Gastroenterologija


Da bi mogli slati poruke na forum trebate se prijaviti. Novi korisnici mogu se registrirati ovdje. Molimo vas da prije registracije pročitate Pravila za korištenje foruma.

Broj tema: 165 | Broj poruka: 353

Forum nije u funkciji!

No pregled objavljenih poruka Vam pruža veliki broj korisnih informacija iz navedenog područja.


cista na jetri i štitnjača


Autor Poruka

Tina

23.06.2002. 11:46

Prije pola godine pronadjena mi je cista ne jetri od 6 cm.Potvrdjeno ultrazvukom i CT om.Da bi se isključio ehinokok trošio se predoperativno i lijek Dalben. Medjutim cista je i pored toga neznatno narasla.Krvnim pretragama i to 3 puta isključen je ehinokok. ALT JE 48.Povećan neznatno šečer, masnoća i tlak.Internista me je nakon dvije terapije Dalben/albendazol/ Krka, uputio na operaciju.Kirurg traži kompletne pretrage štitnjače b udući da već 2o godina imam dva čvora.Na ult. štitnjače nema novih cista sumnja se na upalu kroničnu štitnjače.Što se mo-e dogoditi ako ne operiram cistu, koliko je to opasno, mo-e li se izvoditi laparoskopski, na koji način ukoliko se radi o bolesti štitnjače kroničnoj upali da li to može dovesti do cista na jetri budući da u svom -životu a imam 46 godina stvarno nemam nikakva poroka kao što je alkohol, duhan, jaka hrana, jaki lijekovi itežak fizički rad. Osjećam stalno teret na desnoj strani,jače smetnje pri tešem fizičkom naporu i sl.Hitno molim stručan odgovor.

Doc.dr.sc. Žarko Babić

28.08.2002. 23:41

Ako je cista uz rub jetre i ako raste postoji da se kod traume ošteti i pukne cista. Inače samo prisustvi ciste nije opasno Treba pogledati da li postoje i ciste gušterače, bubrega. Ako imale tegobe pod desni rebranom lukom onda bi se to moglo pripisati cisti i pritisku na jetrenu opnu(nije naveden podatak uo smještaju ciste). Javite se kirurgu. Opisana dva čvora na štitnjači podrazumjevaju kako se ne radi o costama. Potrebna je kontrola hormina štitnjače i biopsija opisanih tvorbi. Nakon toga može se doinijeti zaključak o dalnjem liječenju štitnjače. Doc.dr.sc. Žarko Babić

Tina

14.09.2002. 22:45

Molim vas da mi malo proširite vaš odgovor.Nalaz CT -A TOČNO GLASI - NA TRANSVERZALNIM SLOVJEVNIM SNIMKAMA ORGANA G. ABDOMENA OD PO 1O MM v disi se u DESNOM REŽNJU JETRE I U LATERALNIM PARTIJAMA ŠTO ĆE ODGOVARATI 6. segmentu okruglo ovalna hipodenzna zona stupnja gustoće mekih tkiva dimenzija 44 x39 mm /a na ultrazvuku od prije mjesec dana je 6.2 x 5.7 CT je od 14.12.o1. /koja se na kontrastnoj seriji izrazito oštro ograničava i predstavlja cistu pored iste vidi se i nekoliko manjih satelitskih cisti.
takodjer se napominje da u 4 segmentu vidi se druga manja cista. Na ostalim organima skeniranih u g. abdomenu ne vidi se zona izmijenjenih stupnjega gustoće. Gušterača, slezena i oba bubrega izgledaju uredni. Da li se moram operirati jer mi se čini da cista lagano raste, kolika je opasnost od fizičkog naprezanja, nošenja težih stvari i sl., što se dogadja ukoliko ta cista pukne budući da ne živim blizu većeg grada tj. Bolnice.