Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

Dejan Šakoronja, dr. med.

08.05.2011. 13:50

Poštovana, savjetovao bih Vam da skinete kilograme, pojačate tjelesnu aktivnost, prestanak pušenje, pijenja alkohola, masne hrane.
Pošto ste zbog povišenog tlaka u nemogućnosti uzimati hormonsku kontracepciju, gestageni preparat koji Vam je prepisan doima se kao logično rješenje.
Uputno bi bilo povoviti spolne hormone, kao i OGTT te inzulin u serumu. U ovisnosti sa time dobro bi bilo uzimati i peroralne antidijabetike.
Ovo govorim sve hipotetski jer nemam pravog uvida u Vaše stanje.
Ukoliko planirate trudnoću dobro bi se odlučiti i na drilling jajnika, a ni sada ne bi bilo loše izvjesti taj laparoskopski zahvat.

@mel@

18.05.2011. 15:30

postovani,
molila bih Vas da mi odgovorite na nekoliko pitanja.
Na posljednjem ginekološkom pregledu prije dva mjeseca pronadjena mi je luteinska cista veličine 33 mm, ginekolog mi je dao utrogestan(progesteron) tablete da pijem izmedju 16-24 dana ciklusa, medjutim cista se jos nije povukla, a planiramo trudnoću. Naime zanima me da li može doci do začeća i bez obzira na postojanje ciste i da li navedene tablete mogu pomoći pri začeću, te da li se nakon korištenja navedenih tableta mora nužno i prokrvariti
unaprijed zahvalana

Dejan Šakoronja, dr. med.

18.05.2011. 21:50

Poštovana, cista te veličine nije prepreka za trudnoću. Terapija je po meni zadovoljavajuća. Nakon prekida uzimanja dolazi do prijelomnog krvarenja svakako. Nakon 7 do 10 dana nakon uzimanja. Ako ne dođe do krvarenja onda se vjerovatno radi o trudnoći.
Još jedna opaska, što se tiče luteinske ciste. Mora se paziti da se ne zamjeni sa endometriotskom cistom. Svakako savjetujem i marker Ca 125.

machuhica

27.05.2011. 15:25

Poštovani!
Prije dva tjedna na desnom jajniku mi je otkrivena vodena cista veličine 51.3*38 mm. Obavila sam pretragu CA 125 - nalaz je 7.7
Nisam dobila nikakvu terapiju. Od kontracepcije koristim spiralu.
Liječnica kaže da će cista sama nestati, tj. pući i da se javim na ultrazvuk za 3 mj.
Imam li razloga za brigu?
Boli li taj proces pucanja ciste?
Inače imam 31 god i 2 poroda.
Unaprijed hvala na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

27.05.2011. 21:30

Poštovana, vjerovatno se radi o folikularnoj vodenoj cisti. Ja bih Vam savjetovao korištenje gestagenih preparata u drugom dijelu ciklusa da lakše dođe do prsnuća ciste. Obično se to osjeti kao blaža bol u predjelu tog jajnika, i rezultat je malo obilnija menstruacija. Svakako da je važno pospješiti njeno pucnje jer kompromitira funkciju jajnika.

anadbk

28.05.2011. 13:15

Postovani doktore,imam 22 godine,prije tri mjeseca sam rodila,moj prvi porod inace..na pregledu prije tjedan dana lijecnik mi je dijagnosticirao vodenu cistu na jajniku,zanima me da li je to opasno i kako mogu lijeciti..bila je velika 3cm,nisam imala menstruaciju nakon poroda,do jucer i receno mi je da se javim neposredno nakon menstruacije,postoji li mogucnost da je ta cista vec pukla?i ima li to ikakvih posljedica?unaprijed zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

28.05.2011. 20:25

Poštovana, radi se vjerovatno o vodenoj folikularnoj cisti, koja obično prsne nakon menstruacije. Svakako, također mogu se koristiti gestageni preparati da se omogući prsnuće iste. Mislim da ne morate biti previše zabrinuti.

kkika

30.05.2011. 16:15

Poštovani doktore,
Da ne otvaram novu temu, imam pitanje. Danas sam bila kod ginekologice i otkrila mi je da mi je desni jajnik šupljikav, te me uputila u bolnicu s uputnicom za endokrinologiju. Zanima me što to točno znači i trebam li se brinuti?
Srdačan pozdrav...

