Ginekologija i opstetricija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 11777 | Broj poruka: 85227

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


Vodena cista na jajniku


Autor Poruka

amelie_90

28.07.2011. 23:10

Poštovani,
Imam 21 godinu, menstruaciju sam dobila sa 12 god, ciklus mi je oduvijek bio neredovit, traje 30-45 dana,ali je uvijek bila prilicno obilna i trajala do 6 dana. U zadnja dva mjeseca sam menstruaciju dobila na vrijeme,ali je jako slaba,smeckasta i traje 3 dana. Seksualno sam aktivna,kontracepcijske pilule ne pijem,koristim prezervative kao zastitu. Cak sam uradila i test na trudnocu,jer sam posumnjala na ' laznu menstruaciju', bio je negativan.Medjutim, nedavno sam zbog prolapsa diskusa u lumbalnom dijelu kicme isla na MRI, i doktor je primjetio cistu na desnom jajniku. Zanima me da li cistican jajnik moze da uzrokuje ovakve promjene menstrualnog ciklusa i sta mi savjetujete kao rjesenje? Hvala unaprijed

Dejan Šakoronja, dr. med.

29.07.2011. 10:50

Poštovana, savjetujem vam za početka vaginalni ultrazvuk 9. dan ciklusa.

mawa

15.09.2011. 12:55

Postovani

Imam 25 godina. menstruaciju sam prvi put dobila s 11 godina i od tada su mi uvijek redovne, ciklus mi traje nekad 26, 27, 28, 29, 30 dana, al najcesce 28 dana. jucer sam bila kod ginekologa zbog pojacanog bijelog pranja i kad me pregledao preko UZ rekao mi je da mi je maternica uredu, desni jajnik uredu al lijevi ovarium 40x23mm, sa cisticnom formacijom 24x23mm, douglas slobodan. Dg. Adnexitis chr lat siin, et colpitis, Cystis ovarialis lat sin. i imam upalu jajnika. doktor kaze da je to najvjerovatnije zbog upale i da ce se nakon terapije smiriti (terapija je: antibiotici, vaginalete i krema i u terapiji je ukljucen partner).
zamolila bi vas da mi malo objasnite nalaz i za vase misljenje da li ce poslije terapije cista nestati, a inace sam veliki panicar.

Unaprije zahvalna

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.09.2011. 16:40

Poštovana niste mi naveli jednu činjenicu a to je, koji ste dan ciklusa bili na UZV pregledu?
Dakle morate mi reći datum zadnje menstruacije i datum UZV pregleda. Naime može se raditi o ovulacijskom folikulu a ne cisti ( ovulacijski folikul veličine je od 18 do 25 mm neposredno pred ovulaciju).

mawa

15.09.2011. 17:20

Izvinjavam se na propustu, zadnju menstruaciju sam dobila 6.9 (dakle to mi je prvi dan) i trajala mi je 5 dana (uvijek mi toliko traje) a na ultrazvuku sam bila jucer 14.9.

happy

Dejan Šakoronja, dr. med.

15.09.2011. 18:45

Poštovana, svakako potrošite navedenu terapiju. Svakako da će vrlo vjerovatno nakon iduće menstruacije vodena cista nestati.
Savjetujem da nakon iduće menstruacije napravite ultrazvuk.

@mel@

21.09.2011. 11:00

Postovani,
u martu mjesecu tekuce godine, na desnom jajniku dijagnosticirana mi je luteinska cista velicine 33 mm, ginekolog mi je prepisao terapiju, Utrogestan tablete 2 puta po 1, od 16-24 dana ciklusa. Navedene tablete sam pila 6 mjeseci, i ultrazvucni pregled je pokazao da cista jos postoji velicine 31 milimetar. Ginekolog mi je preporucio hormonske analize:
od 5-9 dana ciklusa-FSH, LH, prolaktin
od 12-14 dana ciklusa- FSH, LH, E2
nakon 21 dana ciklusa progesteron, testosteron i SHBG

Naime, moje pitanje je da li hormonalni disbalans moze dovesti do toga da cista nije nestala, te da li se iz ovih analiza moze vidjeti sta je uzrok cisti ili terapija koju sam koristila nije bila dobra, inace suprug i ja vec 6 mjeseci planiramo trudnocu, moze li biti da se zbog ciste trudnoca ne moze ostvariti (na posljednjem ginekol.pregledu imala sam ovulaciju na lijevom jajniku).
Unaprijed zahvalna!!!

