Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

viki80

02.03.2011. 17:31

Molim Vas da mi odgovorite na jedno pitanje.Bila sam na ultrazvuku i doktorica mi je u nalazu napisala da na desnom jajniku imam homogeno uključenje 22 mm i da moram ponovoti ultrazvuk za 2 mj.Brine me dali bi to moglo narasti i da mi pojasnite šta to znači.

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.03.2011. 23:05

Na osnovu homogenog uključenja ne mogu vam ništa odgovoriti. Preširok pojam.
Da li je homogeno, mješovito, anehogeno, cistično itd. Na osnovu toga bih Vam više mogao odgovoriti.
Pretpostavljam da se sumnja vjerovatno na homogeno uključenje, a to može biti sumnja na dermoid na jajniku, endometriom itd.
Svakako ponovite UZV pregled kako Vam je rečeno za 2 mjeseca.

(: MaLLa :)

15.03.2011. 21:31

Poštovani, ne želim otvarati novu temu, ali imam par pitanja..
Ovako...u 10mjesecu prošle godine bila sam u bolnici..i kako sam morala na sve pretrage završiila sam i kod ginekologa...na ultrazvuku rekao mi je da imam vodene ciste...pošto imam 17 godina i nikad nisam čula za to, uplašila sam se kada mi je rekao da na lijevom jajniku imam 12cisti..trebala sam ici na kontrolu, ali nisam, jer mi je neugodno..dosta priče, sad da Vas pitam...da li te ciste imaju veze ako mi menstruacija kasni i što me trbuh nepodnošljivo boli kada je imam? i da li je potrebno da idem na kontrole?puno Vam hvala...

ina.zg

15.03.2011. 21:31

Poštovani,
prije neki dan otkrivena mi je cista na desnom jajniku (1,95mm). Ginekolog smatra da je vodena i da će puknuti kroz mjesec dana.
Inače pijem kontraceptive (Logest) oko 3 i pol godine s tim da sam prije godinu dana radila pauzu i na ultrazvuku je bilo sve OK. Ovaj mjesec sam zboravila popiti jednu tabletu Logesta (kasnila sam oko 13-14 sati; u prvom tjednu). Zanima me jeli moguće da je cista nastala "zbog" te zaboravljene tablete i trebam li se brinuti zbog ciste? Unaprijed Vam zahvaljujem! Pozdrav!

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.03.2011. 23:16

Cista koju spominjete od 19 mm. zapravo i nije cista nego folikul koji neće ovulirati jer uzimate kontraceptivne pilule.Mehanizam djelovanja kontraceptinih pilula je upravo taj da zakoče ovulaciju i ne daju da taj vodeći folikul ovulira. Ne brinite i nastavite uzimati pilule prema propisanoj shemi.

karamela

21.03.2011. 17:10

Nalaz-oskudna sekret u vagini. Na grliću kružna E. Uterus u avf, mali, čvrst,pokretljiv, neosetljiv.

Adneksalno obostrano bez palpabilnihpat.promena i osetljivosti.

Kolposkopski-kružnma ektopija sa jasnom ZT.

UZ-uterus u avf, promera 80x40x44mm. Endoemtrijum sekretoran, debljine 19mm. Miometrijum

homogene strukture. Levi jajnik promera 27x14mm, urednih karakteristika. Na desnom jajniku

cistična formacija promera 39x35mm, izlgeda hemoragične ciste žutog tela. U Duglasu nema

stranog sadržaja.

Dg-Ectopio PVU

Cystis adnexorum l. dex.

Th-Duphaston tbl 2x1 u toku 10 dana

Ista Th od 16-og dana narednog ciklsusa,PA II, VS II . Planiram trudnocu, zanima me vase misljenje mojih nalaza, i da li je moguce da sadrzaj ciste iscuri pre menstrualnog ciklusa, kao i da li je prilikom upotrebe Duphaston tbl normalno da se pojavi minimalno krvarenje u periodu kada bi redovna menstruacija trebala da bude, kao i bolovi kao menstrualni. Hvala mnogo


Dejan Šakoronja, dr. med.