Dejan Šakoronja, dr. med.

30.05.2011. 23:10

Poštovana, šupljikav vjerovotno znači da je policističan. Pošto ste upućeni vaditi spolne hormone, pretpostavljam da je to. Inače nije uobičajna terminologija u ginekologiji" šupljikav".

Marina1982

01.06.2011. 22:15

Evo se opet javljam, još imam cistu, rađen mi je uzv 22.02. i tada mi je liječnica rekla da mi treba nešto jače od Logesta, jer po uzv-u izgleda kao d ane pijem nikakve kontracepcije. Od tada pijem Diane-35, popila 1 kutiju ( 3 table) i opet išla na uzv 23.05. (zadnja menstruacija 11.05.) i tada je nalaz bio ovakav: UTERUS U RVF 51x63mm, ENDOMETRIJ 6,4mm. RI UA 0,75. D.JAJNIK 27x24mm SA VODEĆIM FOLIKULOM OD 10mm. L.JAJNIK 24x30mm SA UNILOKULARNOM CISTIČNOM FORMACIJOM 19x17mm ANEHOGENOG ODJEKA. RI L: OA 0,62. KONTROLA ZA 4-5MJ.
Pa me zanima da li se trebam brinuti što te ciste još ima, i rekla mi je liječnica da opet uzv pokazuje kao da ne pijem nikakve kontracepcije, ali da nastavim piti Diane, ipak je cista malo manja. A inače uredno pijem tablete, uredne menstrucije i opet (kao i kad ne pijem tablete) oko 12.-14. dana osjetim neke lagane bolove u stomaku, to su mi rekli da osjetim svoje plodne dane!

Dejan Šakoronja, dr. med.

02.06.2011. 10:50

Poštovana, nalaz Vam je skroz uredan. Nastavite uzimati kontraceptive. Povremeno otiđite na UZV preglede.

kokobolo

28.06.2011. 17:30

postovani jucer sam bila na pregledu gdje su mi utvrdili da imam 4 ciste velicine oka jedna je vodena koja se nalazi na maternici a tri su na jajnicima i to su mesne ciste doktor koji me je pregledao dao mi je roka 3 mjeseca da razmislim imam mogucnost da zatrudnim i da se one nakon poroda otklone a ta vodena da pukne a druga mi je mogucnost da ih otklonim gdje bi mi oni i otklonili dva jajika jer dvije su na jednom jajniku a jedna je na drugom jajniku sad mene zanima ako operisem ciste necu moc imat vise djece a ako zatrudnim kako oni mogu otklonit te ciste i kako sam sigurna da bi opet mogla zatrudnit jer mi je reeno ako zatrudnim one nemaju vise nikake funkcije i da bi one nestale i da bi ja nakon poroda opet mogla oatat drudna jer cisti nebi bilo unaprijed se zahvaljujem

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2011. 00:42

Poštovana, previše toga ste napisali a premalo meni relevantnih podataka o cistama.
Svakako savjetujem napravite za početak tumorski marker Ca 125 te ultrazvučni pregled sa kolor doplerom.
Svakako da ukoliko bi i trebalo doći do operativnog zahvata svakako s obzirom da niste rađali radio bi se poštedan laparoskopski zahvat kojim bi se odstranile samo ciste(cistektomija) a ostavilo preostalo zdravo tkivo jajnika. Samo u iznimnim slučajevima kad se radi o potencijalno opasnim cistama se odstranjuje jajnik. Svakako u vašem slučaju ne.