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.09.2011. 16:25

Poštovana, ono što u obradi niste napravili je marker Ca 125, koji nam pobliže ukazuje na mogući uzrok ciste.
Spolne hormone Vam je preporučio da se vidi Vaš trenutni hormonski status.
Savjetujem pod br. 1 napraviti Ca 125 iz krvi.

Mina1991

22.09.2011. 21:50

Poštovanje, imam 20 godina i operisala sam vodene ciste već tri puta. Nisam imala odnose. Za tri godine, operisali su me tri puta. Prvi put su mi odstranili samo ciste, drugi put desni jajnik i treći put samo cistu sa lijevog jajnika. Međutim, prije tri mjeseca mi je bila zadnja operacija i bila sam danas na ultrazvuku gdje su mi ustanovili dvije vodene ciste na lijevom jajniku i povećan lijevi jajnik, Jedna je 55,5x48,5 mm ili cm, ne mogu dobro da pročitam, a druga je manja. Radila sam tumorski marker i rezultat je 24,1. Doktor mi je rekao ako mi cista ne pukne da će me ponovo operisati i izvaditi i ovaj jajnik koji mi je ostao. A ako pukne sama da su male šanse da ostanem trudna kada uđem u brak. Pala sam u jaku depresiju, jer nisam rađala, a imam želju da imam bebu kada dođe vrijeme za to. Napominjem da su sve ciste bile vodene i da nisu čekali da puknu nego su me odmah slali na operaciju. Ni jednu terapiju nisam dobila za ove tri godine. Menstrualni ciklusi su mi redovni, nemam obilna krvarenja, nemam hormonski poremećaj, tj. hormoni su mi uredu, materica mi je savim uredna. Ako mi možete reći da li ja mogu ostati trudna bez obzira što imam samo jedan jajnik i ove ciste? I imam li razloga za brigu? Izvinjavam se svima što sam odužila, ali željela sam da bolje pojasnim.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2011. 11:35

Poštovana, mišljenja sam da ste nakon prve operacije trebali uzimati kontraceptive pilule, jer na taj način bi nestala mogućnost nastajanja cista.
Važno je znati i histološki nalaz tkiva jajnika nakon operacije da Vam mogu odgovoriti u potpunosti na pitanje.
Da li ćete ostati trudna, ovisi o tome koliko je tkiva jajnika zdravo, te koliko mu je očuvana folikulogeneza.

Mina1991

23.09.2011. 12:20

Patohistološka dijagnoza sa patohistološkog izvještaja je: Paries cystae folicullaris ovarii sinitri. Makroskopski nalaz: Primljeni materijal je pet sitnih uzoraka zida ciste promjera od 1x1,5 cm x 2 x 1 cm, glatke površine, žilave konzistencije. Mikroskopski se radi o zidu folikularne ciste. Ginekolog mi je rekao da mi je lijevi jajnik čitav, samo što mi se javljaju te vodene ciste. Danas sam dobila menstruaciju, da li postoji mogućost da i je cista pukla. Hvala Vam na prethodnom odgovoru.

Dejan Šakoronja, dr. med.

23.09.2011. 16:00

Poštovana svakako postoji šansa da pukne cista sa menstruacijom.
Ja bih se kod Vas odlučio na uzimanje kontraceptivnih pilula.

sretna mama

06.10.2011. 12:30

Poštovani doktore, molila bih vas da mi date vaše mišljenje; trudna sam 8 tjedana, druga trudnoća, prva je bila 2008.g., sve u redu prošla.
Na prvom pregledu kod ginekologa u ovoj trudnoći ustanovljeno je da imam cistu na desnom jajniku veličine 35mm*32mm, za sad se još
ne zna da li je vodena ili ne, za dva tjedna sam naručena opet na kontrolu. Preporuka je mirovanje i dubroston tablete ujutro i navečer po
jedna. Koliko je ta cista sada opasna za bebu i trudnoću dalje? Zahvaljujem...

Dejan Šakoronja, dr. med.

06.10.2011. 16:50

Poštovana, mislim da se ne trebate brinuti, te da se radi o cisti žutog tijela koja održava ranu trudnoću. Terapija je dobra, te bih Vam također savjetovao UZV pregled za 2-3 tjedna. Mislim da nema straha za dijete.

panic

21.10.2011. 01:00

Poštovani,

Imam 23 godine i nedavno sam posjetila ginekologa radi rutinskog pregleda. Obzirom da sam imala pojačano bijelo pranje doktorica mi je propisala vaginalete i situacija se popravila. Nakon toga uradila sam ultrazvuk, čisto da provjerim je li sve uredu, međutim, doktorica je primijetila vodenu cistu na lijevom jajniku promjera oko 34mm. Uputila me da uradim markere i rezultat je bio 13,3 (laički govoreći, nisam sigurna jel CEA ili CA 125 a nalaz trenutno nije kod mene). Pošto sam menstruaciju trebala dobiti od 15og do 17og preporučila mi je da nakon toga dodjem na novi pregled ultrazvukom jer bi cista, navodno, u toku menstruacije trebala pući. Međutim, zabrinjava me to što još uvijek menstruaciju nisam dobila, osjetim blage bolove u donjem dijelu (prethodne menstruacije su bile dosta bolnije), odnose sam imala zadnji put prije 15 dana i sad sam u dilemi da li je moguće da menstruacija kasni zbog te ciste ili je ipak moguća trudnoća?