21.03.2011. 21:40

Poštovana, vaš ginekološki, kolposkopski kao i UZV nalaz su uredni.
Ne radi se o pravoj cisti već o "cisti žutog tijela" dakle žutom tijelu koje se vidi na jajniku u drugom dijelu ciklusa.
Odraz je ovulacije. Dakle Vaši nalazi su uredni.
Terapija Duphastonom može, povećava mogućnost implantacije.

zabrinuta 555

23.03.2011. 11:51

Poštovani,

Ginekolog mi je rekao da ću morati na operaciju cisti na jajnicina , kaže da će teško puknuti same,.Lijevi ovarij 26x22mm, homogen,uz njega je i hipoehogena tvorba 32x21mm,podjeljena tankim septumom.Desni ovarij je ispunjen cističnom tvorbom 50x38mm.Cavum Douglasi je bez slobodne tekućine.
Molim Vas da mi pojasnite navedeni i da li ću stvarno morati na operaciju.Imam 30 god i nisam još rađala a željela bi.

Unaprijed zahvalna.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.03.2011. 16:40

Poštovana, mislim da je prije operativnog zahvata nužno učiniti markere jajnika, ponajprije Ca 125, kao i ostale. Zatim bi bilo uputno uzimati gestagene preparate, te nakon iduće menstruacije UZV ponovo pregledati jajnike. Većina cističnih tvorbi prsne dolaskom menstruacije. Ako cistične tvorbe na jajnicima i dalje perzistiraju ili se povećaju svakako da je laparoskopski zahvat metoda izbora.

eennyy

06.04.2011. 19:25

Poštovani,

imam cistu na jajniku veličine 8 cm. na prošlom ginekološkom pregledu dobila sam ultragestan i trebala sma ih popiti 15. kada sam ih popila nakon 3 dana mi je dosla menstruacija, nakon toga sam otisla na ponovni pregled, cista nije puknula, ginekolog mi je rekao da popijem ostalih 15 tableta do kraja. počela sam ih uzimat 23.03. a zavrsila sam 28.03.menstruaciju do sada jos nisam dobila, imali razloga za zabrinutost???

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.04.2011. 20:45

Poštovana, dobit ćete menstruaciju uskoro, ne brinite. Ali ako cista ne prsne nakon iduće menstruacije morat ćete na laparoskopski operativan zahvat da se sačuva tkivo jajnika.

mala111

07.04.2011. 16:10

Poštovanje,

Imam 23 godine, bila sam na ultrazvuku i dijagnosticiran mi je endometriom u desnom jajniku promjera 18mmx20mm, vadila sam ca125 nalazi su uredni 12,74. Ne osjećam nikakvu pretjeranu bol ponekad malo u donjem djelu trbuha. Doktor mi je rekao da dodjem na pregled za 6 mjeseci, a 2 mjeseca prije pregleda da prestanem uzimat Yasmin pa će vidjet daljnji tijek rasta endometrioma, dali će trebati operirat. Zanima me što vi mislite jel to treba operirat, čula sa da je većina cura išla na laparoskopiju? Hvala na odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.04.2011. 02:06

Poštovana, s obzirom na veličinu i na uredne vrijednosti Ca 125 predlažem kao i Vaš liječnik uzimanje kontraceptiva, te pračenje putem UZV za oko 3mjeseca.
Ako je te veličine mislim da operativni zahvat može još pričekati neko vrijeme.

