmišljati i o mogućnosti izvanmaternične trudnoće. U tom slučaju ultrazvučno se unutar maternice može vidjeti pseudogestacijska vreća. Savjetujem da ponovite betu i uzv pregled.

Black08

13.08.2018. 20:45

Poštovani, nisam sigurna trebam li se vama obratiti zbog ovog problema, no svejedno cu vas pitati za savjet.
Naime, vec godinu i pol imam hemoroide. Nemam problema s njima stalno, ali nikad se ne povuku do kraja.
Zadnjih nekoliko mjeseci osjecam i peckanje na perineumu, te je to podrucje crveno i nekako ispupceno. Prilikom odnosa osjecam pritisak na perineum i prvih nekoliko minuta boli i pecka. Mislila sam da je to od hemoroida, no sada sam procitala nesto o rektokeli, pa se bojim da to mozda nije to. Imam 23 godine i nisam rodila. Moje pitanje je zapravo kome se obratiti u slucaju ovog problema, ginekologu ili gastroenterologu?

Ivo Balenović, dr. med.

13.08.2018. 21:10

Poštovana, rektokelu sigurno nemate, vjerojatno se radi o hemeroidima. Obratite se proktologu. Hemeroidi se liječe reguliranjem probave, primjenom toplih kupki, dijetalnom prehranom bogatom vlaknima, kremama i čepićima koji smanjuju bol i oteklinu. Samo u težim slučajevima u obzir dolazi kirurški zahvat.

sajka89

17.08.2018. 16:25

Poštovani doktore,

Nemam odnose....zadnji put sam radila nalaze prošle godine u oktobru i bilo je u redu...mene zanima zašto 2-3 dana posle samozadovovoljavanja imam bol na ulazu vagine i posle prestane? Takodje da li je moguće tako dobiti gljivice?
Interesuje me za sestru i kako se dobijaju gljivice da li se mogu imati gljivice ako ima prisustvo leukoita u brisu i 3.grupa sekreta, a bris konkretno ne pokazuje ni jednu bakteriju?

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2018. 01:00

Poštovana, gljivice normalno nastanjuju rodnicu u određenom broju. Ukoliko se naruši normalna vaginalna mikroflora gljivice se mogu razmnožiti više od normale i tako uzrokovati simptome kao što su iscjedak, svrbež, peckanje, crvenilo. To najviše ovisi o imunitetu osobe. Kada imunitet padne, gljivice se mogu razmnožiti. Gljivice se mogu vidjeti u brisu.

sajka89

18.08.2018. 10:05

Hvala puno...svaka čast kako svima izađete u susret...
A izvinite kako se lijeci upala grlića, sestra ima ok nalaze, uvjek je tako, medjutim uvjek joj prikazuje blaga upala, 3.sekret sa dosta polimorf.leukocita brisevi uredni...moze li ovo jer ima problem sa hormonima? Dr nije dao nikakvu terapiju...
I da li se može dobiti infekcija na moru kad se sunca u mokrom kostimu i tek nakon par sati se presvuče kad se krene kući?

Ivo Balenović, dr. med.

18.08.2018. 19:35

Vlaga pogoduje gljivicama, tako da je preporučljivo presvući se u suho nakon kupanja. Na papa testu često se vide reaktivne promjene na stanicama povezane s upalom. To je reakcija stanica na upalu kojoj su bile izložene, ali su se uspješno oporavile. U rodnici živi puno mikroorganizama i to je normalna reakcija stanica, tj. obrana. Važno je da ne nastane displazija stanica jer je to patološko stanje.

sajka89

18.08.2018. 22:40

Hvala puno...baš je tako ko što ste rekli, nismo znali da je to normalno...evo već smo se angažovali oko nekih stvari, pošto planira da radi na detetu od decembra..

Ivo Balenović, dr. med.

19.08.2018. 09:30

Nema na čemu.