kokobolo

29.06.2011. 10:26

postovani jesam radala imam sina od godinu dana radila radili su mi ultra zvuk vaginalnim pregledom gdje su mi dali samo dvije mogucnosti da ponovo ostanem trudna ili da otklonim i jajnike i ciste tako mi je receno da bi morala otkloniti jajnike sa cistama samo bih vas pitala kake mogucnosti ima trudnoca sa tim jajnicima jer su mesne rekli su mi ako zanesem one vise nemaju funkcije i sta bi mi vi predlozili operaciju ili jos jedan porod najljepsa hvala

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.06.2011. 16:35

Poštovana, kao što sam Vam rekao Ca 125 za početak. Ne razumijem termin"mesnate "ciste. Ako se radi o endometriotskim cistama možete se odlučiti za trudnoću.
Onda se slažem sa mišljenjem kolega. Premda te ciste mogu i narasti u trudnoći.

kokobolo

29.06.2011. 20:15

postovani doktor mi je nesto radio gdje mi je rekao da su ciste velicine oka a to sto ste rekli da mogu narasti on mi je dao 100% garanciju da ce one nestati cim ostanem trudna da ce u roku 3 mjeseca se pocet smanjivat i nestajat ali mi je rekao da se one poslije trudnoce mogu opet povratiti od sikiracije nervoze itd isla sam jos jednom doktroru gdje mi je rekao isto da se odlucim ja trudnoca ja operacija i vi mi isto znaci predlazete trudnocu jer imam samo 17 godina i reko mi je da bi bilo steta uklonit jajnike i ostat na jednom djete jer postoji bolji nacin a to je jos jedan porod htjela sam samo jos vas savjet kao strucnjaka i dobila sam ga i vi mi predlazete trudnocu kao i ta dva moja lijecnika

Bjelovarcanka

11.07.2011. 15:36

Poštovani,
Prije 7 mjeseci mi je ultrazvucnim pregledom utvrđeno da imam policistične jajnike. Od tada pijem Diane 35. Danas sam ponovo bila na ultrazvuku, jer je ginekolog htio da provjerimo kako stvari sata stoje. Na nalazu mi piše ovo: korpus u AVF mjeri-41x31 mm, endometrij-4 mm, lijevi ovarij-b.o. 15x20, desni ovarij- b.o. 23x15x12 mm vol 2.3 mm, retrouterini prostor slobodan. Molim Vas da mi laički kažete što to sve znači. Doktoru na ultrazvuku nije bilo jasno zašto sam opet poslana na UZV, a kada sam sama pogledala sliku, ovaj put nije bilo crnih mrlja za koje mi je moj ginekolog zadnji put rekao da su ciste. Da li se moj problem policističnih jajnika riješio već za 7 mj? Unaprijed hvala na odgovorima.

Dejan Šakoronja, dr. med.

11.07.2011. 17:05

Poštovana, ultrazvučni nalaz ukazuje na normalnu veličinu jajnika i maternice. Dakle nalaz je uredan, jer se nigdje ne spominje policitičnost jajnika.
Svakako da se stanje moglo popraviti primjenom navedenog lijeka i jajnici Vam sada nisu policistični. Savjetujem da iste uzimate još neko vrijeme.

ditač

16.07.2011. 13:30

POŠTOVANI,VEĆ NEKOLIKO MJ KORISTIM KONTRAC. PILULE I DOGAĐA MI SE DA MENS DOBIM NEKOLIKO DANA NAKON ZADNJE TBL ALI I KAD POČINJEM S DRUGIM PAKIRANJEM NAKON 1 TJ.NIJE SAMO ISCJEDAK VEĆ PRAVA MENST.IMAM 29 GOD 2 SAM RODILA.ZVALA SAM GIN ALI SAD NEMOGU DOĆI NA RED.U 12MJ. BILA SAM NA ABLACIJI POLIPA.MOLIM SAVJET HVALA

Dejan Šakoronja, dr. med.

16.07.2011. 17:35

Poštovana, treba Vam promjeniti oralni kontraceptiv.