plavalaguna

19.04.2011. 18:05

Molim vas da mi pokusate pomoci,prije cetiri godine operirala sam cetiri mioma -jedan od 6cm bio je u maternici,i cistu a lijevom jajniku.Menstruacije su i dalje bile obilne ivrlo bolne,prosle godine jajnici su bili puni cista,trosim proveru nako kojih vecina njih puca osim jedne na lijevom i jedne na desnom jajniku,menstruacije izrazito obile i bolne,neredovite.Usijecnju ove godie zbog izrazitih bolova s desne strane trbuha izvadjen mi je desni jajnik ijajovod,priraslice a crijevima imaternici,nako operacije osijecam se vrlo lose,mensruacije su ponovno bolne i obilne,15.4.pocinjem krvariti ,izraziti bolovi u trbuhu(zadja menstruacija 27.3.),malaksalost,primljenasam na odjel ginekologije gdje mi je uradjena kiretaza,na ultrazvuku je nadjena vodea pauciasta cista 4.5cm,dva mioma od 1.5cm i 2cm ispod maternice,edometrij 3mm,razina zeljeza ispod normale i dalje osjecam izrazitu bol s desne strane ali ponekad ostru bol s lijeve strane,opcenito se vrlo lose osijecamjos uvijek krvarim ,imam 41 godinu,dva poroda,zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.04.2011. 11:20

Poštovana, prema svemu sudeći uz miome koje imate koji su uzrok obilnijih menstruacija, vjerovatno imate i endometriozu.
Da li ste učinili marker Ca 125? Koji je nalaz PHD-a kiretmana?
Ako je histološki nalaz kiretman uredan, te ako se rješi cista na jajniku savjetujem umetanje Mirene.

lu_la

20.04.2011. 16:10

Poštovani,
imam par pitanja... na jajniku sam imala cistu koja je sama pukla ali je sve to popraćeno jakim bolovima,ali osjećala sam bolove u donjem dijelu trbuha i prije pucanja. Na ultrazvuku su ustanovili veću količinu slobodne tekućine i jajnik je povećan (i inače je takav) . Pijem antibiotike i kontrola za mjesec dana u doktora. Zanima me da li je to dovoljno s obzirom da jos uvijek imam bolove unatoč antibiotiku?

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.04.2011. 22:30

Poštovana, imam premalo relevantnih podataka. Ako je jajnik povećan i ako imate bolove vjerovatno se radi u upali jajnika i jajovoda.
S obzirom da ne znam previše detalja, savjetovao bih prekidanje uzimanja antibiotika, te napraviti neko vrijeme pauzu te nakon toga napraviti cervikalne briseve da se pokuša dokazati uzročnik.

plavalaguna

21.04.2011. 19:25

Zahvaljujem na prethodnom odgovoru,nalazi markera i kiretmana su uredni,ali svakodnevno osjecam ostru bol u donjoj desnoj strani trbuha i ta bol ponekad ide u kriza i u prepone.Da li je moguce da bol izazivaju ti miomi ili dali je moguce da boli maternica ,lijep pozdrav

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.04.2011. 22:45

Mislim da bol izazivaju miomi i priraslice od operacija. Savjetujem Mirena IUD.

vilence

08.05.2011. 01:37

Poštovani,

imam 25 godina, i od trinaeste godine se mučim s policisticnim jajnicima. Od 18. godine sam pocela uzimanjem diane tableta, da bi nakon 2 godine presla na Yasmin, i nakon 3 godine uzimanja, presla na Yaz. I od 18. godine krecu moji problemi. Nakon sto sam se mjesecima jako lose osjecala, napravljenih hrpa pretraga, ustanovljeno mi je da imam sekundarnu hipertenziju uzrokovanu pilulama koja je mom organizmu napravila vec podosta stete. Mijenjanje pilula je bilo uzaludan pokusaj koji nije urodio plodom. Uz svakodnevno uzimanje terapije za hipertenziju, tlak je i dalje bio preko 150/90. A zbog stanja jajnika, prestanak uzimanja pilula isto nije bio moguc.
Krajem prosle godine sam u ocaju prestala s uzimanjem Yaz tableta a ubrzo nakon i s Goptenom za tlak i od onda se osjecam super, ali menstrucaije ni na vidiku. Nakon napravljenog ultrazvuka, ginekolog se zgrozio i rekao da imam "rupu do rupe", da jajnici izgledaju jako lose. Dobila sam Duphaston tablete za regulaciju ciklusa, mada ginekolog smatra da mi jedino diane mogu pomoci u ovoj situaciji.
S obzirom da prolazim cijelo desetljece kroz iste probleme kojima se ne nazire kraja, molim Vas za Vaš osvrt na moju situaciju i kako bi vi postupili.
Hvala