Dejan Šakoronja, dr. med.

21.10.2011. 12:30

Poštovana, menstruacija najvjerovatnije kasni zbog ciste , premda moramo isključiti i trudnoću kao uzrok izostanka iste. Svakako napravite test na trudnoću. Marker je vjerovatno Ca 125 i urednih je vrijednosti.

cvijet0101

20.11.2011. 19:45

Poštovani,

Nedavno su mi otkrivene ciste na oba jajnika. Dijagnoza je sljedeća: porcija cilindrična, epitelizirana. Uterus u rVF, malen gibiv. U lijevim adneksima palpira se tvorba veličine veče muške šake. UZV: Uterus 30×31mm, endometrij 6mm. Na lijevom jajniku hipoehogena cistična tvorba bez protoka (folikularna cista susp) promjera 75 mm. Na desnom jajniku 4 cistične hipoehogene tvorbe od kojih je najveća 40 mm. ca 125 je 15-u granicama normale , crp 4.2.
Moja doktorica mi je savjetovala operaciju kao jedino rjesenje, medutim ginekolog specijalist za Lpsc je predložio s obzirom na moje godine ( sredina 20-tih) i činjenicu da jos nisam do sada rađala hormonsku terapiju u fazi žutog tijela kroz 3 mj. uz jednomjesečnu kontrolu UZV-om. Dobila sam Duphastrone tablete koje bi trebalapočeti koristiti za par dana. Zanima me Vaše mišljenje budući da sam dobila 2 različita savjeta (ja sam ipak odlučila prvo pokusati s tabletma) te da li uz propisanu hormonsku terapiju slobodno koristim pripravke na biljnoj bazi? ( konkretno mislim na čaj za ženske tegobe i na tinkturu konopljike-za tinkturu sam pročitala da se ne preporuča uzimati sa terapijom ali me zanima da li se čaj slobodno koristi). I što to točno znači da je cista hipoehogena bez protoka?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Dejan Šakoronja, dr. med.

20.11.2011. 21:05

Poštovana, kod Vas je učinjena sva potrebna obrada.
Ja sam ipak mišljenja kao i Vaša doktorica, s obzirom na veličinu, godine i paritet da bi liječenje trebalo biti operativno.
Navedene cistične tvorbe kompromitiraju i unišatavaju funkciju jajnika. Nakon Duhastona i nakon što Vam završi iduća menstruacija svakako se javite na UZV pregled.

MALAL

01.12.2011. 12:20

Poštovani!

U 8 tjednu trudnoće sam, na prvom pregledu koji je bio 29.11. gin je ustanovio da je plod veličine 12 i uredan!

Ali mi je rekao da imam i jednu cistu, vodenu, nazvao ju je još i simplex, veličine 45x45mm. Ja ga od straha u tom trenutku nisam pitala gdje, na jajniku ili u maternici?? moja greška!
Također, rekao mi je da to nije rijetka pojava u ranoj trudnoći i da će sama puknuti ili se povući, al ipak zabrinula ga je malo njena veličina. Nije mi prepisao nikakvu terapiju, niti mirovanje, samo Folacin tablete i naručio me 23.12. ponovno na ultrazvuk! Ja se inače super osjećam, ništa me ne boli i imam samo blage mučnine povremeno...
Zanima me Vaše mišljenje vezano uz tu cistu i njen utjecaj na daljnji razvoj ploda? Ikako ću znati da je cista pukla, imati ću nekakva iscjedak, krvarenje ili??

Unaprijed Vam se zahvaljujem!

Dejan Šakoronja, dr. med.

01.12.2011. 20:10

Poštovana, sama ste odgovorila na svoje pitanje. Radi se o vodenoj, hormonskoj cisti na jajniku svakako.
Često se vidi u trudnoći, terapija nije potrebna, nego UZV nadziranje iste. Obično prsnu ili se smanje nakon 12. tjedna. Mislim da se ne trebate brinuti, uglavnom nemaju implikacije na trudnoću.