Boliglava

05.09.2018. 23:45

Pozdrav,
Prije par mjeseci mi je ustanovljen uretritis. Popila sam antibiotike te sam nakon toga dobila gljivicnu infekciju. Koristila sam vaginalete i kremu. Nakon toga je bilo u redu. Dobila sam menstruaciju sa dva dana kašnjenja 28.8, inače mi traje 7 dana. 3 do 4 obilno ostatak malo. 5 i 6 dan sam imala spolne odnose. 8 dan nakon početka menstruacije sam opet prokrvarila i danas 9.dan imam crveno smedi iscjedak s kao nekakvim smedim mrvicama, peče me na ulazu u rodnicu čak je i natecena te osjećam povremeno pulsiranje. Mišljenje? Hvala.

Ivo Balenović, dr. med.

06.09.2018. 12:10

Poštovana, vjerojatno se opet radi o gljivičnoj upali. Savjetujem antimikotičnu kremu i vaginalete.

Angelstar

07.09.2018. 10:35

Poštovani,
Malo sam zabrinuta zbog nečeg pa me zanima treba li to ići provjeriti.. Naime, dugogodišnji dečko mi je prije otp 6,7 dana rekao kako ga penis pecka i svrbi malo, a nakon par dana je to prestalo skroz, ali je crvenilo ostalo na glaviću i donji dio glavića je malo nateknut i to samo s jedne strane.. Kaže da ga ne boli nimalo niti svrbi, ali kad bi pokušali imati odnos, zabolilo bi ga.. Moram napomenuti kako ne koristimo kondom jer sam ja na piluli i da smo zadnjih mjeseci imali odnos učestalo svaki dan/svako drugi.. Čitala sam negdje kako to može biti od učestalog seksa bez kondoma pa se penis nadraži (a moram priznati kako i mene malo iza odnosa zna boliti ulaz u vaginu ali prestane odmah).. Ima li razloga za brigu s njegove strane, već je par dana prošlo, a crvenilo mu je još tu, kao i bol pri pokušaju odnosa, kako bi to trebali tretirati i kada bi trebalo prestati?
Hvala!

Ivo Balenović, dr. med.

08.09.2018. 10:15

Poštovana, moguće da se radi o gljivičnoj upali. Savjetujem neku od antimikotičkih krema (Canesten, Plimycol, Rojazol)

klementina

12.09.2018. 00:00

Poštovani,prilikom spolnog odnosa osjećam tupu bol slijeve strane. Mestruacije su mi redovite, svakih 28 dana. Zanima me dali je to samo upala ili nedaj boze neka ozbiljnija bolest. Nemam svrbez ni pojacani iscjedak.. Moram li se zabrinuti?

hvala unaprijed

Ivo Balenović, dr. med.

12.09.2018. 10:25

Poštovana, sigurno se ne radi o nekoj ozbiljnijoj bolesti, ali bilo bi dobro učiniti ultrazvučni pregled. Ponekad na jajnicima mogu perzistirati benigne ciste.

Antonija185

12.09.2018. 16:45

Poštovani doktore, trudna sam 16. Tjedana (računamo tjedan manje.danas na pregledu sve je bilo u redu, dijete se lijepo razvija, saznali smo spol, uglavnom za sada je sve u redu..moj papa test je uredan, samo je neka upalica vidljiva ali doktorica nije to ni komentirala pa pretpostavljam da nije nista.medjutim zaboravila sam joj reci da me vec 10-ak dana prati proljev.u prosjeku 2-3 puta u danu ali ne uvijek vecih kolicina.i ja ne pazim sto jedem,odnosno jedem sve normalno kao da mi nije nista.u ovih 10-ak dana mi je stolica bila mrvicu tvrdja mozda 2 puta.krvna slika mi je dobra.pijem prenatal od Novalaca (zavrsila sam sa terapijom Heferola i pijem tablete za hipertireozu). Malo sam zabrinuta posto to vec duze traje. Da li da se javim lijecniku i ima li mjesta za brigu? Lp, i hvala unaprijed.

Ivo Balenović, dr. med.

13.09.2018. 10:30

Poštovana, pokušajte regulirati stolicu prehranom. Izbjegavajte masnu hranu, svježe voće i mliječne proizvode (osim jogurta koji sadrži probiotike). Preporuča se pečena piletina bez masnoće, kuhani krumpir, tost, slani štapići i juhe. Ukoliko se stanje ne popravi kroz tjedan dana, javite se liječniku.

Nazad
1 ... 31 32 33 34 35 36 ... 62
Naprijed